Vytisknout stránku

S technologií 37.5® jako „v bavlnce“

V předchozím vydání jsme se zaměřili na pracovní kalhoty a dnes je na řadě funkční oblečení. Práce v lese musí probíhat za jakéhokoli počasí. Každý student lesnické školy se již v prvních hodinách dozvídá, že na lesníka nemá vliv počasí, ale že je jen nevhodně oblečen. Asi nejhorší je horké počasí. Proto spousta pracovníků plnících náročné úkoly v lesním hospodářství raději svou práci začíná těsně po rozednění, dokud jsou teploty snesitelné. Horko však nemusí být takovou překážkou, pokud víte, jak volit funkční oblečení. Klíčové je, aby ani jedna z funkčních vrstev nebyla překryta materiálem, který pot v oděvu uzavře. Typickým příkladem je bavlna nebo směs bavlny a polyesteru bez speciálních úprav. Na pohodlí a sucho v oděvu pak můžete zapomenout.


  • Technologie 37.5®

Řada pracovních oděvů švédského výrobce Snickers Workwear byla vyvinuta přesně pro náročné letní podmínky, jimž dominují teplotní extrémy, nebo pro přechodné období, kdy se střídají chladná rána a teplá odpoledne. Do vláken materiálů je aplikována dynamická termoregulační technologie 37.5®. Má za úkol zlepšit odvod vlhkosti od pokožky, a tím optimalizovat vnitřní teplotu organizmu. To má za následek zlepšení výkonu až o 26 % anebo schopnost udržet se na maximu svých možností až o 10 minut déle. Tuto technologii používají například hokejisté ve svých dresech. V praxi to znamená, že v pracovním oděvu s technologií 37.5® na stejné úkoly vynaložíte méně energie, kterou byste jinak museli spotřebovat na tepelnou regulaci vnitřního prostředí těla.

  • Jak to funguje?

Technologie napomáhá udržovat ideální vnitřní teplotu organizmu, která činí 37,5 °C, a optimální hodnotu relativní vlhkosti 37,5 % při pokožce.. Je založena na fyzikálních vlastnostech částeček vulkanického písku, které mají na svém povrchu miliardy mikropórů a zvětšují tak plošnou velikost materiálu. Tyto částečky jsou poháněny tepelnou energií lidského těla. Když se potíme, využívají tuto energii k odvodu potu od pokožky a následně pryč z oděvu. Výsledkem je efekt ochlazení. A naopak, je-li nám chladno a pot se na povrchu kůže nevyskytuje, umí částečky energii lidského tepla zadržet, čímž nás za studených dní zahřívají. Využití tepelné energie těla také zvyšuje rychlost schnutí materiálu – čím více se při pohybu zahříváme, tím více technologie pracuje a tím rychleji látka schne.

  • Vlastní zkušenosti

Pro účely redakčního testu jsme obdrželi funkční tričko s krátkým rukávem FlexiWork 37.5® a fleece bundu AllroundWork 37.5®. Materiál trička působil na těle příjemně, jako byste oblékli bavlnu. Pro správnou funkci je potřeba mít tričko více na tělo. Pocitově vám je zprvu malinko tepleji než v bavlně. Brzy ale zjistíte, že v horkém počasí odvádí svou práci výborně. Při pohybu v lesním terénu i na slunci je klima v oděvu rozdílné než v běžném tričku. Velmi příjemný je bezešvý design. Materiál pohlcuje zápach, který se během praní uvolní. I když jsem tričko používal více dní, nebylo vůbec cítit potem.

Pokud teplota klesla pod 19 °C při pohybu a pod 21 °C při sezení, doplnil jsem funkční tričko druhou vrstvou. Lehká fleece bunda vybavená stejnou technologií spolehlivě odváděla vlhkost dále z oděvu. Výborně chránila při větrnějším počasí a díky prodlouženému zadnímu dílu dobře kryla záda i při podřepu. Ocenil jsem praktické dvě přední kapsy a jednu ramenní společně s reflexními prvky na rukávech. Pocitově velmi příjemný je kartáčovaný vnitřek. Bunda mi byla příjemná při použití v teplotách do 13 °C bez pohybu.
profi oděvy
Nejvíce mne překvapilo, jak jednotlivé svršky při nošení spolupracovaly. Do segmentu pracovního odívání pronikly technologie, které znatelně ovlivnily výkonnost ve světě sportu. Při běžném nošení v přírodě i během náročných fyzických aktivit jsem tyto benefity ocenil. Technologie 37.5® má mimo jiné prakticky neomezenou životnost, protože je aplikována uvnitř vláken, a nikoli na povrchu.


www.profiodevy.cz
Oto Lasák

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)