Vytisknout stránku

Test lovecké bundy a kalhot SOLOGNAC

Prodejce sportovního vybavení Decathlon má ve své nabídce loveckou výstroj pro všechna roční období. Aktuálně uvádí podzimní kolekci, v níž je kladen důraz na oblečení zejména na společné lovy, své majitele však najde i v řadách lesníků a milovníků přírody. Redakce Světa myslivosti měla možnost otestovat lehkou oboustrannou prošívanou bundu SOLOGNAC (z jedné strany reflexní, z druhé maskovací) a nepromokavé kalhoty SOLOGNAC 500.

Testování probíhalo v polovině října, tedy mimo hlavní sezónu honů, kterou letos navíc podstatným způsobem omezují nouzová opatření nařízená vládou kvůli epidemii covid-19. Z těchto důvodů nebylo oblečení testováno přímo na společných lovech, ale během vycházek do honitby, při nichž jsme se snažili nasimulovat situace jako na honech a naháňkách.

Prošívaná oboustranná bunda SOLOGNAC

Bunda je ušita z jemně česaného materiálu (100 % polyester), který při pohybu nešustí. Zapíná se na zip. Z jedné strany má fluorescenční maskování a na této straně je vybavena dvěma bočními dvojitými kapsami na zip (na každé straně je po jedné) a poutkem na uchycení vysílačky. Druhá strana bundy je maskovací se vzorem lesa. Na této straně jsou dvě jednoduché boční kapsy bez zapínání. Prodejní cena bundy je 999 Kč.

Bunda je velice pohodlná, lehká, pohyb v ní je příjemný. Díky fluorescenční oranžové barvě je uživatel výborně vidět i na velkou vzdálenost, což je jedna z nejdůležitějších podmínek pro dodržování bezpečnosti na společných lovech. Dvojité kapsy jsou dostatečně hluboké, náboje z nich nevypadnou. V těch na zip lze nosit i doklady. V bundě lze absolvovat jak fyzicky náročnější podobu společného lovu v leči, tak lov na stanovišti. V druhém případě je však třeba přihlédnout k charakteru počasí – pokud bude chladno, je třeba počítat ještě s „něčím pod bundu". Testování neprobíhalo za deště, takže se nemůžeme vyjádřit k nepromokavosti, ale lze předpokládat, že vzhledem k charakteru materiálu nebude odolnost v tomto směru příliš vysoká.

Prodejce bundu doporučuje k nošení na společných lovech, příp. na šoulačkách, s čímž lze souhlasit. V případě společných lovů se hodí do lečí, na stanovištích je vhodné kombinovat ji s ohledem na charakter počasí s dalšími vrstvami oblečení.  

             

Nepromokavé kalhoty SOLOGNAC 500

Testované kalhoty jsou z pevné a silné nepromokavé látky (polyesterový materiál s gramáží 226 g/m² odolný vůči oděru). Podle údajů prodejce látka odolá přibližně dvouhodinovému dešti. Kalhoty jsou určeny na společné lovy za chladného počasí, kdy komfort lovce zajišťuje fleecová podšívka. Mají zapínání na knoflík a zip, dvě přední kapsy a dvě postranní kapsy – na levé straně na druky, na pravé na zip. V pase jsou poutka na pásek. Kalhoty jsou dostupné ve dvou barevných variantách – v hnědé a tmavě zelené. Prodejní cena je 1 299 Kč.

Kalhoty jsou pohodlné a díky fleecové podšívce je v nich opravdu teplo. Podšívka nedosahuje až ke koncům nohavic, ale končí přibližně 25 cm před nimi, což usnadňuje přetažení nohavic přes vyšší obuv. Nepromokavost jsme zkoušeli chůzí ve vyšší mokré trávě a můžeme potvrdit, že kalhoty jsou vůči vodě skutečně odolné. V postranních kapsách je možné mít náboje, zavírací nůž nebo doklady. Silná látka použitá na svrchní vrstvu kalhot při pohybu šustí, na což je nutné při lovu pamatovat.

Prodejce doporučuje nosit kalhoty na společných lovech za chladného počasí a garantuje jejich hřejivost. Kalhoty jsou skutečně velmi teplé. Zatímco testovanou bundu lze využít jak v leči, tak na stanovišti, kalhoty se hodí jednoznačně k druhému účelu, protože při pohybu se v nich člověk velmi rychle zpotí.

Kontakt: www.decathlon.cz

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)