Vytisknout stránku

Chladné počasí loni pomohlo ALSOL snížit objem kůrovcových těžeb

Pracovníci Arcibiskupských lesů a statků Olomouc (ALSOL) loni díky chladnějšímu a deštivému počasí vytěžili o téměř 90 000 metrů krychlových kůrovcového dříví méně, než původně plánovali. Lesníci také na holinách vysázeli oproti plánu více stromů.

Z původně naplánovaných 900 000 metrů krychlových kůrovcové těžby jsme se nakonec dostali na 814 000 metrů krychlových. Výrazně nám k tomu pomohlo příznivé chladnější počasí s dostatkem srážek, které zpomalilo vývoj kůrovce a nasytilo vyprahlou půdu,“ uvedl jednatel ALSOL Petr Skočdopole. Nahodilé těžby, které zahrnují odstraňování polomů a likvidaci stromů napadených škůdci, by měly klesnout i letos.

Lesníci loni naopak vysadili bezmála sedm milionů sazenic oproti plánovaným 6,5 milionu. „Intenzivní výsadbou i podporou přirozené obnovy se nám podařilo stáhnout celkovou velikost holin řádově o 200 hektarů. Důkladné zalesňování je pro nás prioritou, protože jsme byli v důsledku kalamity během uplynulých čtyř let nuceni vytěžit takové množství, které odpovídá osmiletému přírůstu,“ podotkl výrobní ředitel ALSOL Arnošt Buček. Letos ALSOL plánuje vysadit opět nejméně 6,5 milionu sazenic.

V Olomouckém kraji, jehož lesy už několik let devastuje kůrovcová kalamita, sucho a vichřice, bylo předloni nově zalesněno rekordních 4 879 hektarů pozemků. Zalesněná plocha meziročně vzrostla o 1 000 hektarů a ve srovnání s ostatními kraji byla největší.

Na druhou stranu těžba dříví v Olomouckém kraji v roce 2019 po několikaletém růstu klesla meziročně o 13 procent na 2 926 milionu metrů krychlových z rekordních 3 369 milionu metrů krychlových v roce 2018. Většina dříví vytěženého předloni v Olomouckém kraji připadla na těžbu nahodilou. Předloni obnášela 2 819 milionu metrů krychlových.

Kůrovcová kalamita nejvíce postihla lesy v Jeseníkách, severní části Olomoucka a ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá. Těžba dříví v Olomouckém kraji se kvůli kalamitě několik předchozích let zvyšovala a správci lesů se potýkali s poklesem cen dříví na trhu. Zároveň musí investovat do obnovy lesa.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)