Vytisknout stránku

SVOL žádá kompenzace ztrát nestátním vlastníkům lesů za rok 2020 alespoň 5,8 miliardy

Kůrovcová kalamita rokem 2020 nekončí. Objem nahodilé těžby v nestátních lesích za rok 2020 odhaduje SVOL ve výši 14,6 milionů kubíků dřeva. Za minimální částku příspěvků pro nestátní vlastníky lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za rok 2020 na zajištění obnovy zničených lesů považuje SVOL 5,8 miliardy korun. Podle odhadu CZECH FOREST think tank v roce 2020 kůrovcem napadeno 35-40 mil. kubíků dříví a škody dosáhly 44 miliard korun.

Meziroční navýšení nahodilé jehličnaté těžby mezi lety 2019 a 2020 u respondentů interního šetření SVOL dosáhlo 9 %. „Na základě reálných dat respondentů tohoto průzkumu a našich propočtů by příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za rok 2020 u nestátních vlastníků lesa odpovídal částce 779 Kč/m3 a předpoklad skutečné finanční potřeby 11,4 mld.," řekl expert SVOL na finanční otázky související s hospodařením v lesích a správce Kolowratského majetku Martin Fojt na online tiskové konferenci SVOL 16. 2. 2021.

„Udržitelnost ekonomiky nestátního sektoru českého lesnictví je v době kůrovcové kalamity přímo závislá na příspěvcích na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity a příspěvcích na hospodaření v lesích. O kompenzace se od roku 2019 přihlásily i státní lesy. Ze strany státu byl ovšem podceněn potřebný objem finančních prostředků a po uzavření příjmu žádostí byla vlastníkům nestátních lesů vyplacena podpora ve výši, která ve skutečnosti představovala pouze 55 % skutečného poklesu cen dříví. Prodej dříví přitom v minulosti znamenal pro vlastníky lesa hlavní zdroj příjmů (v průměru 95 %), ze kterých pak financovali obnovu lesů a péči o jejich zajištění a výchovu po dobu nejméně 40 let a v podstatě i všechny ostatní „tzv. mimoprodukční" funkce lesů,“ uvedl Stanislav Janský, místopředseda SVOL.




Podle SVOL je zřejmé, že ani tentokrát nestátní vlastníci na celou potřebnou částku nedosáhnou. Jako nezbytné minimum výše příspěvků pro nestátní vlastníky lesů na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity za rok 2020 (kalkulace při sazbě roku 2019) SVOL odhaduje sumu 5,8 mld. Kč.

Reálný dopad kůrovcové kalamity na konkrétní majetek přiblížil Josef Forst, ekonom a výrobní technik společnosti Domažlické městské lesy spol. s r. o. Zatímco v roce 2010 činilo množství dříví napadeného kůrovcem cca 560 m3, v roce 2020 byl objem 69 268 m3. „Zatímco objem vytěženého kůrovcového dřeva strmě rostl, jeho cena na trhu střemhlav klesala,“ řekl Josef Forst. „V roce 2011 jsme prodávali metr krychlový tohoto dřeva průměrně za 2204 korun, v loňském roce za pouhých 881 korun. Kdyby se ceny udržely na úrovni let 2011 – 2017, naše výnosy by například v roce 2019 byly 80 milionů korun. Reálně jsme utržili 40 milionů, to je polovina. Příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v roce 2019 pak činil pouze 15 milionů. Ztrátu tedy pokryl jen zčásti, ale i tak byl pro nás velmi důležitou pomocí. Bez něj bychom museli výrazně omezit výdaje na pěstební činnost, asanaci kůrovcového dřeva, údržbu cest nebo zabezpečení dalších funkcí lesa,“ podotýká Josef Forst s tím, že následky by pocítila celá společnost.

Ředitel Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti Vít Šrámek upozornil na to, že kůrovcová kalamita nekončí: „Průběh počasí v roce 2020 kůrovcovou kalamitu zdaleka nezastavil, pouze přispěl k jejímu tlumení, a to zejména v první polovině roku“. Roční úhrn srážek činil 111 % oproti dlouhodobému normálu, průměrná roční teplota byla o 1,2 °C vyšší oproti dlouhodobému normálu (1981-2010). Kalamita má však obří rozměry, ani příznivé podmínky loni nevedly k poklesu kůrovcových těžeb. „Snížilo se spíše množství nezpracované kůrovcové hmoty, respektive objemu ponechaných tzv. sterilních souší. V roce 2020 lze očekávat obdobné či mírně vyšší kůrovcové těžby jako v roce 2019,“ doplňuje Vít Šrámek s tím, že kalamita se posouvá z oblasti Moravy jihozápadním směrem.

„Kompenzace za rok 2020 a následně rok 2021 jsou pro vlastníky lesů aktuálně prioritou, neméně důležité je však již nyní zahájit kroky k zabezpečení finanční udržitelnosti péče o lesní majetky v dalším období, například formou platby za ekosystémové služby,“ uvedl místopředseda SVOL Stanislav Janský.


Odhad CZECH FOREST think tank k napadení porostů a škodám za rok 2020

Rozsah kůrovcové kalamity za celou republiku v odhadl CZECH FOREST think tank, který ve své tiskové zprávě uvedl, že v roce 2020 bylo kůrovcem napadeno 35-40 mil. kubíků smrkového dříví. Jedná o 30násobek průměrných ročních kůrovcových těžeb za období 1990-2015. Odhad vznikl na základě předběžných dat správců lesů, hodnocení situace prostřednictvím monitorovacích letů a zejména porovnáním výsledků analýz satelitních snímků lesů prezentovaných na www.kurovcovamapa.cz. V meziročním srovnání analýzy satelitních snímků došlo k nárůstu plochy těžby na území ČR zhruba o 25 % a plochy souší o více než 35 %.

Škody způsobené nízkou výkupní cenou kůrovcového dříví a předčasným zmýcením porostů dosáhly podle CZECH FOREST think tank 44 miliard korun, z čehož škoda na výnosech činila 30 miliard korun a ztráta z předčasného zmýcení 14 miliard korun. K výpočtu odhadu škod byla použita nižší hodnota odhadu objemu kůrovcem napadených porostů za rok 2020 (35 mil. m3) a průměrná data o cenách dříví vycházející z konkrétních faktur několika vlastníků a správců lesů za rok 2020.

Podle prognózy CZECH FOREST think tank v případě pro lesy příznivého počasí lze v roce 2021 očekávat postupné zpomalení šíření kůrovcové kalamity a napadení porostů zhruba v objemu pohybujícím se okolo 20 mil. m3

Celý dokument zde

VÚLHM: Průběh kůrovcové kalamity v roce 2020 a výhled pro rok 2021

SVOL: Udržitelnost českého lesnictví při kůrovcové kalamitě

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)