Vytisknout stránku

V Poslanecké sněmovně se bude projednávat národní seznam invazních druhů i douglaska

Vznik národního seznamu invazivních dřevin, omezení plošného vysazování douglasky tisolisté a modřínu opadavého či návrhy měnící podobu současné myslivosti – v rámci projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů, byla předložena řada poslaneckých pozměňovacích návrhů pro druhé čtení v Poslanecké sněmovně.

Foto: Manfred Richter, Pixabay Foto: Manfred Richter, Pixabay

Předkládaný návrh zákona mění některé zákony v souvislosti s implementací právních předpisů Evropské unie v oblasti invazích nepůvodních druhů. Novela reaguje na nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1143/2014 a má vytvořit rámec pro opatření potřebná k prevenci zavlečení invazních druhů rostlin a zvířat a k regulaci těch, které už se v Česku rozšířily.

  • Pozměňovací návrh D. Balcarové

Poslankyně Dana Balcarová předkládá několik pozměňovacích návrhů. Jeden z nich se týká vzniku seznamu invazních nepůvodní druhů s významný dopadem na Českou republiku, který by doplnil soupis invazivních druhů, jež je součástí unijního nařízení.  Národní seznam invazivních druhů by měl vycházet ze Seznamu prioritních invazních druhů, který vytvořili akademici v roce 2016. Z lesnických druhů jsou zde zastoupeny například borovice černá pravá, borovice vejmutovka, dub červený, trnovník akát, ořešák královský či jírovec maďal. Návrh na vznik národního seznamu invazivních druhů poslankyně Balcarové nepodpořil v únoru na svém jednání Výbor pro životní prostředí.


Foto: jhenning,  Pixabay

  • Pozměňovací návrh A. Staňka, J. Kotta a P. Kováčika

Pozměňovací návrh se týká zakotvení průběžné inventarizace lesů do zákona č. 289/1995 Sb., o lesích. Podle předkladatelů pozměňovacího návrhu je kontinuální inventarizace lesů žádoucí nejen z pohledu ochrany lesa a lesního hospodaření, ale též z pohledu mysliveckého hospodaření, zejména s ohledem na myslivecké plánování a na redukci početních stavů spárkaté zvěře.

  • Pozměňovací návrh J. Čižinského

Poslanec Jan Čižinský navrhuje zachovat nynější podobu regulace výsadby douglasky tisolisté a modřínu opadavého. Navrhované úpravy vládního návrhu jsou podle poslance Čižinského v rozporu s cílem invazní novely, která má zabezpečit naši krajinu před šířením invazních druhů. Odebrání statutu nepůvodních druhů douglasce tisolisté by podle něj mimo jiné znamenalo odstranění poslední legislativní překážky, která by bránila ve velkém vysazovat stejnověké porosty douglasky tisolisté jako náhražku za smrkové monokultury podléhající kůrovcové kalamitě.

  • Pozměňovací návrh A. Staňka, J. Kotta a P. Kováčika

Pozměňovací návrh poslanců Antonína Staňka (ČSSD), Jiřího Kotta (ANO) a Pavla Kováčika (KSČM), vychází z návrhu novely zákona o myslivosti připravené Ministerstvem zemědělství, který „leží" ve sněmovně od léta loňského roku a šance na jeho projednání je v podstatě nulová. Pozměňovací návrh ho v některých oblastech rozpracovává. Kromě jiného např.:

- ruší normované stavy zvěře,
- upravuje vypracování plánu mysliveckého hospodaření v honitbě a změny plánu a jeho plnění,
- zavádí elektronický informační systém evidence myslivosti,
- rozšiřuje některé pravomoci státní správy.

  • Pozměňovací návrh poslance Petra Bendla (ODS)

Návrh obsahuje např.:

- plánování lovu podle míry škod a poškození lesů,
- zavedení zákonné povinnosti pro uživatele honiteb, kteří by museli umožnit vlastníkovi nebo pachtýři souvislých honebních pozemků o minimální výměře 5 ha lov spárkaté zvěře na těchto pozemcích.
- zavedení zákonné povinnosti pro uživatele honiteb, kteří by museli umožnit vlastníkovi nebo pachtýři honebních pozemků o výměře nejméně 50 ha v rámci jedné honitby lov zvěře na celém území honitby.
- zavedení minimální výměry vlastní honitby 250 ha,
- zákaz pronájmu státních honiteb.

Projednávání vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie v oblasti invazních nepůvodních druhů je zařazeno na pořad 87. schůze (od 2. března 2021).

Plné znění sněmovního tisku a pozměňovacích návrhů najdete zde

Podle sněmovního tisku a světmyslivosti.cz

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)