Vytisknout stránku

Lesnické akciovky se mění na veřejné – důvodem jsou tendry Lesů ČR

Tendru Lesů ČR se anonymní společnosti s akciemi na majitele nemohou zúčastnit. O poslední teoretickou možnost přišly 24. září 2010, kdy byla schválena opravená novela zákona o veřejných zakázkách.

 

Podle serveru Aktualně.cz už jeden ze tří favoritů tendrů, které měly anonymní akcie, firma Opavská lesní a.s., minulý týden změnila akcie na jmenné, další významná společnost - Uniles, se to chystá udělat příští týden.

Třetí z nevelké skupiny potenciálních favoritů soutěže, který má i nadále akcie na majitele, společnost LST Trhanov, odmítl své příští kroky upřesnit.

„Dodavatel s akciemi na majitele bude vyloučen, i kdyby se obálky otvíraly až po opravě naší novelou," vysvětlila deníku Aktuálně.cz předkladatelka nového, opraveného znění novely Karolína Peake z Věcí Veřejných.

Než tedy začne opravená verze platit, řídí se veřejné zakázky "přísnější" novelou z 15. září, která anonymní společnosti z veřejných zakázek vylučuje. A právě to platí i pro tendr Lesů ČR, který byl vyhlášen den poté, co začala přísnější novela platit.

Anonymní těžařské firmy mohly doufat, že se do soutěže dostanou, když do té doby opravenou tolerantnější novelu stihne schválit senát a podepíše prezident, vysvětlil pro Aktuálně.cz Petr Jonáš, partner advokátní kanceláře Žižka & Partners, která se specializuje na veřejné zakázky.

Tuto teoretickou naději jim ale novela nakonec vzala. „Rozhodný je den vyhlášení soutěže,“ potvrzuje Peake, že zakázka Lesů ČR se podle schváleného přechodného ustanovení musí řídit původní a „přísnější“ novelou.

„Do doby, než věc schválí senát, platí staré nařízení,“ potvrdil deníku také ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. „Kdy to bude, netuším,“ dodává.

Hodnota tendru? Od dvou do šesti miliard

První, kdo se novým podmínkám soutěže přizpůsobil, je Opavská lesní. Ta podle obchodního rejstříku minulou středu 22. září převedla 54 akcií na majitele v hodnotě milión korun za kus na stejný počet akcií na jméno. To samé provedla i s 20 akciemi za deset tisíc korun za kus a padesátkou cenných papírů v hodnotě tisíc korun za kus.

Uniles na svých webových stránkách zve akcionáře na mimořádnou valnou hromadu 8. října, jejímž jediným předmětem jednání je přeměna akcií na cenné papíry na jméno.

„Ano, je to kvůli podmínkám tendrů Lesů ČR,“ potvrdil Aktuálně.cz výrobně obchodní ředitel firmy Uniles Petr Jelínek.

Zbývá jeden anonymní favorit. LST Trhanov ale nedále drží akcie na majitele.

„Nemohu předjímat rozhodnutí představenstva a dozorčí rady ,“odmítl upřesnit další postup společnosti ekonom firmy Jaroslav Rout.

Další favorit soutěže, firma LESS z Bohdanče na Kutnohorsku podnikatele Jana Mičánka, má akcie na jméno od svého založení a do soutěže tak může.

Společnost Wotan Invest podnikatele a miliardáře Tomáše Nebeského změnila své cenné papíry na akcie na jméno už v únoru. Také ona se tak do tendru může přihlásit.

Šanci na úspěch v tendru mají i "eseróčka" Solitera, Kloboucká lesní nebo Petra Hodonín.

red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)