Vytisknout stránku

„Šumava musí patřit lidem”, říká Pavel Drobil pro MF Dnes

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) se podle MF Dnes pustil do změn v šumavském parku ve velkém stylu. Okamžitě nařídil, co vše se má udělat. „Do měsíce chci mít jasno. Nevylučuji i personální změny, když správa parku znovu nezíská v regionu důvěru,” říká v rozhovoru pro MF DNES Drobil.

- Hovoříte o tom, že obnovení důvěry je základ. Jak ji má správa parku získat, když se proti ní bouří i samotní zaměstnanci? MF DNES má k dispozici dokument, kde sepsali své připomínky a zvažují, že jej zašlou i vám.

Evidentně i podle tohoto vašeho příkladu neexistuje důvěra ani uvnitř správy parku. Samozřejmě, je možné dnes problémy personifikovat, ale já teď zadal správě parku jasné úkoly a bude na ní, zda jim dostojí. Pokud ne, pak může následovat personální řešení. Rozhodně nechci ale vyčkávat, do měsíce chci mít naprosto jasno.

- Takže měsíční doba hájení pro vedení parku?

Vedení parku ode mě nedostane ani vteřinu hájení, jen jasné úkoly. A pokud někdo nebude schopen znovu získat ztracenou důvěru, pak o něm rozhodnu klidně zítra nebo pozítří.

- Za měsíc si přijedete tedy znovu promluvit se starosty? Nebo jak si ověříte, že důvěra mezi nimi a správou parku znovu existuje?

Každý den budeme na něčem pracovat. Můj náměstek se sem může prakticky nastěhovat, tolik má úkolů, takže kontrolu budu mít nepřetržitou.

- Jak tedy má správa parku zastavit kůrovcovou kalamitu?

Dal jsem obecné zadání, že chci, aby se zastavil rozpad lesa a přeměna zelených stromů v mrtvé. Bude na správě parku, aby mi předložila konkrétní návrhy na řešení.

- Do konce roku chcete mít na papíře i nový zákon o národním parku. Budou jej spoluvytvářet obce i kraje, jak žádají starostové?

Ano, vznikne pracovní skupina, v níž budou zástupci obcí i krajů. Návrh má být produktem celé vlády, nikoliv jen jedné politické strany.

- Při své návštěvě Šumavy jste řešil i rozdělení parku do zón s různou ochranou přírody a péčí o lesy. Bude se moci v první zóně kácet?

Roztříštěnost zón, která je dnes, nikam nevede. Kůrovec se akorát šíří. V prvních zónách budou nejmenší zásahy. Zákon bude jasně definovat, co se ve které zóně smí, a co ne. Není ale možné, aby uprostřed parku byla malá území, kde se nebude dít vůbec nic, vše se ponechá na přírodě a kvůli tomu odumře celá Šumava. To já připustit nehodlám.

- Po volbách jste stál o post ministra průmyslu a obchodu. Nebudou mít lidé pocit, že místo za ochranu přírody dýcháte za průmysl a dřevařskou lobby?

Já nemusím dýchat vůbec za nikoho. V šumavském parku se dnes těží nejvíce dřeva v historii. Jestliže má někdo strach, že se někde setkala dřevařská lobby, tak tomu bylo dávno a dávno před námi. To, jak se tady kácí, není úplně normální.

- Takže podle vás selhala koncepce vašeho předchůdce Martina Bursíka po orkánu Kyrill v roce 2007, díky níž byla ponechána část polámaného dřeva v lesích?

Jsem přesvědčen, že ano. Jeho rozhodnutí bylo fatálně chybné. Teď se chceme vrátit před tento okamžik a sestavit podle toho i plán péče o lesy na další roky.

- Na jakou dobu bude platit? Starostové kritizují, že s každým novým ministrem se péče mění.

Musí být dlouhodobý a první dva roky musí řešit kůrovcovou kalamitu. Není možné, aby se při každé změně ministra vše otáčelo o 180 stupňů. To nikam nevede.

Podle MF Dnes (13. 9. 2010), red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)