Vytisknout stránku

Výsledky kontrol minitendrů v NP Šumava

Celkem 36 těžařských firem a živnostníků přišlo o rámcové smlouvy s Národním parkem Šumava, další 3 společnosti dostaly podmínku a správa parku udělila pokuty téměř za milion korun. Takové jsou podle České televize výsledky letošních kontrol minitendrů.

Jak se dále uvádí v reportáži, národní park Šumava od dubna letošního roku do konce září vypsal 1600 minitendrů na práce v lesích, do kterých se mohlo přihlásit 210 firem a živnostníků. V rámci nich provedli lesníci společně s právníky více než 7200 kontrol, při nichž zjistili přes 450 větších či menších pochybení.

Menší postihy v řádech desítek tisíc korun se týkaly  nedodržení termínu pro splnění zakázky, nedodržení technologie, případně nedodržení bezpečnosti práce. Větší pokuty, které přesahovaly 100 000 Kč a podmínku, dostaly 3 těžařské firmy za hrubé porušení smlouvy - například plnění neregistrovaným subdodavatelem.

Dalších 36 firem ale už nebude mít možnost účastnit se minitendrů v NP Šumava vůbec. Důvodem je opět porušení rámcové smlouvy. „Za poslední období, což je období kvartálu, nepodali žádnou nabídku do minitendru,“ uvádí Ivan Majer, vedoucí odboru péče o ekosystémy NPŠ.

Narozdíl od minulého roku, kdy se systém minitendrů teprve testoval, je systém kontroly daleko propracovanější. „My jsme daleko více rozvinuli kontrolní systém v rámci podpis u nových rámcových smluv na tento a příští rok a musím říct, že probíhá každý měsíc stovky kontrol na všech 3 úrovních řízení Správy Národního parku Šumava," říká ředitel NPŠ František Krejčí.

Kontroly minitendrů budou podle informací ČT probíhat i v příštím roce, a to minimálně v takovém objemu, jako v roce letošním. 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)