Vytisknout stránku

Hašek: Státní lesy potřebují audit

Hejtman Jihomoravského kraje a stínový ministr zemědělství Michal Hašek (ČSSD) vyzval ministra Ivana Fuksu (ODS) k provedení forenzního auditu ve státním podniku Lesy ČR. Dále odmítl i plánovanou transformaci firmy na akciovou společnost.

Podle Haška se jedná o pokus o privatizaci státního podniku, kterému patří zhruba polovina lesů v zemi.

Jak uvádí včerejší Hospodářské noviny, stát prodělal za poslední tři roky na prodeji dřeva zhruba miliardu korun. Podle generálního ředitele LČR Svatopluka Sýkory je na vině nevýhodná smlouva LČR s polostátní firmou Hradecká lesní a dřevařská společnost (HLDS).

"Je to miliarda korun z veřejných peněz. Kolik je takových miliard v jiných kauzách na ministerstvu zemědělství, kolik je jich na jiných resortech?" řekl v reakci na článek Hašek s tím, že nevýhodnou smlouvu s HLDS prodloužil v roce 2007, kdy ministerstvo zemědělství vedl Fuksův stranický kolega Petr Gandalovič, současný náměstek ministra zemědělství Jiří Novák, který tehdy zastával funkci generálního ředitele LČR.

Dle nedávného sdělení ministra zemědělství Ivana Fuksi by se LČR měly přeměnit na akciovou společnost v průběhu příštího roku. Část nerozděleného zisku firmy by pak mohla být použita na financování důchodové reformy, čímž by vláda získala až sedm miliard korun.

"Podle našeho názoru je to fakticky pokus o privatizaci," řekl Hašek. O transformaci LČR ze státního podniku na akciovou společnost, která by přinesla státu možnost čerpat dividendy, mluvil v době svého vedení resortu i Gandalovič.

"Změna právní formy nic neřeší. Nejde o nic jiného než o snahu vytáhnout peníze ze státního podniku ve formě dividendy do kapes akcionářů. Kde máme záruku, že tímto akcionářem ve stech procentech bude jen český stát?" pronesl Hašek. Po transformaci na akciové společnosti by stát mohl minoritní podíl akcií LČR, stejně jako Budějovického Budvaru, prodat na burze, jak v minulosti připustil Fuksa.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)