Vytisknout stránku

Západočeská společnost LST Trhanov mění své akcie

Jeden z významných smluvních partnerů Lesů ČR, Západočeská lesní společnost LST Trhanov, mění své akcie z anonymních na akcie na jméno. Firma tak hodlá vyhovět požadavkům nového zákona o zadávání veřejných zakázek, který vlastnicky netransparentním firmám neumožňuje obchodovat se státem.

Jak uvádí deník Ekonom, informoval je o tomto kroku předseda trhanovské firmy Václav Junek, který je znám jako bývalý šéf dnes už neexistující průmyslové skupiny Chemapol Group. Junek potvrdil, že tato transformace souvisí s nově vyhlášenými tendry LČR. „Všechny síly teď upínáme k těmto tendrům, je s tím hodně práce,“ podotýká.

Změna akcií by měla přinést odpověď na otázku, komu dnes firma LST Trhanov patří. Zda je majitelem  Junek, jak se spekulovalo dříve, či spíše zbrojař Richard Háva, přítel ministra financí Miroslava Kalouska.  Podle deníku Ekonom, který informace získal od dvou důvěryhodných zdrojů, se hovořilo o tom, že zbrojař Háva poskytl Junkovi „pouze“ půjčku. Znalci lesního byznysu ale o Hávově vlivu na chod trhanovské firmy nepochybují.

Šéf představenstva Junek na toto téma hovořit odmítá. „To je privátní záležitost, nebudu podporovat ten humbuk, který kolem toho vznikl,“ reaguje, přičemž ale slibuje, že po změně akcií bude vlastník znám.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)