Vytisknout stránku

Aktuálně.cz: VV chtějí Zdeňka Valného jako náměstka pro lesy

Server Aktuálně.cz uvedl, že strana Věci veřejné prosazuje, aby se náměstkem pro lesní hospodářství ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) stal Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Valný je ovšem Fuksův nejhlasitější kritik, a to právě v oblasti plánů s podnikem Lesy ČR, které ministr shrnul v takzvané Dřevěné knize.

"Ano, s panem Valným jsme se sešli," napsala deníku Aktuálně.cz místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová v SMS odpovědi na otázku, zda VV Valnému pozici náměstka nabídly. "Já osobně jsem s ním v kontaktu už delší dobu. Nezlobte se, ale bližší podrobnosti vám nyní sdělovat nebudu, nechci nic koaličním partnerům vzkazovat přes média." Není tak zatím známo, zda mají Věci veřejné na místo náměstka připraveného nějakého "náhradníka", ani kdy by měl být nový náměstek jmenován. Sám Valný nabídku od VV deníku potvrdil, reakci ministra Fuksy redakce shání.

Nestraník Valný je vytrvalý kritik Fuksy a jeho Dřevěné knihy, podle které mají státní Lesy České republiky vysoutěžit zakázku na komplexní lesní práce na příštích pět let. Podle Valného se ale metodou prodeje dříví takzvaně "při pni", s kterou Dřevěná kniha počítá, může ze státních lesů ztrácet dřevo v hodnotě stamilionů až miliard korun. "Chtěl bych začít vymetat ten nepořádek vLesích ČR, kterému jsme po léta nuceni přihlížet," řekl Aktuálně.cz. Dodal zároveň, že k tomu podle něj nezbývá mnoho času. Pro koalici je tak návrh na jeho jmenování Fuksovým náměstkem potenciální rozbuškou k dalším sporům, protože Fuksa už dříve s Dřevěnou knihou spojil své setrvání v úřadě ministra. V únorových Otázkách Václava Moravce prohlásil, že za ni dá "hlavu na špalek". Na Fuksovu koncepci se ale snesla ostrá kritika nejen od dřevozpracovatelů a ekologů, ale i od regionálních politiků a známých osobností. Věci veřejné, které jeho politiku ve státních lesích kritizují, proto před časem žádaly jeho odstoupení. Fuksa reagoval obviněním, že VV se samy chtějí dostat k zakázkám Lesů. Ke kritice pravidel tendrů na letošní práce, kterými se vesměs řídí i pětileté tendry od roku 2012 podle Dřevěné knihy, se přidala i Transparency International.

Valný by tak měl podle představ VV obsadit křeslo po náměstku Jiřím Novákovi z ODS, kterého Fuksa odvolal v červnu. Novák byl za ministra Gandaloviče jmenován generálním ředitelem Lesů ČR, aby jej později bez výběrového řízení vystřídal současný ředitel Svatopluk Sýkora. Za působení Nováka ve funkci ředitele Lesů ČR byl do čela dozorčí rady jmenován Pavel Drobil, kterému dělal poradce Martin Knetig. Ten v nahrávce pořízené tehdejším šéfem Státního fondu životního prostředí Liborem Michálkem prozradil, že ve státních lesích se děly "krádeže za bílého dne." Právě na základě této nahrávky podaly Věci veřejné trestní oznámení týkající se hospodaření státních lesů. Výhrady k Dřevěné knize měl ale i předsedaTOP 09 Karel Schwarzenberg. Valný deníku Aktuálně.cz potvrdil, že by ve funkci náměstka měl tři priority. Zaprvé zastavit pětileté komplexní tendry, jak s nimi počítá Dřevěná kniha. Zadruhé Dřevěnou knihu zrevidovat, a zatřetí spustit audit v Lesích ČR. Kvůli tomu také bude trvat na tom, aby měl pod sebou kompetence k podniku Lesy ČR.

Před časem Valný označil způsob hospodaření, které Fuksova Dřevěná kniha ve státním podniku zavádí, za "balkánské podnikání." Podle něj totiž vede k rozkrádání státního majetku a k postupné likvidaci konkurence na dřevozpracovatelském trhu úzkou skupinou majetkově propojených firem.

Valný by byl podle aktuálně.cz na postu náměstka prvním člověkem, který by měl zkušenosti nejen z lesnictví, ale i z dřevozpracujícího sektoru a z mezinárodního byznysu se dřevem. Je totiž jedním z manažerů dřevozpracující firmy DDL, která je s třímiliardovým obratem a 1200 zaměstnanci největší ryze českou firmou v oboru. Několik let působil tento vzděláním lesní inženýr i na různých pozicích v Lesích ČR a státní podnik proto, jak tvrdí, dobře zná. Pokud by byl jmenován, z DDL by Valný podle svých slov odešel. Zároveň ale zůstává "nohama na zemi". "Vzhledem k názorovému konfliktu s ministrem Fuksou nedávám nabídce velkou naději. Padla ale velmi seriózně a já si jí proto velice vážím," řekl pro Aktuálně.cz. Zároveň ale varoval, že pokud odpůrci změn budou hrát o čas, uspějí, protože Lesy ČR mohou už brzy vypsat druhé kolo tendrů a podepsat smlouvy. "Čím později bude náměstek jmenován, tím menší bude mít šance na změny. Ať už to bude kdokoliv," řekl Valný.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)