Vytisknout stránku

Co přinese rozluštění genomu eukalyptu?

Rod tropických dřevin s českým názvem blahovičník nebo také jinak eukalyptus, zahrnuje na 700 druhů tropických stromů a křovin. Po čtyřech letech usilovné práce mezinárodního týmu osmnácti zemí je jasno nejen v jeho taxonomii, ale díky důsledné, byť často nudně zdlouhavé práci, se podařilo odhalit kompletní strukturu genomu jednoho konkrétního druhu – Eucalyptus grandis, který zahrnuje bezmála 640 milionů párů bází DNA genů. Co ale přináší znalost významu jednotlivých genů pro lesnické hospodaření?

Eukalyptus je totiž “vycházející hvězdou“ na poli obnovitelných zdrojů energie, biomasy. Systematická produkce relativně rychle rostoucí a nenáročné dřeviny má zatím největší naději na úspěch v Jihoafrické republice, se zájmem po ní ale pokukují i jiné tropické země. Znalost genomu může napomoci šlechtění jednotlivých kultivarů, a vylepšit požadované vlastnosti – ať už obsah celulózy, urychlení růstu nebo zvýšení odolnosti vůči škůdcům a chorobám.

130 výzkumníků, vedených Zanderem Myburgem, profesorem katedry lesnické genetiky biotechnologického ústavu university v Pretorii, nyní zpřístupnilo celý genom na internetu. Záměrem výzkumu je totiž rozšířit možnosti hledání alternativních obnovitelných zdrojů energie, které by do budoucna měly nahradit fosilní paliva a chemikálie. Že se nejedná o nějak příliš vzdálenou budoucnost, potvrzuje i Myburg: „V příštích dvou desetiletích mají v USA nahradit alternativní biopaliva stávající fosilní z jedné třetiny.“ Předmětem zájmu jsou tak rostliny s vysokým podílem celulózy (například maniok, skočec nebo huseníček), a zvláště pak australský blahovičník. „Stromy jsou výhodné z několika důvodů,“ říká Myburg. „Mají vynikající schopnost produkce biomasy, dále fakt, že na polích nekonkurují tradičním potravinovým plodinám, i to, že je můžeme sklízet v průběhu celého roku. Navíc zpracování dřeva lze provádět v už dobře etablovaném papírenském a dřevařském průmyslu.“

Osekvenováním genomu blahovičníku má nyní celý tento široký průmysl návod a technologie ke šlechtění stromů s žádoucími vlastnostmi pro celou řadu finálních výrobků. „V konečném důsledku je to teď o konkurenceschopnosti lesního průmyslu v Jižní Africe,“ říká Myburg. Vysvětluje, že vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám jsou rychle rostoucí eukalyptové háje schopny pokrývat velkou část světových nároků na produkci celulózy a vlákniny. Stávající eukalyptové háje zde není opravdu potřeba rozšiřovat, což je scénář výrazně odlišných od jiných zemí, které mají rovněž na pěstování dřevní biomasy zájem, například Čína, Indie nebo Brazílie.  Jediné obavy panují ohledně snížení dostupnosti vody v budoucnu. Snížení nároků blahovičníku na závlahu je tak prvním úkolem, který teď musí jihoafričtí lesníci vybaveni znalostí genomu eukalyptu vyřešit.

 

Podle ScienceDaily (14. 5. 2011)

Radomír Dohnal

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)