Vytisknout stránku

Petice proti zřízení národního parku na Křivoklátsku

Na Křivoklátsku vznikla petice požadující, aby Vláda České republiky zamítla návrh na vznik Národního parku Křivoklátsko. Podle názorů autorů petice není zřízení Národního parku Křivoklátsko nezbytným krokem pro zajištění ochrany uvedené oblasti.

Zároveň upozorňují na to, že značnou část rozsáhlého území Křivoklátska nezaujímají přirozené nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, což je podmínkou pro zařazení území do kategorie národní park dle zákona o ochraně přírody a krajiny a zmiňují možné negativní dopady vyhlášení národního parku centrální části republiky.

Autoři petice považují křivoklátské lesy za skvost budovaný po více než 200 let generacemi lesníků. Území je tedy dlouhodobě ovlivňované lidskou činností a to nejen lesníků, ale i zemědělců a dalšími lokálními profesemi, které využívaly místní zdroje.

krivoklatsko_silvarium_2Nesouhlas vyjádřili autoři petice také s převedením významné části tohoto území do bezzásahového režimu, které by vedlo mimo jiné k postupnému omezování přístupnosti krajiny, dostupnosti požitků z lesa (omezení sběru lesních plodů a hub) či omezení dostupnosti dříví pro místní obyvatele, což by v konečném důsledku vedlo k záměně levného a ekologického paliva za paliva více zatěžující životní prostředí.

V textu petice je také vysloven nesouhlas s dalším zatížením státního rozpočtu novou správou národního parku v době, kdy jsou připravována další daňová zatížení občanů a snižování sociálních dávek.

Požadováno je zachování lesů zelených a otevřených pro všechny k lesu a přírodě šetrné aktivity.

Text petice ke stažení zde

Podepsané petiční archy je možné zasílat na adresu předsedy petičního výboru.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)