Vytisknout stránku

LESS hlásí náročné pololetí, čistý zisk 3 miliony Kč

Lesnicko-dřevařský holding LESS zveřejnil své konsolidované výkazy sestavené podle Mezinárodních standardů účetního výkaznictví („IFRS“) za první pololetí roku 2011. Tržby za prodej zboží a vlastních výkonů narostly z loňských 2 882 mil. Kč na 4 274 mil. Kč a dosáhly tak nejvyšších hodnot od založení holdingu.

Podle tiskové zprávy stojí za tímto nárůstem především úspěch společnosti LESS & FOREST s.r.o. v tendrech státního podniku Lesy České republiky na provádění lesnických činností s prodejem dřeva na rok 2011 a částečná změna způsobu prodeje dřeva, kdy již veškeré pokácené dřevo je společností vykupováno, zpracováváno a prodáváno ve vlastní režii. S tímto úspěchem souvisí i dynamický rozvoj závodu lesních školek a dopravy. Pololetní tržby LESS & FOREST s.r.o. vzrostly meziročně o více než 65% z 2 007 mil. Kč na 3 324 mil. Kč.

Jak dále uvádí zpráva, v roce 2011 významně rostly i tržby dřevařské společnosti LESS & TIMBER s.r.o., která i přes pokračující stagnaci na trhu řeziva dokázala zvýšit pololetní obrat z loňských 820 mil. Kč na 863 mil. Kč. Vyššího pořezu bylo dosaženo zejména na pile v Čáslavi, která představuje doposud největší investici v historii holdingu a je nejmodernějším dřevozpracujícím závodem v České republice. Tady bylo zpracováno za první pololetí 144,5 tis. m3 dřeva, což je o 17,1 tis. m3 více než v prvním pololetí loňského roku.

Součástí dřevozpracujícího komplexu v Čáslavi je i elektrárna na biomasu, kterou provozuje společnost LESS & ENERGY s.r.o. a která díky pokračující optimalizaci provozu zvýšila svůj obrat o 13,7 mil. Kč na letošních 85,7 mil. Kč.

K nárůstu konsolidovaných tržeb přispívá i loňská akvizice německé společnosti Holzwerk Hemau GmbH, jejímž nákupem se holding LESS stal největším výrobcem lepených truhlářských polotovarů pro výrobu dřevěných oken v Evropě.

Čistý zisk holdingu dosáhl za první pololetí letošního roku 3 mil. Kč, což je podstatný pokles proti loňským 159 mil. Kč. Za tímto poklesem stojí zejména výrazný pokles ziskovosti společnosti LESS & FOREST s.r.o., která byla, stejně jako ostatní firmy v odvětví, negativně ovlivněna způsobem, jakým Lesy České republiky letos stanovují výkupní ceny dřeva (problém indexace). Holding LESS chce proto i nadále pokračovat v diverzifikaci své činnosti, aby tak snižoval svoji závislost na státní zakázce.

Holding LESS zaměstnává v současné době asi 1500 lidí. Jak zmiňuje ve své tiskové zprávě, včetně sezónních pracovníků a živnostníků pak dává práci dalšímu minimálně dvojnásobku lidí.
Líbil se vám článek?
(0 hlasů)