logo Silvarium tisk
Název: Češi nasbírali 26 tisíc tun hub
Zdroj: Metro
Datum: 14.08.2007
Podtitulek: Houbaři si loni z českých lesů odnesli houby v ceně 2,7 miliardy korun
Autor: MARTIN KOVALČÍK
Rubrika: DOMOV

Houbaření patří k českému národu stejně neodmyslitelně jako dobré pivo nebo jezdění na chatu. O tom, že Češi chodí do lesa na houby stále častěji, svědčí i studie České zemědělské univerzity, která je součástí Zprávy o stavu lesa.
SPOLEČNOST. Podle zveřejněného materiálu připadá na každou českou rodinu v průměru 8,2 kilogramu hub. Česká zemědělská univerzita odhaduje cenu loni nasbíraných hub na neuvěřitelných 2,7 miliardy korun. Když k tomu připočteme fakt, že houbařská sezona začíná v červnu a končí zhruba v říjnu, vychází nám, že je ČR Mekkou houbařů.
Proč je houbaření českým národním sportem? Příjemné procházky lákají, sbírání hub má v ČR bohatou tradici a zapomenout by se nemělo ani na osvětu a propagaci mykologie nedávno zesnulého Miroslava Smotlachy.
A kde rostou? Už dávno pryč jsou doby, kdy si každý houbař střežil svá místečka jako oko v hlavě. V době moderních informačních technologií se dá na internetu dozvědět, kde právě rostou. Zkuste www.houbar.cz nebo www.nahouby.cz.
Chození na houby však s sebou přináší i negativa. Respekt českého národa k přírodě je známý a každoroční otravy po požití smaženice či jiné houbové pochoutky patří mezi ty hlavní.
Otravu může způsobit, kromě špatného výběru, také skladování v nevyhovujících podmínkách či neodborná příprava.

MARTIN KOVALČÍK
martin.kovalcik@ metro.cz

Houbaření v ČR
ROK KG/DOMÁCNOST
1995 7,8
1996 4,8
1997 4,7
1998 4,6
1999 5,3
2000 6,2
2001 6,1
2002 5,6
2003 3,5
2004 4,3
2005 6,1
2006 8,2

Zdroj - ČZU

Z. Troška doporučuje: Plněné kuřecí řízky na houbách s bazalkovou zálivkou

SLOŽENÍ:
4 kuřecí řízky, 200 g čerstvých hub, 2 vejce, 50 gramů sýra, 4 lžíce olivového oleje, sůl, bazalka, pepř
PŘÍPRAVA: Nejprve pečlivě očistíme houby, poté je podusíme na olivovém oleji, zalijeme rozšlehanými vejci s pepřem a bazalkou, přidáme nastrouhaný sýr. Vykostěné kuřecí řízky naklepeme, osolíme a nařízneme po délce. Do vzniklé kapsy vložíme připravenou směs a spojíme jehlou nebo párátky. Poté potřeme olejem a vložíme do trouby, je možné připravovat i na venkovním grilu.

Foto - Letos prý sice moc nerostou, avšak nevzdávejte se. Takovýto úlovek se podařil na konci května poblíž Hradce Králové.

ČTK

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Poslední komentáře

Anketa

Domníváte se, že lesnictví potřebuje nové přístupy založené na šlechtění lesních dřevin pro vyrovnání se se současnými problémy?

Naši partneři

Lesy ČR VLS UHUL ČLS LOS DYAS.EU PEFC LESmedium.SK Lesnicko-dřevařská komora ČR Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o. Agrární komora ČR Projekt LARIXUTOR

Naše další weby

Sociální sítě