Deník Hospodářské noviny se opakovaně vrátil k problematice možnosti ukončení dlouhodobých smluv u s.p. LČR. Naše asociace považuje HN za respektovaný deník, proto jsme se rozhodli opětovně zveřejnit i náš postoj k současné velmi složité situaci v lesnicko-dřevařském sektoru, který jsme prvotně vyjádřili v tiskové zprávě ALDP dne 27. 9. 2017.

Mimořádná situace v lesích, kdy gradovala kůrovcová kalamita zejména na severní Moravě, znásobená v letním období větrnou kalamitou nejen u nás, ale i v Německu a Rakousku, si vyžádala přijmout rychlá a efektivní opatření. ALDP proto hodnotí přístup MZe a LČR v dané situaci jako správný.

Vzhledem k aktuální situaci respektujeme, že bylo nutné přijmout konkrétní opatření v krátkém časovém období. V opačném případě by situace nepochybně v řádu týdnů vedla k velmi dramatickému kolapsu smluvních partnerů s.p. Lesy ČR, dlouhým soudním sporům a sociálním problémům.

Je nutné zdůraznit, že v okamžiku zásadního propadu cen dříví je na místě očekávat, že u všech vlastníků lesa, kteří prodávají svou surovinu na trhu, dojde ke snížení jejich příjmů! Jsme přesvědčeni o tom, že přijatá opatření jsou základem pro stabilizaci sektoru a následně i ekonomiky na trhu s dřívím.

Kontakt:
Ing. Zdeněk Musil
výkonný ředitel ALDP
+ 420 602 244 825

Diskuse na serveru Silvarium.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na Silvarium.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.

Může Vám být aplikace ClimRisk užitečná při Vaší péči les?