Vytisknout stránku

Podle Lesů ČR hrozí letos velká kůrovcová kalamita

Ochranu lesů před lýkožroutem smrkovým letos výrazně posílí státní podnik Lesy České republiky. Lesníci připravují v celé republice 200 tisíc lapáků a 36 tisíc lapačů, náklady na opatření přesáhnou 130 milionů korun. Mimořádně silné jarní rojení lesního škůdce smrkových porostů čekají státní, obecní i soukromí vlastníci lesa.

Kůrovec nyní nejvíce ohrožuje lesy na pomezí Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Problém ale řeší lesníci v celé republice. Očekávají, že letos bude kůrovce třikrát víc než loni. „Oslabené stromy jsou pro něj ideálním útočištěm. Obdobná situace byla v první polovině 90. let minulého století. Tehdy šlo o největší kůrovcovou kalamitu u nás," řekl Václav Lidický, výrobně-technický ředitel Lesů ČR.

Podle dosavadních odhadů bude ochrana před kůrovci stát letos Lesy ČR asi 132 milionů korun. „Pokusíme se maximum kůrovců odchytit do lapáků a lapačů. Instalujeme i otrávené lapáky a feromonové dřevěné trojnožky. Lesníci stále vyhledávají napadené stromy, školíme personál a posilujeme stavy. O problému jednáme i se smluvními partnery. Hodně bude záležet na počasí," dodal Václav Lidický a zároveň upozornil, že kromě státního podniku, který spravuje necelou polovinu lesů v zemi, musí věnovat pozornost napadeným stromům také ostatní vlastníci lesů. Také proto nechaly Lesy ČR natočit o kůrovci krátký dokumentární film.

Profesní svazy varují: nahodilé těžby výrazně narůstají

Státní podnik hledá i další možnosti, jak zabránit rozsáhlému odumírání smrkových porostů. Proto vypsal již druhý výzkumný grant. V prvním se Laboratoř aplikované fyziologie hmyzu Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR zabývala vývojem lýkožrouta smrkového. Čtyřleté pozorování na Lesním závodě Boubín přineslo nové informace o přezimování i populační dynamice škůdce. Lesníci tak mohli zdokonalit postupy ochrany lesa před tímto škůdcem. Loni začali akademici s dalším výzkumem zaměřeným na jiného škůdce smrkových porostů, který ohrožuje lesy zvláště v posledním desetiletí. Jde o lýkožrouta severského. „O tomto živočišném druhu nemáme mnoho informací. Jeho přemnožení souvisí s výrazným odumíráním smrčin na severovýchodní Moravě a ve Slezsku. Očekáváme, že nové vědecké poznatky budeme moci využít v praxi pro vytvoření účinnější metody obrany a snížení hospodářských škod. Dnes máme s jeho odchytem a likvidací běžnými metodami velké potíže," uvedl Martin Zavrtálek z Odboru lesního hospodářství a ochrany přírody v podniku Lesy ČR.

Loni Lesy ČR vytěžily výrazně nadprůměrný asi jeden milion metrů krychlových kůrovcového dříví. Za úspěch letošního roku budou považovat, když objem kůrovcového dříví nebude vyšší než loni. "V minulých letech se objem kůrovcového dříví pohyboval ve stovkách tisíc metrů krychlových," připomněl Lidický. Velké množství kůrovcového dřeva ovlivňuje i trh se dřevem, kdy při velké nabídce dřeva jde jeho cena dolů.

Podle TZ Lesů ČR, red.

Foto: Lesy ČR, s. p.

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)