Vytisknout stránku

Horkovzdušné ošetření smrkové kulatiny napadené kůrovcem

Poškození smrkových porostů kůrovci dosáhlo v roce 2018 kalamitního stavu nejméně ve třech krajích České republiky. Od roku 2015 bylo vytěženo zhruba 11,5 mil. m3 tzv. kůrovcového dříví. Vzhledem k masivnímu rozšíření těchto škůdců v kombinaci s extrémním suchem lze očekávat další zhoršování tohoto stavu. V současné době jsou v boji proti primárním škůdcům dřeva využívány klasické lesnické metody, mezi které patří tzv. lapáky, otrávené lapáky, feromonová lapače, ruční odkorňování nebo chemická asanace. Mezi alternativní postupy můžeme zařadit například ochranu skládek pomocí insekticidní sítě, fumigace dřeva nebo zakrytí skládek pomocí fólií.

 

Cílem pilotního experimentu byla aplikace horkovzdušné sanace dřeva na smrkovou kulatinu napadenou hmyzem z podčeledi kůrovcovitých. Metoda známá od roku 1930 se řídí německou normou DIN 68 800 část 4 a je využívána pro likvidaci sekundárního dřevokazného hmyzu, který napadá dřevo zabudované ve stavbách (krovové konstrukce, roubené stavby, stropní trámy, atd.). Mezi tyto škůdce patří např. hmyz z čeledi tesaříkovitých nebo červotočovitých. Princip metody spočívá v zahřátí dřeva na teplotu 55 °C, kdy dochází k úmrtí dřevokazného hmyzu v jakémkoliv vývojovém stádiu v důsledku nevratného poškození prostorového uspořádání bílkovin (tzv. denaturace bílkovin), jež tvoří až 80 % hmotnosti těla hmyzu. Stejný princip byl proto aplikován na vzorky pilařských výřezů napadených lýkožroutem smrkovým (Ips typographus).

Larvy a kukly jsou citlivější než dospělí jedinci. Přímé teploty pod 0 °C a nad 29 °C jsou pro tyto vývojová stádia mortalitní. V případě, že se nachází pod kůrou v lýku, akceptují i velmi nízké teploty (–29 °C). Teplota 40–49 ºC vyvolává teplotní strnulost a teplota nad 50 °C je mortalitní pro všechna jeho vývojová stádia těchto škůdců.

Celý článek v PDF si můžete stáhnout zde.

Výsledky pilotního experimentu prokázaly účinnost horkovzdušné sanace při likvidaci podkorního dřevokazného hmyzu z čeledi kůrovcovitých v laboratorních podmínkách. Za předpokladu průměrné tloušťky kůry 3–5 mm a teploty horkého vzduchu kolem 100 °C lze předpokládat čas potřebný k dosažení likvidační teploty těsně pod kůrou do 60 minut. Takto krátký čas ohřevu by minimalizoval vznik výsušných trhlin a jiných deformací vlivem prudkého vysoušení dřevní hmoty pod kůrou.

Následným krokem bude specifikace technických parametrů pro proveditelnost stejné metody v terénních podmínkách. Pro rovnoměrný a rychlý ohřev kulatiny bude nutné zajistit optimální proudění horkého vzduchu. Tento požadavek splňuje k tomuto účelu uzpůsobená hráň s proklady v kombinaci s použitím termoizolační fólie a vhodným nastavením vyústění potrubí přivádějícího sterilizační médium – horký vzduch.

Autoři:
Ing. Hynek Kundera
Ing. Andrea Nasswettrová, Ph.D., MBA
Bc. Ing. Pavel Šmíra, Ph.D., MBA
Thermo Sanace s.r.o.

E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Foto: databáze společnosti Thermo Sanace

Více informací najdete na stránkách www.thermosanace.cz.

 

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)