Vytisknout stránku

Sněmovna zřejmě schválí novelu lesního zákona urychlující boj proti kůrovci

Anketa v článku. Sněmovna zřejmě schválí vládní novelu zákona o lesích, která má urychlit boj s kůrovcovou kalamitou v lesích. Poslanci 12. 7. předlohu propustili do třetího čtení, které by mohlo přijít na řadu v září. V druhém čtení k ní přednesli víc než desítku pozměňovacích návrhů.

Vládní návrh počítá například s tím, že opatření podporující boj s kůrovcem budou moci nově stanovit ministerstvo zemědělství, krajské úřady a obce s rozšířenou působností. Opatření by měla okamžitou platnost, projednávána by byla následně.

Ministerstvu zemědělství dává vládní novela právo, udělovat výjimky v případě nedostatku vhodného pěstebního materiálu. Žádat o ně bude oprávněn vlastník lesa. Pokud by v určitém regionu nastal prokazatelný nedostatek vhodných sazenic stromků, který by postihl více vlastníků, bude moci ministerstvo povolit výjimku formou opatření obecné povahy. Nedostatek materiálu však vždy bude muset doložit Ústav pro hospodářskou úpravu lesů.

Ministerstvo zemědělství má mít podle předlohy také možnost, podobně jako krajské a obecní úřady, opatřením obecné povahy zakázat lidem vstup do lesů kvůli jejich bezpečnosti. Zákaz by mohl platit až tři měsíce a mohl by být ještě prodloužen.

Zemědělský výbor navrhl stejně jako výbor pro životní prostředí do lesního zákona vložit zákaz privatizace státních lesů. Netýkalo by se to například směny lesů nebo prodeje ve veřejném zájmu. Zemědělský výbor také navrhuje uzákonit povinnost návštěvníků lesů, přizpůsobit své chování stavu lesa a zvýšenému nebezpečí, které je se vstupem do lesa spojeno. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) nesouhlasil s návrhy výboru pro životní prostředí, který chce například, aby ministerstvo zemědělství poskytovalo České inspekci životního prostředí některá data. Podle Tomana to není v souladu s koncepcí vládního návrhu.

Poslanci TOP 09 a Pirátů chtějí například zpřesnit povinnosti vlastníků, obnovovat les dřevinami ekologicky a klimaticky vhodnými. Chtějí tím rozšířit možnost vlastníka, zvolit si odpovídající dřeviny. Navrhují také, aby bylo v lesích ponecháno určité množství suchých a tlejících stromů na podporu biodiverzity. Poslanec Pirátů Radek Holomčík navrhuje i zrušení zákazu pastvy v lesích. Je podle něj překonaný, pastva dobytka má podle něj navíc také význam pro biodiverzitu.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)