Vytisknout stránku

Pila Javořice zahájila investici za 400 milionů korun

Pila Javořice, třetí největší zpracovatel dřeva v ČR, zahájila největší modernizaci pořezové technologie za dobu své existence. V minulých dnech odstavila pásové technologie na pilnici, které nyní demontuje, aby je nahradila modernějším zařízením.

„Letos v září slaví naše pila 35 let a stejně tak stará byla i naše hlavní technologie. Proto investujeme celkem 400 milionů korun do pořízení špičkové linky," uvedl předseda představenstva pily Javořice Jan Vařeka.

Půjde o technologii německého výrobce Linck v kombinaci s technologií českého Dřevostroje Čkyně, která jednak zvýší výkon celé pily, jednak zlepší výtěž řeziva a zrychlí tempo zpracování. „Tato technologie nám umožní lépe reagovat na kůrovcovou kalamitu a budeme moci zpracovávat i více druhů jehličnatých dřevin. Vedle toho je energeticky úspornější než naše dosavadní strojní vybavení," vysvětlil předseda představenstva. Ve výkonnosti pila očekává nárůst zhruba o třetinu. To znamená, že by po úplném najetí měla mít roční pořez více než 450 000 kubíků.

Během léta pila Javořice odstranila původní stroje dvou pilnic, buduje základy pro ukotvení nového zařízení a na zpevněném skeletu vystaví novou, robustnější jeřábovou dráhu. Pak bude následovat montáž předpilí a koncem roku návoz a montáž nové linky. „Pak bude ještě následovat postupný náběh se všemi kapacitními zkouškami a náběhovou křivkou do plného provozu," zmínil Vařeka.

Výměna hlavní technologie pily ve Ptení se neobejde - nyní při demontáži starých strojů - bez dočasného omezení pořezové kapacity. „Velký tlak na zpracování kůrovcového dříví trvá. Máme více než 100 menších smluvních partnerů. Ti trpí kalamitou nejvíce. Bez nové investice bychom jim ani v budoucnu nemohli vyjít vstříc, protože bychom byli dál limitováni omezenými možnostmi zastaralých technologií," doplnil předseda představenstva.

Pila Javořice současně investuje do snížení vlivu závodu na životní prostředí – do nového odsávání směrem k lepšímu ovzduší na pracovních místech, do nové čistírny odpadních vod a do vozového parku.

Podle TZ Pily Javořice, red.

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)