Vytisknout stránku

Lesy ČR představily netradiční kalendář pro rok 2020

V netradičním kalendáři Lesů ČR na rok 2020 nazvaném Z LÁSKY K LESU vyjádřilo svou podporu obnově lesa a české krajiny dvanáct osobností. Mezi nimi například Arnošt Goldflam, Petr Čech nebo Antonín Kratochvíl. Všichni se vzdali honoráře. Snímky slavných pořídili studenti pražské Vysoké školy kreativní komunikace pod vedením Tomáše Třeštíka.

Kalendář je pomyslnou tečkou za rokem, v němž podnik představil veřejnosti lesy pro 22. století, které se v současnosti sází a budou v celé republice sázet i v příštích letech.

„Krajinu obnovujeme v nebývalém rozsahu. Tímto dárkem chceme všem, kteří se na tom podílejí, poděkovat," řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček a pokračoval: „Oslovili jsme známé umělce, sportovce, lékaře a další s myšlenkou, že by se pro kalendář vyfotili s dřevěným předmětem, k němuž mají hluboký osobní vztah. Všichni reagovali bezprostředně a vstřícně, a tak se s pomocí studentského týmu fotografů, ale i designerů, vizážistů a grafiků vše podařilo."

Na snímcích je fotbalový brankář Petr Čech, mladý houslový virtuos Josef Špaček, fotograf Antonín Kratochvíl, běžkyně na lyžích Kateřina Naumannová, kardiochirurg Jan Pirk, herečka Hana Wagnerová, snowboard-crossová závodnice Eva Samková, kanoista Martin Doktor, rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, rybář Jakub Vágner, režisér, spisovatel a herec Arnošt Goldflam a válečná reportérka Jarmila Štuková.

Děkuji všem za jejich přístup i za to, že nelitovali času ani energie. Fotografovaní se navíc vzdali honoráře a my jsme přispěli těm, pro které byla práce na kalendáři mnohdy první velkou profesionální výzvou, na studium," uvedl Vojáček.

Kalendář není prodejný, podnik ho věnuje svým partnerům i zaměstnancům.

Podle TZ LČR, red.

Poděkování za podporu při obnově lesů
Unikátní kalendář Lesů ČR pro rok 2020

Neznámí fotí slavné. Pro jedny obrovská příležitost, většinou první v profesním životě, pro druhé možnost vyjádřit svou podporu obnově české krajiny a podpořit vizi nového lesa, jak ji veřejnosti předložily v tomto roce Lesy České republiky.

Lesy ČR se rozhodly pro realizaci neobvyklého kalendáře. Na dvanácti profesionálních fotografiích jsou osobnosti veřejného života, které se svou účastí na tomto projektu hlásí k podpoře obnovy lesů. V kalendáři je například rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima, snowboardistka Eva Samková či gólman Petr Čech.
Jak kalendář vznikal, se redakce Lesnické práce ptala Martina Zajíčka, vedoucího odboru vnějších vztahů Lesů ČR.

- Jak se zrodila myšlenka originálního kalendáře s osobnostmi veřejného života?

Chtěli jsme udělat něco, co není v České republice obvyklé, a chtěli jsme to udělat právě proto, že tento rok je v mnoha ohledech velmi zásadní – prezentovali jsme nový les, tedy ideu, že musíme obnovit krajinu skokovým způsobem. Proto jsme přišli s počinem, jehož prostřednictvím poděkujeme našim zaměstnancům a všem, kteří nám s obnovou lesa a krajiny pomáhají.

Napadlo nás oslovit významné osobnosti z různých spekter společnosti, autority z řad vědců, sportovců, herců i umělců, a požádat je, zda by byly ochotny s kalendářem pomoci – to znamená, aby se nechaly bez nároku na honorář nafotit s dřevěným předmětem, ke kterému mají ony samy hluboký osobní vztah. Chtěli jsme, aby prostřednictvím toho pro ně důležitého předmětu prezentovaly, že stojí o co nejrychlejší obnovu české krajiny a především že podporují vizi nové podoby našich lesů, kterou jsme veřejnosti během roku prezentovali.

- Kdo realizoval focení a textový doprovod?

Požádali jsme studenty Vysoké školy kreativní komunikace a Akademie Michael, kde studují budoucí odborníci na produkci, fotografii, grafiku, marketing a reklamu. Náš kalendář totiž není jen fotografické dílo. Abychom tento profesně i organizačně náročný projekt dotáhli do zdárného konce, byla potřeba těsná koordinace specializovaných profesí, včetně například vizážistů či reklamních textařů. Tím jsme se vyhnuli nutnosti najmout drahou reklamní a produkční agenturu, bez které se podobně náročné projekty v zahraničí neobejdou.

Princip spolupráce spočíval v tom, že neznámí fotí slavné. Přičemž ti zatím neznámí dostávají obrovskou autorskou příležitost prostřednictvím slavných odprezentovat svůj osobní vztah k téže vizi, vizi nového lesa.
Všechny fotografované osobnosti – a to bylo pro poselství kalendáře velmi podstatné – se vzdaly honorářů a my přispěli studentům na studium.

Studenti samozřejmě pracovali pod dohledem svých renomovaných pedagogů. Ústřední postavou byl Tomáš Třeštík, uznávaný fotograf, který řadu let fotí kalendáře pro velké české i nadnárodní firmy.

- Která z osobností vám svou spoluprací na kalendáři udělala největší radost?

Radost byla spolupráce se všemi. Například Petr Čech přiletěl kvůli focení kalendáře na otočku z Chelsea. Toho si hrozně vážíme a jsme rádi, že ho naše myšlenky a vize tak nadchly. Ale i další osobnosti k focení a vůbec ke své roli na projektu přistoupily velmi profesionálně, nelitovaly času a námahy. Jejich přístup je o to cennější, že to udělaly zcela zdarma, jen jako gesto, že jim naše příroda a lesy nejsou lhostejné a že podporují naše snažení o obnovu lesa a krajiny.

- Váš kalendář tedy není zamýšlen jako typická vánoční pozornost...

Ne, my tento kalendář opravdu nebereme jako běžný vánoční dárek. Věříme, že jde o víc. A že ti, kdo si kalendář pověsí na zeď, toto přesvědčení budou sdílet s námi. Každá fotka mluví sama za sebe, každá je originálním dílem. Důležitá a zavazující je i skutečnost, že autoři i fotografovaní a všichni, kdo na tvorbě spolupracovali, což jsou desítky lidí, stojí za námi a podporují nás. Jak píšeme v úvodu, hlavním smyslem je jejich i naše poděkování všem, kdo se na obnově lesů podílejí.

- V rámci Dne za obnovu lesa i přípravy kalendáře jste určitě přišli do kontaktu se spoustou lidí mimo obor, včetně osobností veřejného života. Jak byste zhodnotil jejich zájem o situaci v lesích, o budoucí existenci lesa?

My jsme oslovili všechny tradiční partnery a organizace, které se nějak pohybují okolo lesů – od skautu přes olympioniky po dobrovolné hasiče – a chtěli jsme, aby se naplnil podtitul „Den za obnovu, den který nás spojí". Všichni tito partneři nám velmi pomohli s organizací, každý přiložil ruku k dílu, přišly stovky turistů, skautů...

- K čemu vás tato pozitivní zkušenost inspiruje?

Rozhodně chceme pokračovat s tradicí Dne za obnovu lesa, chceme, aby to bylo přibližně ve stejném podzimním termínu. Chceme, aby se v jeden den znovu spojili lidé a spolky, a chceme z toho vytvořit i určitý symbol, že veřejnosti není obnova krajiny lhostejná.

Redakce Lesnické práce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)