Vytisknout stránku

Proč je nutné veřejnosti vysvětlovat, co se děje s lesem?

Současná kalamita citelně zasahuje nejen majitele lesů a lesníky, ale i veřejnost, která je zvyklá užívat les k rekreačním účelům. A co když se z místa jejich oblíbených procházek a tajných houbařských míst stane kalamitní holina? Většinou jsou naštvaní, nerozumí tomu, co se právě děje, a svůj hněv obrací na lesníky. Ti však mají plné ruce práce zvládat kalamitu a to, co si o nich myslí sousedé, se jim zdá v tuto chvíli méně podstatné. Byla by však škoda zahazovat dobré jméno českého lesnictví a nevyužít situace k vysvětlení příčin kůrovcové kalamity a neobhájit tak kroky, které jsou ke zvládnutí situace nezbytné. Informace a argumenty, které přijdou včas, dokážou zastavit lavinu následných nedorozumění.

Jak veřejnosti co nejlépe vysvětlit, o co se snažíme a co se v lese děje?

Samozřejmě můžeme donekonečna vše vysvětlovat návštěvníkům v lese, pořádat besedy na radnici, psát články do novin. Kdo na to ale má dneska čas? Naše zkušenosti však napovídají, že to může být až ďábelsky jednoduché. Je třeba informaci o tom, čeho jsou návštěvníci lesa svědky, předat přímo u kalamitní plochy. Nesmí to být složité, stačí několik argumentů. Musí to být zároveň názorné a stručné, protože lidé dnes nejsou zvyklí číst dlouhé texty. Chceme se proto podělit o to, co se nám v praxi osvědčilo, a nabídnout to všem vlastníkům a správcům lesa, kterým není lhostejné, co si o nich místní lidé myslí.
Nabízíme tak interaktivní naučnou tabuli o příčinách a důsledcích kůrovcové kalamity. Současně s tím je zde prostor pro vysvětlení boje s kůrovcem a většiny obranných opatření.

Lesní svět nabízí i další venkovní informační prvky, které vám mohou pomoci v komunikaci s veřejností. Bedlivě sledujeme vývoj situace v lesích a jsme otevřeni vašim potřebám a podnětům. Pište prosím na adresu: Ondřej Kopecký, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., +420 734 693 571, Awocado s.r.o., 500 03 Hradec Králové, Collinova 421.

Více informací na: www.lesnisvet.cz.

O TABULI

Naučná tabule vysvětluje návštěvníkům lesa příčiny kůrovcové kalamity a následné možnosti řešení (obnova lesa). Interaktivity tabule je dosaženo deseti otočnými tabulkami, které dávají prostor k podrobnějšímu vysvětlení problematiky nebo místních specifik.

Tabuli můžeme dodat na „patkách", které umožňují instalaci do interiéru (např. městského úřadu), kde může být po určitý čas vystavena. Poté se patky jednoduše demontují a tabule může být napevno zakotvena v exteriéru (železné kotvy, beton).

Specifikace: 100 x 76 cm, se stříškou, certifikovaný masivní smrkový KVH hranol, povrchová úprava drásáním, střecha je ze smrkového šindele. Potisk se vyznačuje mimořádnou kvalitou a dlouhou životností, díky vysoké odolnosti proti povětrnostním vlivům a UV záření.

Ekologie a udržitelnost: dřevo, ze kterého tabule vyrábíme, je z trvale udržitelných lesů s certifikací PEFC, nátěry jsou na přírodní bázi, např. PNZ (proti plísni, houbám, dřevokaznému hmyzu).




Líbil se vám článek?
(0 hlasů)