Vytisknout stránku

Vláda schválila novelu zákona o myslivosti

Aktualizováno. Úřady nebudou muset každých pět let nechávat vypracovávat posudky, aby se zjistilo, kolik má být v honitbě zvěře. Tuto povinnost, která ale zatím nezačala ani platit, už ruší v novele mysliveckého zákona ministerstvo zemědělství. Novelu 29. 6. schválila vláda.

Lovci také nebudou muset předkládat tzv. markanty - například spodní čelisti, ocas nebo obě uši od ulovené zvěře jako doklad plnění plánu lovu. Tyto povinnosti by byly podle ministerstva příliš drahé a náročné.

Ministerstvo zemědělství navrhuje tato opatření změnit ještě předtím, než začala legislativně platit. Poslední úpravu schválil parlament loni na základě poslaneckých návrhů k jinému zákonu - novele lesního zákona. Změny v mysliveckém zákonu pak měly začít účinkovat dva roky od jeho vyhlášení. Úřad se problematická ustanovení nyní snaží změnit mimo jiné elektronizací evidence myslivosti. Stát se také snaží o větší bránění škod způsobených zvěří na lesních a jiných porostech, ruší proto některá myslivecká omezení, stojí v důvodové zprávě k novele.

Ulovená zvěř se bude muset evidovat v mobilní aplikaci, na které bude muset být nahrané celé tělo. "Při použití mobilní aplikace je pro zaevidování ulovené nebo nalezené zvěře nezbytná manipulace s celým kusem zvěře, což činí obcházení tohoto způsobu kontroly plnění plánu obtížnější," uvádí ministerstvo. Současně se novelou zákona ruší papírové výkazy, vše bude elektronické.

Nebudou se také určovat normované počty zvěře v dané honitbě. Stát se pak bude vyjadřovat k plánu lovu pouze v případě, že se zjistí, že zvířata působí v lokalitě příliš velké škody. Myslivci potom vytvoří takový plán lovu, aby nebyl les příliš zvířaty poškozovaný. "Orgány státní správy myslivosti jsou povinny kontrolovat plnění plánu lovu. V případě nesplnění plánu lovu budou ukládat uživateli honitby sankce," dodává ministerstvo.

Znění schválené novely najdete zde.

To také zlehčuje lovecké podmínky, například se bude moci lovit za dodržení bezpečnostních opatření na pozemcích, kde se sklízí zemědělské plodiny. "Lov samic a mláďat vyjmenovaných druhů spárkaté zvěře a jezevce lesního v noci se zavádí z důvodu zvýšení možnosti lovu. Zvěř je s ohledem na stále vyšší rušení pohybem osob nebo techniky v krajině nucena využívat noční aktivity. Aby bylo vůbec možné lov zvěře realizovat, musí k lovu zvěře docházet v nočních hodinách," vysvětluje ministerstvo. Také umožňuje noční lov samic a mláďat v noci.

"Vzhledem k potřebě využít všech možností lovu se nově ruší například zákaz používání noktovizorů, zákaz lovu v noci nebo se rozšiřuje možnost lovu všech prasat divokých, daněl a daňčat, srn a srnčat na společném lovu," dodává resort ve předkládací zprávě.

Nově zákon také ruší zákaz lovit divoká prasata starší dvou let na společných lovech brokovnicí s jednotnou střelou. "Energie jednotné střely je dostatečná pro ulovení i dospělého jedince prasete divokého a není důvod jednotnou střelu do brokovnice využívat jen pro sele a lončáka. Současná situace s rozšiřováním nákazy afrického moru prasat je dalším důvodem, kromě škod v zemědělství, pro snížení početních stavů prasat divokých v honitbách v ČR," uvádí resort. Postřelená nebo odchycená divoká prasata se poté budou moci zabít krátkou zbraní.

Podle ČTK, red.

SVOL podporuje vznik novely zákona o myslivosti a požaduje důraznější změny

V souvislosti s jednáním vlády k předložené novele zákona o myslivosti vydává Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR své aktuální stanovisko. SVOL má k novele celou řadu zásadních připomínek. „Podporujeme vznik novely zákona č. 449/2001 Sb., o myslivosti a požadujeme důraznější změny," sděluje předseda Komory soukromých lesů SVOL Richard Podstatzký Thonsern, který byl republikovým výborem SVOL pověřen mandátem k jednání a pokračuje:

Důvodem novelizace zákona o myslivosti by měla být ochrana lesních porostů před narůstajícím stavem spárkaté zvěře, která způsobuje neúměrné škody ohryzem a okusem. Současně by měla vést k zabránění vzniku značných škod na zemědělských pozemcích. Množství holin, které neustále přibývají po kalamitních kůrovcových těžbách jehličnatých porostů, a jejich nová výsadba a obnova s sebou přináší požadavek na změnu způsobu hospodaření se zvěří. Obáváme se, že současný návrh novely dostatečně neřeší prevenci zabránit škodám na nově vysázených lesních porostech melioračních a zpevňujících dřevin, na které stát vynakládá finanční příspěvky. Majitel lesních i zemědělských pozemků musí mít právo a možnost předcházet škodám prostřednictvím vlastního mysliveckého hospodaření. Aby toto vlastnické právo nebylo omezováno, je třeba snížení minimální výměry u honiteb vlastních na 250ha a tím umožnit majitelům pozemků hospodařit se zvěří. Tato změna by umožnila přímý výkon práva myslivosti právě těm vlastníkům, kteří se o hospodaření v krajině aktivně zajímají a jsou zpravidla ve svém hospodaření na lesních i zemědělských pozemcích nejvíce postihování vznikajícími škodami zvěří. Požadavek SVOL nezasahuje do společenstevních honiteb, které by měly dále stejnou minimální výměru 500ha. Požadavek SVOL významně přispívá k řešení regulace přemnožené spárkaté zvěře a má podporu dalších nevládních organizací," říká Richard Podstatzký Thonsern předseda SVOL Komora soukromých lesů v ČR.

Zdroj: TZ SVOL

Komentář Hnutí Duha: chybí odborná diskuse nad vyhláškami k plánování lovu zvěře

Vláda ČR 29. 6. schvaluje návrh novely zákona o myslivosti, který na popud Českomoravské myslivecké jednoty narychlo připravilo Ministerstvo zemědělství. Usiluje zejména změnit ustanovení zákona schválená na podzim poslanci a poslankyněmi, která měla pomoci nastolit rovnováhu mezi početností spárkaté zvěře a stavem lesů.

Přijetí první verze ministerského návrhu představeného před vánočními svátky by paradoxně znamenalo ještě větší škody než dnes, kdy spárkatá zvěř poškozuje naprostou většinu listnáčů a jedlí. Za to si resort zemědělství vysloužil silnou kritiku od odborných organizací i orgánů státní správy. Ministerští úředníci však z požadavků odborníků zohlednili jen jedinou věc, nicméně tu nejzásadnější: upravili systém plánování lovu zvěře.

V tom je ale nadále řada nejasností i po dnešním projednání vládou. Kromě návrhu novely, který ještě vyžaduje úpravy, by ministerstvo mělo urychleně zveřejnit i úplné znění návrhů vyhlášek, na něž se upravený systém plánování lovu odvolává. Protože když budou napsané špatně, můžeme se s pestrými a odolnými lesy rozloučit.

Hnutí DUHA požaduje transparentní a odbornou debatu nad návrhem novely, která by měla vést k nastolení rovnováhy v lesích a rapidnímu snížení počtu zničených stromků spárkatou zvěří. Bez zveřejnění doslovného znění vyhlášek však tato diskuze možná není. Současně je nutné novelizací napravit několik dalších závažných problémů souvisejících s myslivostí. Především posílit práva vlastníků pozemků, na nichž myslivci vykonávají chov zvěře a její lov, zfunkčnit proces vymáhání škod způsobených spárkatou zvěří či vyškrtnout ze seznamu myslivci obhospodařované zvěře ohrožené druhy zvířat. V dalším kroku je nutné připravit zcela nový zákon o myslivosti. Ten současný i přes několik novelizací není schopen reagovat na aktuální problémy a potřeby našeho životního prostředí.

Zdroj: TZ Hnutí Duha

Líbil se vám článek?
(3 hlasů)