Vytisknout stránku

Kůrovcová kalamita a české lesy byly tématem Otázek Václava Moravce

Je příliš pomalá proměna smrkových monokultur hlavním důvodem, proč stále bojujeme s kůrovcem? Hlavními hosty diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce na toto téma byli 19. 7. 2020 ředitel Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze Jan Frouz a náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář. Fakta i historické souvislosti komentovala ale i řada dalších odborníků napříč lesnictvím i souvisejícími obory. 

Kůrovec navždy. Jak uvedl Václav Moravec v úvodu pořadu, lesní kalamity způsobené nenápadným broukem jsou v tuzemských lesích tradicí už stovky let. První dochované zmínky pocházejí z konce osmnáctého století. Kupříkladu v poválečném roce 1946 byl viník kůrovcové kalamity jasný. Stejně jako byl jasný historicky prověřený způsob obrany. V roce 1984 proti přemnoženému kůrovci komunisté stavěli feromonové lapače. Bez úspěchu. Brouk přežil změnu politického systému a stal se nástrojem politického boje.

Zatímco se politici, lesníci a ekologové přeli o to, jak lesy chránit,tedy zda kácet nebo nekácet, brouk devastoval krajinu dál. Po orkánech Kyrill a Emma měl velké pole působnosti. Od roku 2003 do konce roku 2017 napadl přes 20 000 000 m3 dřeva. Problém se začal masově šířit i do jiných koutů republiky.

Území mimořádně zasažená kůrovcem jsou už v každém kraji. Jako vždy v historii kůrovcových kalamit v České republice i tentokrát se zdá, že brouka letos porazí opět sama příroda. Jaro bylo nakonec chladnější a deštivější než v minulých letech, a to lýkožroutovi nesvědčí.

Redakce

Celý pořad můžete zhlédnout zde.

 

Líbil se vám článek?
(1 hlas)