Vytisknout stránku

Lesy ČR z tendru 2021+ podepsaly všechny smlouvy, nejvíc má Uniles

Aktualizováno

Lesy ČR uzavřely podpisem posledních čtyř smluv miliardový lesnický tendr. Vítězem pětimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky (LČR) na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2021 až 2025 se stala těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Z 29 soutěžených jednotek získala 12. Na druhém místě skončila s pěti podepsanými smlouvami firma Kloboucká lesní a na třetím se čtyřmi kontrakty firma Aclesia. 

Podnik předpokládá, že zbývající čtyři smlouvy by měly být podepsány do začátku prosince, řekla mluvčí Eva Jouklová. Žádná ze soutěžených jednotek není na rozdíl od minulosti napadena u antimonopolního úřadu. V tendru 2021+ je odhadovaná hodnota lesnických prací 4,5 miliardy korun a objem dřeva k těžbě je šest milionů metrů krychlových.

Letošní nabídnuté ceny podle Jouklové vyznívají pro podnik výhodněji než loni. Na rozdíl od minulosti se soutěžil menší objem prací. Souvisí to s novou strategií Lesů ČR, kdy se kvůli zvládnutí kůrovcové kalamity podstatně víc snaží využívat vlastní pracovníky i techniku a podle potřeby je kombinovat s kapacitami dodavatelů.

Tendr na provádění lesnických činností od roku 2021 vyhlásil státní podnik Lesy České republiky 17. srpna. Jednalo se o 29 zakázek tří kategorií – osm kalamitních, dvě postkalamitní a 19 nekalamitních. Na kalamitní zakázce smluvní partner těží a provádí pěstební práce, dřevo zůstává majetkem Lesů ČR. Postkalamitní zakázka se týká jen pěstebních činností. Těžbu i prodej dřeva zajistí Lesy České republiky, například prostřednictvím aukcí nebo dynamického nákupního systému. V nekalamitních zakázkách je spojená těžba s nákupem dřeva i pěstebními pracemi.

Do tendru 2021+ se přihlásilo 36 firem, k datu uzávěrky 16. září podaly 190 nabídek. Uniles uspěl ve všech třech kategorií zakázek. Podal také ze všech soutěžících jednoznačně nejvíc nabídek, z 29 jednotek dal nabídku na 25. Z nabídek vyplynulo, že Uniles dal nejlepší nabídku na 12 jednotkách, a měl tak možnost získat 12 kontraktů, což se naplnilo. I u ostatních jednotek byly dosud uzavřeny smlouvy jen s firmami, co se na nich umístily jako první. Jediné hodnotící kritérium byla po splnění kvalifikačních požadavků nabídnutá cena.

Firma Uniles již dříve uvedla, že obhájila pozici z předchozího soutěžního období, kdy měla 11 zakázek, takže jí objem zakázek u Lesů ČR pro roky 2021 až 2025 zůstane téměř na stejné úrovni. „Nelze říct, že bychom převrátili trh. Rozhodně nejde o nějaké dominantní postavení či posílení vlivu, i po tomto tendru budeme patřit mezi úzkou špičku největších tuzemských lesnických firem,“ uvedl výkonný ředitel Unilesu Petr Jelínek.

Vedle Unilesu a Kloboucké lesní si zbývajících osm podepsaných jednotek rozdělilo sedm firem. Na čtyřech dosud nepodepsaných jednotkách dala nejlepší nabídku společnost Aclesia. Loňský vítěz tendru 2020+, těžařská skupina Petra z Hodonína, letos nemá na žádné jednotce nejlepší nabídku. Loni podepsala kontrakty na deseti z 54 soutěžených jednotek.

Vítězné firmy začnou pro Lesy ČR pracovat od ledna 2021. 

Soutěž 2021+ se týká těžby na 188 012 hektarech lesa, což je asi 16 procent všech lesů ve správě LČR. Ročně se počítá s těžbou 1,2 milionu metrů krychlových dřeva a zalesněním 1 534 hektarů. Na 28 jednotkách Lesy ČR uzavřou pětileté kontrakty, na jedné jednotce roční.

Tendr 2021+ zapadá do pětiletého systému soutěží, v němž se každý rok takzvaným senátním způsobem rozhoduje o hospodaření na téměř pětině území Lesů ČR. V tendrech nejsou zahrnuta území spravovaná lesními závody LČR.

Tab.: Tendry Lesů ČR na lesnické práce a prodej dřeva 2021+

Rozdělení zakázek lesnických činností pro otevřené zadávací řízení 2021+ 

Podle ČTK a Lesů ČR

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)