Vytisknout stránku

Aplikaci Lesů ČR na kontrolu přepravovaného dříví používá policie

Každá fůra dřeva, kterou Lesy ČR naloží na kamion, se eviduje ve speciální mobilní aplikaci. Podnik ji používá od letošního podzimu a má ji k dispozici policie. Lesy ČR tak chtějí předejít krádežím a ochránit státní majetek.

V době kůrovcové kalamity, kdy se v celé republice těží a dopravuje velký objem dřeva, je podle Lesů ČR potřeba důsledně kontrolovat jeho původ a odkud i kam se převáží. Lesy České republiky proto zprovoznily mobilní aplikaci a poskytly ji policii. „Jde o dřevo Lesů ČR, tedy asi o 10 procent veškeré dřevní hmoty, která se v současné době na silnicích přepravuje. Tento státní majetek chceme ochránit a zajistit dopravu celého nákladu k odběrateli,“ řekl Josef Vojáček, generální ředitel Lesů České republiky.

Jak aplikace funguje? Při nakládce se veškeré údaje o nákladu a trase kamionu zanesou do mobilní aplikace. Přiložená fotografie dokumentuje naloženou soupravu. Policie tak při silniční kontrole porovnává realitu s informacemi z aplikace, tedy zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase.


Policisté se více zaměřují na kontroly kamionů přepravujících dříví

V souvislosti s kůrovcovou kalamitou se zásadním způsobem zvýšil objem přepravovaného dříví. Řidiči odvozních souprav se mohou dostávat pod větší tlak a podcenit tak zajištění nákladu, přizpůsobení stylu jízdy, i přetížit vůz. S přibývajícím množstvím kamionů přepravujících dříví se zvyšuje i množství jejich dopravních nehod. Během letošního roku bylo evidováno již několik takových dopravních nehod.

Policisté se proto při silničních kontrolách více zaměřuje na kamiony naložené dřívím a pořádá také speciální dopravně bezpečnostní akce, kdy se zaměřují na kontroly dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů nákladních vozidel převážejících kulatinu.

17. června například uvedla Policie ČR: „11 policejních hlídek se dnes na Vysočině zaměřilo na kontroly kamionů převážejících dřevní kulatinu. Výsledky jsou alarmující: přetížené kamiony, náklady vyšší než je povoleno, kdy kulatina převyšovala klanice. Policisté byli nekompromisní a padaly přísné sankce“. 

„Přetěžování nákladních vozidel je potenciálně rizikem pro jejich bezpečný provoz, a to především pro brzdný manévr, což může vést v krizové situaci k nehodě. Může se ale stát cokoliv jiného, uvolnit se náprava, celé přetížení může vést k poruše,“
upozornil Tomáš Neřold, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Kontroly pro předejití krádežím

Ilustrační foto: archiv PČR

Během pravidelných kontrol kamionů přepravujících dříví budou nyní policisté kontrolovat i to, zda je náklad kompletní a kamion jede po uvedené trase. Policejní prezident Jan Švejdar k tomu dodává: „Krádežím dřeva se v celé České republice věnujeme dlouhodobě. Je to reálný problém, který se přímo týká nás všech, protože se v mnoha případech jedná o státní majetek. I proto kontrolují dopravní policisté při vybraných dopravních akcích nákladní vozidla přepravující dřevo. Jakékoliv technické vylepšení stávajících prostředků je vítaným posunem vpřed, který zefektivní postup proti této trestné činnosti“.

Podle TZ Lesy ČR, TZ PČR a Silvarium.cz
Ilustrační foto: archiv PČR 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)