Vytisknout stránku

Zákaz myslivosti, rybářství a lesnictví na 10 % rozlohy EU odmítnut členskými státy

V květnu 2020 přijala Evropská unie Strategii v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030. Plán počítá se zřízením chráněných oblastí alespoň na 30 % území Evropy a 30 % evropských moří. Současně by měla být přísně chráněna alespoň jedna třetina chráněných území EU, včetně všech zbývajících primárních a původních lesních porostů EU, ve které by podle návrhu byl zakázán výkon práva myslivosti, rybolov a lesnictví.

Členské státy dle Strategii v oblasti biologické rozmanitosti do roku 2030 budou odpovědné za určení dalších chráněných a přísně chráněných území. Ta by měly navazovat na stávající síť Natura 2000 nebo by měla být ustavena v rámci vnitrostátních systémů ochrany.

Návrh na vyloučení myslivosti, rybolovu a lesnictví se objevil v draftu dokumentu zaslaném členským státům. Tyto činnosti byly navíc vedeny na stejné úrovni jako těžba (hornictví). Proti uvedené pasáži se ihned ohradily myslivecké, rybářské organizace či uskupení sdružující hospodáře v krajině.

Například Organizace evropských vlastníků půdy (ELO), která zastřešuje majitele lesů, vydala prohlášení, ve kterém konstatuje, že síť Natura 2000 je založena na dohodě správců půdy EU, jež umožňuje udržitelné využívání včetně socioekonomických, kulturních a ekologických cílů. Záměr EK automaticky vyloučit určité činnosti a normativní přístup k ekosystémům, které by měly být pod přísnou úrovní ochrany, je v rozporu s duchem zákonodárce Evropské unie. Mimo jiné se v reakci ELO konstatuje, že bez odpovídajícího udržitelného obhospodařovaní lesů a jiných ekosystémů se zvyšuje riziko spojené se změnami klimatu, přemnoženými škůdci či obrovskými požáry. Dále se v prohlášení uvádí, že udržitelný lov a rybolov nemusí být v rozporu s cíli ochrany, dokonce mohou přispět k cílům ochrany s pozitivním dopadem na biologickou rozmanitost.

Česká republika se prostřednictvím Ministerstva životního prostředí i Ministerstva zemědělství ohradila proti této pasáži dokumentu Evropské komise stanoviskem ve smyslu, že rybářství, myslivost a lesnictví patří k environmentálně udržitelným aktivitám, a že o režimu těchto činností by se mělo rozhodovat v dané zemi v daném území dle konkrétních místních podmínek, nikoliv paušálním procentem stanoveným na úrovni EU.

Na jednání expertního výboru EK NADEG, které se konalo dne 17. 2. 2021, pak všechny členské státy jednomyslně odsoudily návrh EK jako neakceptovatelný. (Pozn.: NADEG je pracovní odbornou skupinou EK pro směrnici EU o ptácích a směrnici EU o stanovištích.)

Organizace evropských vlastníků půdy (ELO) o definici přísně chráněných území navržené Evropskou komisí:



Podle ČMMJ, ELO a dalších zdrojů, redakce

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)