Vytisknout stránku

Zemědělský výbor podpořil myslivecký zákon, nesouhlasil se zmenšením honiteb

Sněmovní zemědělský výbor 28.4. 2021 na neveřejném jednání podpořil novelu zákona o myslivosti. Uvedl to poslanec Radek Holomčík. Poslanci ve výboru podle něj nesouhlasili se zmenšováním výměry vlastních honiteb ze současných 500 na 250 hektarů, naopak dali hlasy pro určování plánů lovu podle škod na porostech, což byl návrh Holomčíka. Vládní novela zákona tuto změnu měla upravit.

Ilustrační foto: Krzysztof Niewolny, Pixabay Ilustrační foto: Krzysztof Niewolny, Pixabay

„Prohlasovali jsme drobnou modifikaci ohledně způsobu plánování lovu, abychom se vrátili k tomu smyslu novely, která byla schválená před dvěma roky,“ uvedl Radek Holomčík.

Poté podle něj prošel další návrh, kdy se budou muset vlastníci honiteb s uživateli dohodnout ohledně škod způsobených zvěří. „Je to spíše praktická záležitost,“ dodal. Dále podle něj byly odsouhlasené návrhy poslance Josefa Kotta (ANO), který má dát novelu do souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání, a poslankyně Moniky Jarošové (SPD) a Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ohledně lesní stráže.

Předloha má za úkol bránit škodám způsobeným zvěří na lesních a jiných porostech. Úřady například nově nebudou muset každých pět let nechávat vypracovávat posudky, aby se zjistilo, kolik má být v honitbě zvířat. Lovci také podle novely nebudou muset předkládat tzv. markanty - například spodní čelisti, ocas nebo obě uši od ulovené zvěře jako doklad plnění plánu lovu. Nové povinnosti by byly podle ministerstva zemědělství příliš drahé a náročné. Tyto nové úkony, které ale zatím nezačaly ani platit, stanovila předloňská změna zákonů. Měla by platit od letošního podzimu, vláda se nyní snaží, aby ani tato část novely platit nezačala.

Ministerstvo zemědělství se problematická ustanovení snaží změnit mimo jiné elektronizací evidence myslivosti. Ulovená zvířata se budou muset evidovat mobilní aplikací, na které bude muset být nahrané celé tělo. Současně se novelou zákona ruší papírové výkazy, vše bude elektronické.

Podle předkládané novely se nebudou také určovat tzv. normované počty zvěře v dané honitbě. Stát se bude vyjadřovat k plánu lovu pouze v případě, že se zjistí, že zvířata působí v lokalitě příliš velké škody. „Bude-li les v honitbě nadměrně poškozován zvěří, bude uživatel honitby tuto skutečnost povinen zohlednit při tvorbě plánu lovu a plán oproti minulému roku zvýšit,“ uvedla vláda v důvodové zprávě.

Náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Patrik Mlynář na březnovém semináři uvedl, že proti vládní novele zákona o myslivosti nejsou věcné námitky. Většina pozměňovacích návrhů jsou natolik podstatné změny přístupu k myslivosti, že by měly být řešeny v rámci diskuse o novém zákoně o myslivosti. Mnoho řečníků se tehdy shodlo na tom, že je třeba vypracovat celý nový myslivecký zákon, předkládaná úprava má být jenom záchranou nepodařené legislativy. Naopak zástupci soukromých vlastníků lesů, soukromých zemědělců nebo ekologických organizací si představují větší změny už nyní.

Podle ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)