Vytisknout stránku

Lesy ČR by měly na Vysočině vytěžit o pětinu dříví méně než vloni

Letošní těžba dřeva ve státních lesích na Vysočině by měla být asi o pětinu nižší než vloni, Lesy ČR počítají s vytěžením 2,288 milionu metrů krychlových. V první polovině tohoto roku těžba podniku v kraji převýšila milion metrů krychlových. Smrkové lesy Vysočiny už několik let ničí kůrovcová kalamita, dřeva se tam poslední tři roky těžilo nejvíc v Česku.

Státní podnik Lesy ČR na Vysočině spravuje třetinu lesů. Podle dřívějších informací podniku v nich dělníci za uplynulý rok pokáceli 2,88 milionu metrů krychlových dřeva. Ke konci letošního června bylo v těchto státních lesích skoro 7 200 hektarů holin. V letošním roce má podnik v plánu zalesnit 3 500 hektarů a vysadit 22,4 milionu sazenic. Na dalších 1 080 hektarech pozemků se podle předpokladu obnoví les přirozeně.

Méně dřeva než před rokem zatím těží i Lesní družstvo obcí se sídlem v Přibyslavi. Vloni jeho pracovníci dohledali hodně stromů poškozených kůrovcem už koncem června, tento rok to bylo až v červenci. „Rojení kůrovce bylo významně později díky studenému jaru a bude patrně o generaci (kůrovce) méně. Ale může být teplý podzim a může se to celé změnit," řekl ČTK ředitel družstva Jiří Svoboda.

Družstvo spravuje 5 750 hektarů lesů na Havlíčkobrodsku a Žďársku. Vloni z nich vytěžilo 130 000 metrů krychlových dřeva, letošní těžba by podle předpokladu ředitele mohla být nižší i o čtvrtinu. V těchto lesích ještě kůrovec nezpůsobil tolik škod jako v jiných částech Vysočiny. Zatímco roční těžba družstva se vloni proti běžným rokům zvýšila přibližně dvaapůlkrát, některým jiným podnikům v kraji stoupla i na desetinásobek. Ke zpomalení kácení by podle lesníků někde mohlo vést i to, že už tam moc smrků nezbývá.

Letošek zatím není v lesích Vysočiny tak extrémní jako roky předtím, uvedl začátkem července na webu kraje náměstek hejtmana Lukáš Vlček (STAN) po jednání krizového štábu ke kůrovcové situaci. „Došlo k výraznému růstu cen, za které jsou jednotlivé sortimenty dříví obchodovány. To dává možnost realizovat s kladným výsledkem těžby i v mladších, kůrovcem poškozených porostech,“ doplnil náměstek.

Těžba dřeva na Vysočině loni podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) v meziročním porovnání stoupla o 12 procent na 8,71 milionu metrů krychlových. V roce 2019 bylo v tomto kraji vytěženo 7,76 milionu metrů krychlových dřeva a za rok 2018 přes 3,7 milionu metrů krychlových.

Na Vysočině je 207 000 hektarů lesních pozemků. V letech 2006 až 2016 se roční produkce dřeva pohybovala mezi 1,3 až 1,6 milionu metrů krychlových.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)