Vytisknout stránku

Státní podnik Lesy ČR zve veřejnost na Den za obnovu lesa

Den za obnovu lesa je největší veřejnou celostátní lesnickou akcí pro veřejnost. Uskuteční se v sobotu 16. října na třinácti místech ve všech krajích republiky. Každý může vysadit stromy v lesích nové generace, pomoci s jejich oplocením nebo úklidem klestu a dalšími pracemi, které s obnovou krajiny po kalamitě souvisí. Nebo se jen projít a zjistit, jak se novým sazenicím daří. Akci pořádají Lesy České republiky.

„Kalamita způsobená suchem a klimatickou změnou nejsou jen holiny a zmar, ale také počátek nového lesa. Odolnějšího, druhově pestřejšího. Ten chceme představit. Vyberte si tedy 16. října některou ze třinácti lokalit nejbližší vašemu bydlišti a zasaďte symbolicky třeba jen jedinou sazeničku,“ vzkazuje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Prvního ročníku Dne za obnovu lesa se v roce 2019 zúčastnilo neuvěřitelných 31 tisíc lidí, druhý ročník se loni kvůli covidu neuskutečnil.

Kromě lesnických činností spojených s obnovou porostů po kalamitě je připravený program pro celou rodinu. Na procházce s lesníky vyvěsí účastníci akce přístřešky pro sovy a jiné noční dravce, kteří pomáhají přírodě přirozenou cestou likvidovat přemnožené hraboše. Na vlastní oči se přesvědčí, jaké lesy podnik sází místo uhynulých porostů, i o tom, co dělá pro zadržování vody v krajině nebo podporu tažných koní v lesích. Děti, které projdou stanovišti, na nichž si vyzkoušejí hravou formou lesnické práce a činnosti, odmění podnik odznakem malého lesníka a lesnickým kloboučkem. Každá lokalita bude něčím výjimečná, třeba poradnou pro houbaře, harvestorovým trenažerem, socháním motorovou pilou.

Informace ke Dni za obnovu lesa týkající se lokalit, pokynů pro účastníky i programu jsou na webovém portálu www.sazimelesynovegenerace.cz. S navigací přímo na místo pomůže podniková mobilní aplikace Klub nového lesa.

Podle TZ Lesů ČR

Prohlédněte si fotogalerii z prvního Dne za obnovu lesa Lesů ČR v roce 2019:
Foto: red.

{phocagallery view=category|categoryid=36|limitstart=0|limitcount=0}

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)