Vytisknout stránku

Akademický senát zvolil novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně Vojtěcha Adama

Akademický senát  zvolil 18. 10. novým rektorem Mendelovy univerzity v Brně dosavadního prorektora pro tvůrčí činnost Vojtěcha Adama. Ten od února 2022 v čele univerzity nahradí ekonomku Danuši Nerudovou. O funkci v pořadí 34. rektora se dnes ucházeli celkem čtyři kandidáti. Kromě Adama ještě další prorektor Martin Klimánek, dále pak profesor z Fakulty regionálního rozvoje a mezinárodních studií Otakar Holuša a ředitel Odboru informačních technologií Stratos Zerdaloglu. Adam byl zvolen hned v prvním kole, kdy získal 22 hlasů z 31 přítomných senátorů.

 

 

Adam dnes ve svém vystoupení před akademickou obcí zmínil několik celosvětových trendů ve vědě jako je například editování genomu organismů, které je nyní snadnější než dříve, princip „jednoho zdraví" nebo posilování role regionů. „Vše zastřešující klimatická změna a starost o půdu a krajinu je dnes neodmyslitelnou součástí plánů udržitelného rozvoje řady regionů i států po celém světě. A právě univerzitní prostředí, dynamické a progresivní, na tyto výzvy umí reagovat a připravovat již dnes odborníky schopné pracovat s nejmodernějšími technologiemi," uvedl Adam. Zároveň zdůraznil, že chce jako nový rektor podpořit vědu a výzkum, která má celospolečenský dopad a multioborovou spolupráci. MENDELU podle něj díky šíři svých činností může hrát v měnícím se světě významnou roli.

„Budeme reagovat na to, co nás dnes obklopuje. To je dramatická změna přístupu k životnímu prostředí. Chceme k němu být šetrnější, životní prostředí musí být zdravější a udržitelnější. Naše univerzita přesně tohle dělá už několik dekád a chceme v tom pokračovat a rozvíjet to,“ uvedl nově zvolený rektor. Zároveň zdůraznil, že míní v mnohém navázat na svou předchůdkyni Danuši Nerudovou, která byla velice aktivní a vyjadřovala se ke společenským otázkám. „Ukázala nám v tomto směru cestu. Je dobré se k některým otázkám postavit čelem a odpovídat na ně, než stát v akademické obci a říkat, že si to chceme rozmyslet. Chceme být vidět nejen na regionální úrovni, kde máme sílu, ale i ve středoevropském výzkumném i pedagogickém prostoru,“ uvedl po zvolení do funkce. Adam dnes také zmínil, že bude pokračovat v digitalizaci studia, což je trend, který akcelerovala pandemie COVID-19.

Mohlo by vás zajímat: Rozhovor s Danuší Nerudovou v Lesnické práci 3/2018 

Vojtěch Adam se narodil 2. května 1982 v Brně. Titul magistr získal v oboru Analytická chemie, pro postgraduální studium si vybral obor Molekulární a buněčná biologie, vše na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V roce 2015 byl jmenován profesorem v oboru Chemie. V současné době kromě funkce prorektora vede Ústav chemie a biochemie, na kterém pracuje od roku 2009.

Ve vědecko-výzkumné činnosti se nový rektor zaměřuje na aplikaci moderních bioanalytických metod a pokročilých materiálů pro biochemické a biologické účely. Během vědecké práce na Ústavu chemie a biochemie získal několik ocenění. Například v roce 2008 získal Cenu Ligy proti rakovině Praha za publikace v oblasti klinické onkologie.

Je mj. držitelem evropského ERC grantu na téma Porozumění metabolomu nádoru, ve kterém pracuje na popisu mechanismů dosud nepochopených biochemických a molekulárně biologických vztahů a korelací mezi ionty kovů a proteiny během vývoje nádoru. Výzkum by měl odhalovat způsob jak potlačit progresi nádoru a výrazně zvýšit účinnost protinádorové léčby.

TZ MENDELU

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)