Vytisknout stránku

Koaliční smlouva: Lesy jsou naše národní dědictví, ne továrny na dřevo

Zástupci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v koalici Spolu a Piráti se STAN podepsali v pondělí hodinu před polednem v Poslanecké sněmovně koaliční smlouvu vznikající vlády. Jedna z kapitol je věnována lesům. Koaliční smlouva například obsahuje prosazení změn vyhlášek (zejména o lesním hospodářském plánování) k zjednodušení realizace nepasečných způsobů hospodaření v lesích, nastavení systému pozitivní a hospodárné motivace vlastníků pro potřebnou přeměnu lesů či zpracování surovinové politiky pro dřevo. V oblasti životního prostředí smlouva obsahuje mimo jiné záměr vyhlásit dva nové národní parky.

Zástupci pěti stran podepsali koaliční smlouvu. Zdroj: irozhlas.cz Zástupci pěti stran podepsali koaliční smlouvu. Zdroj: irozhlas.cz

Koaliční smlouva uzavřená mezi Občanskou demokratickou stranou, stranou KDU-ČSL, stranou TOP 09 (koalice SPOLU), Českou pirátskou stranou a hnutím STAROSTOVÉ A NEZÁVISLÍ (koalice Piráti a Starostové) na volební období 2021–2025 obsahuje 12 priorit. Jednou z nich je životní prostředí, kdy je konstatováno, že změny klimatu jsou nezpochybnitelné. Vláda se tak zavazuje hledat řešení, která budou omezovat lidský vliv na klimatické změny, a v tomto kontextu bude podle dokumentu hledat realistická řešení, která pomohou ochránit životní prostředí, vodu, ovzduší, půdu, lesy a krajinu.

Lesy

V oblasti lesů obsahuje koaliční smlouva tyto body:

  • Lesy jsou naše národní dědictví, ne továrny na dřevo. Zajistíme transparentní hospodaření státních lesů a jejich obchodní politiky s důrazem na ochranu lesa a rozvoj lokálních zpracovatelských kapacit. Budoucí zisky ze státních lesů nepůjdou do státního rozpočtu, namísto toho budou přispívat k obnově lesních ekosystémů a ochraně vody. Podpoříme vlastní výrobní kapacity pro realizaci běžných těžebních a pěstebních prací i včasnou asanaci vznikajících kůrovcových ohnisek.

  • Zasadíme se o rozvoj malých a středních dřevařských a lesnických firem, aby byly konkurenceschopné při získávání státních zakázek. Podpoříme lokální a regionální zpracovatelství, jeho propagaci, inovace i výzkum.

  • Zpracujeme surovinovou politiku pro dřevo. Podpoříme dřevo jako obnovitelný materiál ve stavebnictví minimálně u veřejných zakázek.

  • Nastavíme systém pozitivní a hospodárné motivace vlastníků pro potřebnou přeměnu lesů – změnu druhové skladby a struktury, přirozenou obnovu, adaptaci na klimatickou změnu a zvyšování biodiverzity. Připravíme formu podpory nestátním vlastníkům lesů s ohledem na způsob hospodaření a následné péče podporující mimoprodukční vlastnosti lesa.

  • Podpoříme obnovu lesů po kůrovcové kalamitě přírodě blízkými postupy s přirozenou druhovou skladbou na daných stanovištích. Prosazujeme cílené, nikoli plošné kácení, následnou péči a kompenzaci ztrát. Pomůžeme odpovědným soukromým vlastníkům, ve státních lesích zásadně upřednostníme v rámci jejich hospodaření mimoprodukční funkce lesa.

  • Prosadíme změny vyhlášek (zejména o lesním hospodářském plánování), .

  • Vytvoříme strategii obnovy a přestavby lesních porostů s důrazem na posilování ekosystémových funkcí dle rizika ohrožení rozpadu porostů a biomonitoringu reakce lesů na sucho.

  • Změníme přístup k lesnické politice a stanovíme její dlouhodobé cíle. Preferujeme návrat k Národnímu lesnickému programu II.

Čtěte také: V koaliční smlouvě chybí klíčové předvolební sliby

Životní prostředí

V oblasti životního prostředí obsahuje koaliční smlouva tyto body (vybrány s vazbou na lesnictví):

  • Ochrana zdravého prostředí, našich přírodních zdrojů a biodiverzity je jedním ze základních pilířů naší liberálně-konzervativní politiky.

  • Česká republika bude konstruktivním partnerem v globálních snahách o ochranu klimatu. Česká republika se zavázala, že bude zmírňovat dopady klimatických změn a přispěje k dosažení uhlíkové neutrality v EU do roku 2050. Green Deal je pro nás příležitostí, jak investicemi do udržitelného rozvoje, čistých a obnovitelných zdrojů a cirkulárního hospodaření výrazně modernizovat českou ekonomiku, zvýšit kvalitu života a zlepšit životní prostředí.

  • Cestou k úspěchu je úzká spolupráce mezi ministerstvy životního prostředí, zemědělství a průmyslu a obchodu.

  • Ochrana vody a jejích zdrojů je národním zájmem, a proto ji zakotvíme v Ústavě ČR. Sjednotíme pravidla a kompetence týkající se vody – MŽP a MZe.

  • Zadržování vody v krajině. Obnovíme přirozený vodní režim v krajině. Podpoříme obnovu pramenišť, mokřadů, tůní, malých vodních nádrží a niv. Zpomalíme vybrané vodní toky a zprůchodníme je pro migraci ryb.

  • Zdvojnásobíme plochu nejpřísněji chráněného území. Vyhlásíme NP Křivoklátsko a NP Soutok („Moravská Amazonie“).

  • Zrychlíme realizaci záchranných programů pro nejcennější druhy.

  • Podpoříme výzkum v oblasti životního prostředí.

Koaliční smlouva

Podle irozhlas.cz a Koaliční smlouvy 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)