Vytisknout stránku

Lesy ČR s koncem kalamity snižují těžby a vrátí se k hospodaření podle plánů

Státní podnik Lesy České republiky plánuje v roce 2022 díky ústupu kůrovcové kalamity další snížení těžby dřeva. S koncem kalamity se podnik na čtyřech pětinách území od 1. ledna vrátí k hospodaření podle lesních hospodářských plánů. Obnoví tak před čtyřmi lety pozastavené plánované těžby. Uvedl to ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR Vladimír Krchov. 

Státní podnik loni kvůli kůrovcové kalamitě vytěžil rekordních 14,35 milionu metrů krychlových dřeva. Letos celkovou těžbu po několika předchozích korekcích směrem dolů očekává kolem 11,5 milionu metrů krychlových. Z toho by mělo asi 84 procent připadnout na nahodilé těžby. Z nich by zhruba šest milionů metrů krychlových měly letos tvořit kůrovcové těžby po loňských 9,5 milionu metrů krychlových.

Pro rok 2022 podnik odhaduje těžby na úrovni deseti milionů metrů krychlových, z nichž na kůrovcové těžby by mělo připadnout asi 40 až 50 procent. V dobách před vypuknutím kůrovcové kalamity se celkové roční těžby podniku pohybovaly kolem osmi milionů metrů krychlových dřeva.

K letošnímu útlumu kůrovcové kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i počasí. „Bylo chladnější jaro, první rojení kůrovce se oddálilo, a kůrovec zvládl vytvořit maximálně dvě generace. Lesníci měli více času na zpracování kůrovcového dříví,“ řekl Krchov.

Čtěte také: Lesy ČR přijaly od firem 403 nabídek v pětimiliardovém tendru 2022+

Ústup od úmyslných těžeb daných lesními hospodářskými plány podnik učinil v roce 2017 na základě žádosti ministerstva zemědělství. Cílem opatření bylo soustředit veškeré kapacity na zvládnutí kalamitních a jiných nahodilých těžeb a nenavyšovat množství dřeva na trhu.

Nyní ministerstvo podle Krchova restrikci uvolnilo. „Na 79 procentech území tak opět budeme od ledna plánovaně hospodařit. Vracíme se z režimu nahodilých těžeb k plánovanému hospodaření,“ řekl. Lesní hospodářské plány jsou obvykle desetileté a jejich zpracování a používání je zakotveno v lesním zákoně.

Na pětině lesů bude návrat k plánovanému hospodaření v lesích postupný podle toho, jak tam bude kalamita ustupovat. Jde především o oblast severních Čech, a to lesní správy Rumburk, Česká Lípa a Ještěd. „Oblast je ještě kůrovcem enormně postižena. Očekáváme, že příští rok by tam mohlo dojít ke zlomu,“ řekl Krchov.

Kromě potlačení kalamity na zbytku spravovaného území je pro Lesy ČR podle Krchova prioritou obnova lesů. Letos má podnik v plánu obnovu rekordních až 22.000 hektarů a vysázení až 90 milionů kusů stromků. Cílem v roce 2022 bude zopakovat letošní čísla obnovy, která jsou podle Krchova na hranici kapacit českého lesnictví a školkařů.

Čtěte také: Den za obnovu lesa znovu spojil veřejnost při zalesňování

Nové lesy vysazované po kalamitě by měly být podle Lesů ČR odolnější a druhově pestřejší s vyšším zastoupením listnatých dřevin. Zhruba 67 procent nových výsadeb připadá na listnáče, zbytek na jehličnaté dřeviny.

ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)