Vytisknout stránku

V NP České Švýcarsko odstřelují uschlé kůrovcové stromy výbušninou, má to urychlit jejich rozklad

V Národním parku České Švýcarsko začali zkoušet nový experiment – odstřelují uschlé smrky výbušninou. Chtějí tak napodobit přirozený rozpad lesa a urychlit rozpad stromů, které zahubil kůrovec. Kmeny souší se totiž lámou a ohrožují turistické stezky. 

Z důvodu pyrotechnických prací Správa NP České Švýcarsko uzavřela ve dnech 23.-25. listopadu žlutě značenou turistickou trasa v úseku Na Tokání - Úzké schody - Eustach - Doubice/křižovatka. Samotné pyrotechnické práce vykonává Policie ČR.

Smrkové lesy jsou zhruba na polovině území parku. Vysázeny byly na začátku minulého století poté, co stromy tehdy napadla bekyně mniška. Ještě předtím, než stromy začal likvidovat kůrovec, se park pokoušel smrčiny udržet v zeleném stavu. Před dvěma lety se ale správa parku rozhodla přestat se držet běžných lesnických postupů, které spočívají v kácení kůrovcových ohnisek. „My jsme si potom uvědomovali, že každým zásahem produkujeme jenom další holiny v lese," uvedl mluvčí parku Tomáš Salov. Polovina parku by tak byla podle něj kompletně vykácena. „Na jaře 2019 jsme vydali rozhodnutí pro naše lesníky, že už nebudeme proti kůrovci zasahovat ve vnitřních částech národního parku a že zásahy budeme směřovat jen do okrajových částí národního parku, tam, kde sousedíme s hospodářskými lesy," řekl Salov. Nakonec  park zanechal i toho, protože analýza ukázala, že šíření kůrovce je v okrajových částech parku srovnatelné jako v okolních lesích.

Čtěte také rozhovor s Pavlem Bendou, ředitelem Správy NP České Švýcarsko v Lesnické práci 9/2019: Národní park České Švýcarsko – lesnická laboratoř, ze které se můžeme učit

Uschlé souše ale začali představovat riziko pro turisty. Kvůli kritickému stavu zhruba 300 stromů tak například park přistoupil v lednu k uzavření všech přístupových cest do soutěsek v Hřensku na Děčínsku do poloviny dubna.  „My opravdu nevíme, kdy by nějaký z těch stromů mohl spadnout a někomu ublížit," uvedl tehdy mluvčí parku. Cena za kácení těchto stromů byla odhadnuta na 1,5 milionu korun, pracovníci ke stromům měli slaňovat. 

Reportáž České televize o odstřelu uschlých smrkových souší

Podle ČTK a ČT24 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)