Vytisknout stránku

Dokument o rozvoji lesů a genofondu místních ekotypů dřevin v Mongolsku

Dokument mapuje projekt ochrany a obnovy lesů v Mongolsku v letech 2015–2018, za kterým stojí tým českých odborníků. Cílem projektu, který byl součástí zahraniční rozvojové spolupráce, bylo přispět k zachování genofondu mongolských dřevin a ukázat cestu k dlouhodobé udržitelnosti kvalitního lesního hospodaření. Dokument o projektu lze zhlédnout na Youtube, v archivu České televize, repríza bude odvysílána na ČT 2 v pondělí 6. prosince v 18:50. 

Mongolské lesy jsou mnohde zničené požáry, hmyzími škůdci, nadměrnou pastvou, nelegální, ale často i legální těžbou, pokud nenásleduje podpora přirozené obnovy či obnova umělá. Uchování lesů má velký význam zejména v nárazníkové zóně mezi pouští Gobi a lesními komplexy jižní výspy sibiřské tajgy. Pokud zmizí les, ztratí se rychle půdní pokryv a nastoupí eroze. Z krajiny zmizí i voda. Výsledkem jsou nekonečné horizonty obnažených skal.

Podrobnosti a fotografie z projektu lze nalézt zde

V rámci projektu byly představeny nástroje pro dlouhodobý rozvoj lesů v Mongolsku. Na základě terénních šetření byly společně s mongolskými partnery vypracovány vzdělávací a metodické materiály pro soukromé, státní i vzdělávací instituce. Všichni významní místní aktéři byli proškoleni. Vznikly dvě lesní školky (jedna v somonu Šaryngol, provincie Darcha-Uul, a druhá v areálu zemědělské a lesnické university v Darchanu) a naučná stezka. Aktivity projektu byly propojeny se vzdělávacím systémem a s osvětou pro veřejnost, aby byla zvýšena udržitelnost výstupů. 



Podle různých zdrojů, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)