Vytisknout stránku

Ministr zemědělství odvolal generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka

Anketa uvnitř článku. Místopředseda vlády a ministr zemědělství Marian Jurečka k dnešnímu dni odvolal generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka. Důvodem k odvolání byla podle MZe zejména manažerská pochybení generálního ředitele a neefektivní reorganizace státního podniku. Po  odvolání generálního ředitele skončí k 3. lednu 2022 i zbývající čtyři vrcholoví manažeři podniku. Na své funkce se rozhodli rezignovat.

„Lesy České republiky spravují polovinu všech našich lesů a mají zásadní vliv nejen na boj s kůrovcem, ale i obnovu našich lesů a jejich adaptaci na klimatickou změnu. Při problémech, se kterými se lesníci musí potýkat, není možné řídit podnik centrálně z několika málo míst, naopak je třeba naslouchat těm, kteří nejlépe znají daný region a podle toho přijímat efektivní opatření v místě. Bohužel změna organizační struktury s vytvořením oblastních ředitelství vedla ke zhoršené spolupráci a komunikaci s místními samosprávami, zejména na úrovni lesních správ,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Mimo nevydařené transformace státního podniku do nové organizační struktury oblastních ředitelství patří k důvodům odvolání generálního ředitele i některá další manažerská pochybení a personální politika.

Odvolaný generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Josef Vojáček si stojí za rozhodnutím o restrukturalizaci podniku, který spravuje téměř polovinu lesů v zemi. Přinesla podle něj zjednodušení administrativy, snížení počtu administrativních zaměstnanců a pokles režijních nákladů.

Vojáček dále uvedl, že i s přispěním příznivého letošního a loňského počasí se podniku podařilo dostat pod kontrolu největší kůrovcovou kalamitu v dějinách České republiky: „Zahájili jsme historicky nejrozsáhlejší obnovu lesů i pokalamitní rekonstrukci lesních cest a turistické infrastruktury. Na stavu lesa se projevilo výrazné posílení vlastních kapacit i zavedení vlastního obchodu se dřívím.“ Současné tempo obnovy lesů podle něj nemá v historii srovnání. Roční obnovu 22 000 hektarů lesa označil za unikátní. Projekt podniku tvořit takzvané lesy nové generace získal podle Vojáčka i podporu veřejnosti. „Svědčí o tom mimo jiné i více než třicetitisícová účast na prvním ročníku Dne za obnovu lesa,“ uvedl.

Podle Vojáčka podnik také výrazně zlepšil své hospodářské výsledky: „Jestliže jsme v roce 2019 museli použít asi miliardu korun z externích zdrojů a dnes máme na účtech deset miliard korun a čtyři miliardy zisku, považuji to za úspěch.“ 

Jurečkovo rozhodnutí Vojáček konkrétněji nekomentoval.

„Rozhodnutí pana ministra respektuji a nepřísluší mi ho komentovat. Nicméně celou svou profesní kariéru stavím na tom, že za mě hovoří výsledky mé práce a čísla jsou jasná,“ uvedl Vojáček, který podnik řídil od září 2018. „Děkuji všem zaměstnancům a partnerům Lesů ČR za spolupráci, zvládnutí kalamity a překonání zřejmě nejkrizovějšího období podniku. Svému nástupci přeji hodně úspěchů,“ sdělil Josef Vojáček.

Mluvčí podniku Eva Jouklová uvedla, že podnik rozhodnutí ministra respektuje. Po odvolání šéfa Lesů ČR Vojáčka skončí k 3.1. 2022 i čtyři odborní ředitelé. Ve funkcích skončí správní ředitel Pavel Krpata, obchodní ředitel Petr Urban, ředitel lesního a vodního hospodářství Vladimír Krchov a pověřený ekonomický ředitel Roman Schindler. Ministerstvo zatím neuvedlo, kdo Vojáčka ve vedení podniku vystřídá.

Podle Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR nestojí fungování Lesů ČR na osobě ředitele a ke změně způsobu řízení organizace by byla potřeba celková reforma firmy. „Změna způsobu řízení státní organizace je možná pouze celkovou reformací a přenastavením procesů,“ sdělila mluvčí sdružení Jana Divišová.

Server ihned.cz uvedl, že mezi kandidáty na místo nového generálního ředitele by mohl být i bývalý generální ředitel státních lesů Daniel Szórád, jehož před více než třemi lety právě Vojáček nahradil. 

Státní podnik Lesy ČR obhospodařuje více než 1,2 milionu hektarů lesního majetku, tedy šestinu plochy ČR a zhruba polovinu lesů v ČR. Pečuje téměř o 39 tisíc kilometrů vodních toků, tedy přibližně o třetinu délky vodních toků a bystřin v ČR. Josef Vojáček byl do funkce generálního ředitele jmenován 3. září 2018.

Nejpodstatnější události roku 2021 z pohledu Lesů ČR či zhodnocení kůrovcové situace v roce 2021 s výhledem na rok 2022 okomentoval Josef Vojáček v tradiční novoroční anketě Lesnické práce, kterou předplatitelé naleznou ve svých schránkách na začátku ledna. 

Dárek, který bude dělat radost celý rok – předplatné Lesnické práce

Podle TZ MZe a dalších zdrojů



Líbil se vám článek?
(0 hlasů)