Vytisknout stránku

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula se ujal úřadu

Premiér Petr Fiala uvedl do úřadu ministra zemědělství Zdeňka Nekulu. Prezident Miloš Zeman ho jmenoval až v pondělí 3.1., protože měl Zdeněk Nekula v prosinci pozitivní test na koronavirus, a musel do izolace. Prioritou nového ministra je precizní zemědělství, tedy využívání moderních technologií v zemědělství. Soustředit se chce také na ochranu a zadržování vody v krajině, ekologické zemědělství a efektivnější podporu malých a středních zemědělců.

 

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula se ujal úřadu Foto: KDU-ČSL

„Chceme, aby lesy nebyly fabrikou na dřevo, ale abychom se v této oblasti více věnovali dlouhodobějšímu rozvoji nejenom Lesů České republiky, ale celé této oblasti,“ řekl Zdeněk Nekula ve svém úvodním slově při tiskové konferenci konané k uvedení do úřadu ministra.

„Budu podporovat precizní zemědělství, které nám pomůže například používat méně průmyslových hnojiv a pesticidů. Kromě jiného jde o využívání dat ze senzorů a čidel v zemědělské půdě či meteorologických údajů v on-line systémech, které následně dávkují správné množství hnojiv či pesticidů. Chci také snížit takzvanou uhlíkovou stopu potravin, tedy zkrátit cestu od zemědělců a producentů až na talíř ke spotřebiteli. S tím ale souvisí i potravinová soběstačnost a bezpečnost,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

S nutností snižovat využívání umělých hnojiv a pesticidů souvisí podle ministra Nekuly i další jeho priorita, a to ochrana krajiny, vody a půdy jako největšího zásobníku vody, který naše země má. Hodlá také podporovat malé a střední zemědělce a za velký úkol považuje nový strategický plán Společné zemědělské politiky.

„Je nutné navrátit dotační kyvadlo, které se vychýlilo směrem k velkým podnikům, do rovnovážné polohy, abychom více a cíleněji podporovali malé a střední zemědělské podnikatele, mladé a začínající zemědělce a také ekologické zemědělství,“ uvedl ministr Zdeněk Nekula.

Za důležitou považuje spolupráci s Ministerstvem životního prostředí. „Chceme společně pracovat především na ochraně a zadržování vody v krajině, ale také v oblasti ochrany půdy a protierozních opatření. Prostředkem, jak naši krajinu uzdravit, může být například obnova polních cest a výsadba stromořadí,“ řekl ministr Nekula.

Zdeněk Nekula se narodil 9. února 1970 ve Znojmě. Je absolventem Vysoké školy zemědělské v Brně (Provozně ekonomická fakulta VŠZ, obor provoz a ekonomika), poté působil mj. v České spořitelně a v Erste Leasing, a.s., která se orientovala na financování zemědělců. V letech 2015 až 2018 byl předsedou představenstva státního Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Působil také v dozorčí radě Exportní garanční a pojišťovací společnosti a byl členem představenstva Výstaviště České Budějovice. Byl dlouholetým starostou obce Těšetice na Znojemsku, dříve uvedl, že na funkci rezignuje a chce být neuvolněným místostarostou. Zdeněk Nekula je ženatý, s manželkou mají čtyři děti.

TZ MZe

„Nově vznikající Programové prohlášení vlády rovná se koaliční program, z ničeho neustupujeme. Jedinou změnu jsem tam nechal zapracovat, a to jsou připomínky Hnutí Duha, které zpřesňují určité jednotlivosti v rámci koaličního programu, kterého se jinak držíme,“ komentoval ministr Nekula ohledně Programového prohlášení vlády, ke kterému měli jednotliví ministři předložit do dnešního dne své nástiny.
„Co se týká uváděné personální změny, během mé izolace i během následného období, kdy byl ministrem pan ministr Jurečka, jsme byli navzájem v kontaktu, jednotlivé kroky jsme konzultovali a s tímto jeho krokem jsem souhlasil. Věděl jsem o tom předem,“ uvedl k odvolání generálního ředitele Lesů ČR Josefa Vojáčka.

 

Zeman jmenoval Nekulu ministrem zemědělství, vláda je kompletní

Prezident Miloš Zeman jmenoval Zdeňka Nekulu ministrem zemědělství dnes v poledne na zámku v Lánech. Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) je tak kompletní. Za Nekulu dosud resort dočasně vedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zeman se s Nekulou sešel hodinu před jmenováním na pohovor, který dříve absolvoval se všemi budoucími členy vlády. Premiér Petr Fiala (ODS) později uvedl Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL) do úřadu ministra zemědělství. Spolu s bývalým ministrem Miroslavem Tomanem (ČSSD) se odebrali na krátké jednání, po kterém bude následovat tisková konference.

V krátkém proslovu k novému ministrovi Zeman uvedl, že neřídí pouze jeden z úseků národního hospodářství, ale že zemědělství formovalo i historii českého národa. „Zatímco průmyslová revoluce nás zasáhla tak před 200 lety a předtím byla jenom řemesla, zemědělství má více než tisíciletou historii a vztah k půdě, jakkoli byl některými ideologiemi zneužíván, je součástí našeho historického povědomí,“ řekl prezident. Rolníci a sedláci byli podle něj se svojí „pověstnou tvrdohlavostí“ páteří národa.

Podle Fialy nejde jen o resort, kde se rozhoduje o kvalitě potravin, ale zemědělství též ovlivňuje to, v jakém prostředí lidé žijí či jak hospodaří s vodou. Mezi aktuální Nekulovy úkoly řadí rozhodnutí o struktuře zemědělské politiky v příštích sedmi letech nebo záležitosti, které rozdělují zemědělskou veřejnost. Mínil například debatu o takzvaném zastropování zemědělských dotací.

Jurečka po nástupu do čela ministerstva zemědělství uvedl, že chce řešit jen záležitosti, které nesnesou odkladu, například přípravu příštího programového období. Záhy po převzetí úřadu však odvolal generálního ředitele státního podniku Lesy ČR Josefa Vojáčka. Zdůvodnil to manažerskými pochybeními a neefektivní reorganizací firmy. Následně oznámili rezignaci i zbývající vrcholoví manažeři Lesů ČR. Jurečka byl ministrem zemědělství mezi lety 2014 a 2017 ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Nekulovou prioritou bude podle dřívějšího vyjádření využívání moderních technologií v zemědělství, tedy tzv. precizní zemědělství. Do budoucna chce stejně jako jeho předchůdci snížit tzv. uhlíkovou stopu potravin.

ČTK

 

 

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)