Vytisknout stránku

Lesníci pomáhají. Přidáte se i vy?

Aktualizováno 1. 3. Černý čtvrtek, tak se možná bude nazývat den 24. 2, kdy se Ukrajina a s ní celý svět probudil do válečného konfliktu. Redakce Lesnické práce poprosila obor o solidaritu a možné nabídky pomoci pro ukrajinské válečné uprchlíky. Již během prvního dne výzvy přišlo do redakce několik nabídek na ubytování a práci pro ukrajinské válečné uprchlíky a jejich rodiny. Redakce nabídky archivuje a v nejbližších dnech bude řešit jejich nejefektivnější distribuci a využití ve spolupráci se zástupci ukrajinských pracovníků v ČR.

Ruský prezident Vladimir Putin započal se slovy: „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny," invazi na území Ukrajiny a varoval Ukrajince, aby nekladly odpor. Ve světle našich dějin nám tato agrese nemůže být lhostejná. Ukrajina je svrchovaný stát a její hranice byly ratifikovány mezinárodními dohodami. A především nám nesmí být lhostejný osud lidí na Ukrajině

Ukrajinci tvoří největší národnostní skupinu na území České republiky a jsou to právě Ukrajinci, kteří pomáhají české ekonomice růst. Stavebnictví, služby, zemědělství – obory, které by se bez pracovníků z Ukrajiny jen těžko mohly obejít.

Lesnictví k těmto oborům patří dlouhá léta. V lesích chybí jak kvalifikovaní dělníci na těžbu a odvoz dřeva, tak především nekvalifikovaní pracovníci pro pomocné a pěstební práce, jako je úklid klestu a následné zalesňování. Ukrajinští pracovníci pomáhají českému lesnictví s bojem s bezprecedentní kůrovcovou kalamitou a řešením jejich následků.

Vypuknutí konfliktu s sebou přineslo migrační vlnu lidí prchajících z válečných zón. Druhý den po ruské invazi na Ukrajinu redakce Lesnické práce zveřejnila prosbu směrem k oboru o nabídky možné pomoci a především nabídky ubytování pro ukrajinské občany prchající před válkou. Vzhledem k tomu, že se velmi rychle začala koordinovat pomoc jak ze strany státu, tak velkých nevládních organizací, odkazujeme při nabídce pomoci již pouze na e-mail zřízený Vládou ČR: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. a programy zavedených nevládních organizací pomáhajících na Ukrajině. 

Email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. zůstává v platnosti – můžete na něj zasílat návrhy, jak by lesnicko-dřevařský obor mohl přispět k pomoci ukrajinským občanům.

Prohlášení předsednictva Lesnicko-dřevařské komory k situaci na Ukrajině

Lesnicko-dřevařská komora v návaznosti na aktuální situaci na Ukrajině vyjadřuje svoji připravenost podpořit pracovní zapojení ukrajinských občanů, kteří se vlivem válečného konfliktu dostali na území České republiky. Podle odhadů pojme lesnicko-dřevařský sektor zejména pro práce v lese a do lesních školek kolem 20 000 pracovníků.

Vízová agenda na Ukrajině je v současné době až do odvolání kompletně pozastavena. Znamená to tedy i pozastavení veškerých Programů ekonomické migrace (a týká se to i vydávání již povolených dlouhodobých a vstupních víz). Již zařazeným žadatelům zůstává místo v pomyslné „frontě“ pro pozdější podání žádostí v případě uklidnění situace.

Aktuální vývoj situace lze sledovat zde

V rámci agrárního sektoru připravujeme interaktivní portál s nabídkou pracovních možností v lesnictví a zemědělství. Bližší informace budeme průběžně zveřejňovat.

Ing. Andrea Skřivánková
výkonná tajemnice LDK ČR

red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)