Vytisknout stránku

Státní lesní podniky smlouvou potvrdily odmítnutou směnu pozemků

Aktualizováno. Směna pozemků mezi státními podniky Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR se vrací do výchozího stavu. Směnu, kterou loni schválila bývalá vláda Andreje Babiše, letos v březnu odmítli ministři současného kabinetu Petra Fialy. 

Držba Lesů ČR a VLS ČR s původně plánovanými převody majetku (stav k 8. 6. 2021) Držba Lesů ČR a VLS ČR s původně plánovanými převody majetku (stav k 8. 6. 2021)

Státní podniky Lesy České republiky (LČR) a Vojenské lesy a statky České republiky (VLS) k 1. květnu vrátily do původního stavu směnu pozemků a staveb, kterou provedly loni k 30. červnu. Návrat pozemků podniky potvrdily ve smlouvě zveřejněné v registru smluv.

Bezúplatná směna se týkala práva hospodaření na 73 500 hektarech lesů v majetku státu. Po provedení směny k 30. červnu 2021 mělo od 1. ledna 2022 následovat faktické převzetí lesů novými správci. To se již ale nestalo, protože 30. prosince 2021 pověřený ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) a ministryně obrany Jana Černochová (ODS) směnu zastavili. Následně návrat k původnímu stavu 30. března schválila vláda.

Bezúplatnou směnu majetku mezi Lesy České republiky a Vojenské lesy a statky ČR bývalá vláda Andreje Babiše (ANO) zdůvodnila snahou zlepšit hospodaření v lesích a vytvořit lepší podmínky pro zvládnutí kůrovcové kalamity. Lesy České republiky měly získat právo hospodařit k pozemkům o rozloze bezmála 32 500 hektarů včetně staveb, které se nacházejí na území celé republiky, převážně ve zrušených vojenských výcvikových prostorech Ralsko a Mladá. Vojenské lesy a statky ČR měly recipročně získat souvislé části lesních majetků o rozloze přes 41 000 hektarů lesních pozemků přiléhajících zejména k vojenským újezdům Boletice a Hradiště. Účetní hodnota pozemků je podle smlouvy zhruba 3,1 miliardy korun.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) loni v prosinci s tehdy pověřeným ministrem zemědělství Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) rozhodla směnu odložit, platit měla od letošního ledna.

„O této směně, která byla připravena minulou vládou, jsem měl velké pochybnosti. Šlo o účelovou záležitost, která vyvolala u odborné veřejnosti řadu otazníků. Vzhledem k mnoha možným nežádoucím dopadům jsme se rozhodli vrátit veškerou směnu pozemků do výchozího stavu,“ uvedl letos v březnu ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Podle Černochové neměla směna žádné odborné opodstatnění. Vláda návrat k původnímu stavu podle zveřejněné smlouvy projednala 30. března. 

Čtěte také: Majetkoprávní změny u státních lesů

Ministerstva v březnu uvedla, že pro návrat do výchozího stavu existují provozní a obranné důvody. Z provozních jsou to především hospodářský aspekt, tedy vliv na ekonomiku LČR a VLS, a dále pak narušení uceleného souboru nemovitých věcí bez návazného řešení přístupu k majetku obou podniků. K obranným důvodům patří ponechání nakládání s pozemky vojenského újezdu Ralsko v gesci ministerstva obrany. Jde o území, na kterém se konají vojenská cvičení armády ČR i NATO. Dalšími důvody jsou nedostatečná pyrotechnická očista území, výcvik bezpečnostních a obranných složek.

ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)