Vytisknout stránku

Lesy ČR loni zvýšily čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun

Státní podnik Lesy České republiky loni podle auditovaných výsledků zvýšil čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020. Hlavním důvodem růstu zisku bylo zvýšení cen dříví. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. 


Výší loňského zisku se Lesy ČR téměř vrátily na úroveň posledního roku před kůrovcovou kalamitou. Tehdy v roce 2017 vytvořily čistý zisk 3,08 miliardy korun. V dalších letech ziskovost LČR zásadně ovlivnila kůrovcová kalamita spojená s pádem cen dřeva. V roce 2019 podnik utrpěl ztrátu 790 milionů korun a v roce 2020 se v mírném zisku udržel jen díky přijetí státní kompenzace na snížení cen dřeva z důvodu kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Záporně loňskou tvorbu zisku podle mluvčí ovlivnila tvorba rezerv a zvýšené náklady na pěstební činnost, kdy obnova kůrovcem zničených lesů je prioritou podniku. Lesy ČR loni zalesnily asi 22 000 hektarů lesa a vysázely rekordních přibližně 90 milionů stromků. Letos plánují vysadit 95 milionů sazenic a opět zalesnit zhruba 22 000 hektarů.

Růst cen dřeva se loni odrazil ve zvýšení tržeb podniku o dvě třetiny na 14,6 miliardy korun z 8,77 miliardy v roce 2020. Tržby podniku vzrostly přesto, že těžba dřeva loni s ústupem kůrovcové kalamity klesla o 20 procent na 11,4 milionu metrů krychlových. Předloni těžba ve státních lesích v době vrcholící kalamity dosáhla rekordních 14,4 milionu metrů krychlových.

Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 42 procent na 5,54 milionu metrů krychlových. K útlumu kalamity, která je největší v historii Česka, kromě intenzivních těžeb napadeného dřeva a dalších obranných opaření přispělo i počasí. „Bylo chladnější jaro, první rojení kůrovce se oddálilo a kůrovec zvládl vytvořit maximálně dvě generace,“ uvedli dříve státní lesníci.

Lesy ČR jsou od loňského 22. prosince bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal generálního ředitele Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil lesního správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiřího Grodu.

Čtěte také: Lesy ČR mají správního a obchodního ředitele

Následně ministerstvo ještě v prosinci vypsalo výběrové řízení, do kterého se přihlásilo pět uchazečů. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v něm ale nikoho nevybral. Později oznámil, že úřad připraví nové výběrové řízení.

Lesy ČR mají kromě ústředí v Hradci Králové zaměstnance v sedmi oblastních ředitelstvích, v šesti lesnických závodech a v 61 lesních správách. Práci dávají asi 4 200 lidem. Podnik většinu lesnických prací týkajících se těžby a obnovy lesa zadává výběrovými řízeními soukromým firmám. Každoročně na to vypisuje tendry v hodnotě miliard korun.

Hospodaření Lesů ČR v letech 2010 až 2021 (Zdroj: Lesy ČR):

 

 

 

 



Podle TZ Lesy ČR






Líbil se vám článek?
(0 hlasů)