Vytisknout stránku

Letecké lesnictví jako budoucnost?

Těžba je nedílnou součástí lesního hospodářství. Za poslední roky se technologie těžby principiálně příliš nezměnila. Nyní to ale vypadá na technologickou revoluci – ve Švédsku vznikl projekt, který těžbu přesouvá do vzduchu. Společnost AirForestry, která za projektem stojí, tvoří podle svých slov lesnictví budoucnosti.

 

Kácecí stroj společnosti AirForestry. Foto: AirForestry Kácecí stroj společnosti AirForestry. Foto: AirForestry

Na to, jak nápad těžby pomocí dronů vznikl, v jaké fázi je tento ambiciózní projekt, jaké má těžba ze vzduchu výhody, ale i limity, a kdy lze očekávat její nasazení v provozu, jsme se zeptali Olle Gelina, výkonného ředitele a spoluzakladatele švédské společnosti AirForestry.

– Probírka stromů pomocí elektronicých dronů zní trochu jako sci-fi. Jak tato myšlenka vlastně vznikla?

Ano, může to znít jako sci-fi – ale ve skutečnosti je to geniální. Všechno to začalo, když Markus, jeden z našich spoluzakladatelů, který v té době vedl vlastní poradenskou společnost pro startupy, vyrazil do Green Innovation Park, aby se setkal se zástupci dalších začínajících podniků a potenciálními partnery. Skončil u stejného stolu jako Mauritz, který se také stal jedním ze zakladatelů společnosti. Mauritz sdílel Markusův závazek k zeleným inovacím a měl odborné znalosti v oblasti elektrického letectví. Brzy pochopili, že se svými kombinovanými dovednostmi mohou vytvořit něco úžasného. S cílem nalézt inovativní myšlenku v environmentální technologii, která by mohla mít velký vliv na klima, začali zkoumat několik odvětví v zemědělství a brzy zakotvili v lesnictví. Zanedlouho se dostali do kontaktu se mnou, pracoval jsem na vývoji lesní techniky. Po pár schůzkách jsme si uvědomili, že se svými nápady a vizemi můžeme vytvořit něco velkého a důležitého. V lednu 2020 se zrodila společnost AirForestry.


Zakladatelé společnosti AirForestry s kácecím strojem. Foto: AirForestry


– Mohli byste svůj systém ve stručnosti představit?

S probírkami ze vzduchu pomocí vysokokapacitních dronů budujeme novou podobu lesnictví. Systém tvoří 60kilový kácecí stroj pro probírky a dron. Drony musí splňovat řadu požadavků, musí mít možnost použití v případě turbulencí, snadno se přepravovat a odolávat vysokému zatížení. Společnost AirForestry vyvinula vlastní elektricky poháněný dron o průměru 6,2 metru, který je nabíjen pomocí baterií. Má speciálně navrženou strukturu z karbonových vláken a úhlové rotory pro dosažení přesného létání, což je nezbytné pro přenášení kácecího nástroje a stromu.

Dron vyletí ke konkrétnímu stromu, kácecí stroj uchopí vrchol stromu, obejme jej a díky gravitaci potrvá jen několik sekund, než kmen odvětví. Poté kmen odřízne a letí s ním k nejbližší silnici. Trvá to 90 sekund. Velkou výhodou je, že zbytek lesa zůstane nedotčený. Dnes je s použitím těžkých strojů 20 % lesa vykáceno kvůli vytvoření přístupových cest.


Úspěšný test prvního velkého dronu navrženého společností AirForestry. Foto: AirForestry

– V čem spatřujete hlavní výhody systému, a kde naopak vnímáte možné slabiny?

Přínosy jsou obrovské nejen co se týká lesnických aspektů, ale také klimatických aspektů, protože nedochází ke zbytečnému ničení produkčních stromů a probírka konkrétních stromů probíhá bez poškození kořenů, půdy nebo přírody. S AirForestry můžeme sklízet v jakkoliv drsném a odlehlém terénu. Vše od bažin po strmé svahy.
Jako každý hardware jsme, pokud jde o komponenty, odkázáni na ostatní. Možnou slabinou je tedy jak nabídka komponent, tak jejich kvalita.

Děkuji za odpovědi (25. 4. 2022), Petra Kulhanová

Celý rozhovor najdete v květnovém čísle Lesnické práce

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)