Vytisknout stránku

V Českém Švýcarsku se daří držet hranice požáru, hasit dnes pomáhá sedm vrtulníků a čtyři letadla

Aktualizováno (23:00) Rozsáhlý požár v národním parku České Švýcarsko se v noci nerozšířil. Hasičům se daří držet hranice požáru na ploše o velikosti pět krát dva kilometry, tedy 1 000 hektarů. Ohniska jsou uvnitř této plochy. Dnes ráno se přidali k zásahu také dva speciální velkokapacitní letouny Canadair z Itálie. 

V Českém Švýcarsku se daří držet hranice požáru, hasit dnes pomáhá sedm vrtulníků a čtyři letadla Foto: HZS ČR

„Setrváváme na stejných pozicích, nemuseli jsme nikam ustoupit,“ uvedl Rudolf. Pomocí těžebních strojů se podařilo vytvořit bezpečnostní pás na České cestě. Ředitel hasičů Ústeckého kraje Roman Vyskočil svolal na dnešních 10:00 tiskovou konferenci, konat se bude na nábřeží v Hřensku naproti čerpací stanici.

Požár v noci na dnešek podle Vyskočila dohořel až k zámečku u Vysoké Lípy, tam se ho podařilo hasičům zastavit. Daří se jej držet na úrovni Hlubokého dolu, Mezné a Mezní louky. K Jetřichovicím se oheň nepřiblížil. Oblast požáru mají hasiči rozdělený na několik úseků. Vyskočil doufá, že úsek nad domy v Hřensku se dnes podaří uhasit.

U požáru na místě zasahuje 80 jednotek, tedy asi 450 hasičů. Na hašení se dnes podílí sedm vrtulníků a čtyři letadla. Ráno se do zapojily i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody. Jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, čerpat ji budou z jezera Milada u Ústí nad Labem.

Pro veřejnost je tak jezero ode dneška do odvolání uzavřeno. Dohled nad vodní plochou bude provádět poříční oddělení policie. „Vstupovat se nesmí do vody, okolo ní se lidé mohou pohybovat,“ řekla Hana Volfová, mluvčí státního podniku Diamo, který je správcem vodní plochy.

Kouř z požáru v Českém Švýcarsku dnes ráno znovu cítili i obyvatelé Ústí nad Labem. Samotné Hřensko je zahaleno do mlhy. Naměřené hodnoty škodlivých látek jsou podle meteorologů v limitech. Zápach je nepříjemný, ale zdravotně nezávadný, řekla Klára Bubnová z ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pršet by v lokalitě, kde od neděle likvidují hasiči oheň, mohlo začít v pátek odpoledne.

Požár od neděle zasáhl již přibližně 1 200 hektarů.

17:00 Vrtulníky v Českém Švýcarsku aktuálně hasí oblast nad obcí Kamenická stráň, letadla Canadair z Itálie shazují vodu nad Hlubokým dolem. Novinářům to dnes řekl mluvčí krajských hasičů Lukáš Marvan. Armáda dnes nasadila k hašení třetí, silnější vrtulník.

Ohnisko u Kamenické stráně se dostalo přes řeku Kamenici. „V současné době není předpoklad, že by se rozšířil požár nebo vytyčené zóny,“ uvedl po 16:00 mluvčí hasičů Milan Rudolf. Pro tyto potřeby hasiči zřídili další čerpací stanoviště v obci Jetřichovice, aby se voda dopravovala ke Kamenické stráni také z druhé strany. Německo dopoledne poskytlo velkokapacitní cisterny, každou o objemu 10 000 litrů a s dostřikem 60 metrů. Stroje jsou podle mluvčího hasičů na seřadišti v Mezní Louce. U výletní restaurace Sokolí hnízdo v blízkosti Pravčické brány budou hasiči bránit tomu, aby se plameny dostaly za hranice, tedy do Německa.

21:00 Hasiči se chystají v Českém Švýcarsku na noční obranu před požárem. Chladí stěny skal na pravém břehu říčky Kamenice v Hřensku. V horních částech národního parku vytváří brázdy, které zaplňují vodou tak, aby fronta požáru nemohla přes tuto hranici postoupit. Požár se dál nešíří, pod kontrolou ani po pěti dnech není.

21:30 Letadla Canadair se z Hřenska nečekaně vrací do Itálie, hasiči hledají náhradu. Důvodem návratu jsou požáry na Apeninském poloostrově, do jejichž hašení se letadla musejí zapojit, řekl dnes ředitel hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Letouny Canadair CL-415 se do hašení požáru v okolí Hřenska naplno zapojily dnes. Rozhodnutí o návratu letadel do Itálie bylo podle Vlčka neočekávané. Hasiči podle něj nyní hledají alternativy k italským hasičským strojům. O zapůjčení letadel jednají se Španělskem a Švédskem, řekl Vlček České televizi.

 

Záběry hašení italskými letouny Canadair na twitteru Vigili del Fuoco a HZS ČR.

 

Hasiči provádějí průzkum tras na čtyřkolce. Video: HZS Moravskoslezského kraje

 

Neodklizené kůrovcové dřevo blízko domů je neobhajitelné, řekla ministryně

Se zástupci obcí jednala o návrhu na uzavření národního parku České Švýcarsko, který od neděle decimuje požár, ale i o pomoci s obnovou. Starostové v minulých dnech kritizovali správu národního parku kvůli neodklizenému dřevu po kůrovcové kalamitě. „To obhajitelné není,“ připustila Hubáčková.

Seznam Zprávám řekla, že pokácené dřevo mohlo být jednou z příčin požáru, ale ne tou hlavní. Na kolik přijde zásah hasičů, podle ní zatím není možné vyčíslit.

„Co se týče režimu a péče v národním parku, musíme se na to podívat už z hlediska obnovy. Přemýšlíme i o tom, zda najdeme nějaký systém včasného varování. Vím, že takový existuje ve Vysokých Tatrách a Nízkých Tatrách, takže i tímto směrem půjdeme – ke zvýšení bezpečnosti a prevenci předcházení požárů,“ odpověděla ministryně Seznam Zprávám na otázku, zda uvažuje o změně režimu v národních parcích.

„I obnovu (národního parku) musíme zvolit tak, abychom předešli tomu, o čem mluví starostové: aby pokácené kůrovcové dřevo nebylo příliš blízko u nemovitostí. To obhajitelné není. To, co ohrožuje nemovitosti, je potřeba řešit. Celkově ale bezzásahové zóny zůstanou,“ dodala.

Na dotaz, jestli je kácení bezpečnostních pásů řešením, řekla: „Bezpečnostní pásy jsou tvořeny teď v rámci záchranných a likvidačních prací, aby se oheň nešířil. Pokud jsem pochopila plán péče, preventivně už byly nyní, a to kolem vytipovaných cest. V takové omezené míře zůstanou, ale budovat další nebudeme.“

 

TZ MŽP: Jak se v Národním parku České Švýcarsko předchází vzniku požárů? Mohlo odklizení kůrovcového dřeva ovlivnit požár?

Ani budovaná protipožární prevence, ani odklizení kůrovcového dříví není ochranou před ničivými požáry. Národní park České Švýcarsko se letitě aktivně věnuje protipožární prevenci. Před třemi lety Správa Národního parku České Švýcarsko mimo jiné zabezpečila část území proti šíření požárů vykácením bezpečnostních čtyřicet metrů širokých pásů. Šířícímu se ohni nenapomáhá ležící kůrovcové dříví, jak bývá laicky interpretováno, ale lesní hrabanka a propojené koruny stromů.

Celou TZ najdete zde

 

Vstup do Národního parku České Švýcarsko ministerstvo nezakáže

Vstup do Národního parku České Švýcarsko ministerstvo životního prostřední plošně nezakáže. Ministryně Anna Hubáčková (KDU-ČSL) to dnes na místě rozsáhlého požáru projednala se starosty. Na tiskové konferenci uvedla, že se počítá s lokálními uzávěrami po uhašení, které budou zřejmě vyhlašovat obce s rozšířenou působností.

Se zástupci obcí jednala i o pomoci s obnovou jejich majetku. Znovu se s nimi sejde 18. srpna. Uvedla, že jednou z příčin požáru může být dřevo neodklizené po kůrovcové kalamitě, nikoli ale hlavní.

Povodí zvyšuje odtok z Vltavské kaskády pro zajištění vody na hašení Hřenska

Průtok Labe podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nedostačuje pro hašení požáru. „Povodí Vltavy zvyšuje odtok z Vltavské kaskády o 20 m3/s, abychom pomohli navýšit průtok vody v Labi. Znamená to 1,7 milionu kubíků vody denně navíc na hašení požáru,“ uvedl ministr na twitteru.

V Saském Švýcarsku hasí požár devět vrtulníků, rozsah je proti Česku čtvrtinový

Požár v Saském Švýcarsku hasí devět německých vrtulníků, rozsah zasaženého území je oproti Česku asi čtvrtinový. Na tiskovém briefingu v Hřensku to dnes řekl saský ministr vnitra Armin Schuster. Pokud by se situace zhoršila, je podle něj možné, že bude Německo muset požádat o mezinárodní pomoc. Saský ministr dodal, že je možné, že budou německé síly nasazeny i v Česku.

Požár se do Saského Švýcarska rozšířil v pondělí ráno z národního parku České Švýcarsko. Na jeho hašení se podílí stovky německých hasičů a policistů.

 

Nepochybili jsme, říká správce Českého Švýcarska. S podobným požárem by měly problémy i další parky

Když v neděli brzy ráno strážci parku nahlásili ohniště na útesu nad Hřenskem, velitelství ústeckých hasičů se společně se správou parku rozhodlo, že se kvůli nepřístupnému terénu nebudou pokoušet požár uhasit, ale nechají ho kontrolovaně vyhořet. „Dohodli jsme se, že budeme řešit okraj ohniště, aby se nerozšířil dál, a střed se nechá vyhořet, protože byl dostatečně daleko od jakéhokoliv objektu. To je úplně normální postup, který se v takových lokalitách používá,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny ředitel národního parku Pavel Benda.

Postup by byl podle Bendy úspěšný, kdyby se v noci z neděle na pondělí nezvedl velký vítr a nerozfoukal žhavé uhlíky, větve či jehličí někdy i stovky metrů od původního ohniště. Benda i přesto trvá na tom, že nikdo ze zasahujících neselhal. „Zpočátku byl zásah extrémně nebezpečný, stromy tam padaly samovolně a vystavovat hasiče takovému ohrožení bylo velmi hazardní. Jsem přesvědčený o tom, že jsme žádnou chybu neudělali,“ líčí šéf parku.

Požár v Českém Švýcarsku bude ten největší za dlouhá staletí. Trvat může i týdny, říká lesník

„Máme národní parky, kde je cílem ponechání přirozených procesů. Je to politické rozhodnutí, kdy stát a odborníci doporučili ponechat části republiky jako divočinu, což je vlastně správné. Na druhou stranu by měl stát ale říct i to B, že to souvisí s určitými riziky; a není to jen riziko požáru, ale i padání stromů a šíření různých škůdců. Největší chyba státu je asi to, že nedělá předběžná opatření a neumí si identifikovat rizikové cesty a oblasti v závislosti na rizikových oblastech, ke kterým jednoznačně patřila oblast Národního parku České Švýcarsko,“ říká pro Forum24.cz lesník a nezávislý lesnický a agrolesnický poradce Aleš Erber.

Na otázku, zda lze odhadnout, jaké škody oheň napáchal, Erber odpověděl: „Já bych řekl, co se týče lesního ekosystému, že téměř žádné. Většina tamních lesů totiž byla v bezzásahovém režimu. S ohněm se musí v parcích počítat. Bohužel tento je v obrovském rozsahu. Požár by měl být vnímán jako přirozená součást národního parku, když je cílem ponechání lesů samovolnému vývoji. To ale musí končit v dostatečné vzdálenosti před osídlenými oblastmi“.

Z požáru v Českém Švýcarsku se environmentalisté nesmějí vylhat

V komentáři na serveru EchoPrime se vyjádřil Daniel Kaiser: „Nekontrolovatelný oheň v národním parku České Švýcarsko je katastrofa, která se nemusela stát. Na takové poznání například členů vlády zatím čekáme. Místo toho se zcela předvídatelně ozvali ti, kteří i tento požár počítají k následkům člověkem zaviněného globálního oteplování“.

Dále zmínil: „Nikdo, kdo České Švýcarsko a famózní pás od Mezní Louky po Hřensko v posledních letech prošel, asi nepochybuje, že Malinový důl, v němž začalo hořet, je experimentální kus přírody. Správa parku jej přenechala kůrovci, takže extrémní výkyvy, extrémní nevýkyvy – to údolí se svými seschlými, neuklízenými stromy a klestím už nějakou dobu představovalo hranici čekající na podpal. Jestli jiskru v tomto zcela neschůdném terénu dodal nějaký imbecilní turista, nebo k ohni došlo samovznícením, to třeba nikdy s jistotou nebudeme vědět, ale ono je to v jistém smyslu jedno“.

„Benda a jeho kolegové obavy místních v podstatě ignorovali a volili nezúčastněný přístup, jaký jsme teď celá republika mohli ocenit v přímém přenose. Ještě v neděli, kdy už prudce hořelo, ředitel Benda veřejnost uklidňoval, že oheň se v podstatě stráví sám. Pan ředitel a někteří další členové vedení jsou na svých místech dost dlouho na to, aby skládali účty (Benda se stal ředitelem v roce 2008),“ dodal Kaiser.

Předseda SVOL k požáru v NP Českosaské Švýcarsko

„Je nepochybné, že sucho, které panuje v posledním období má zásadní vliv na vznik požáru a na snadné vznícení čehokoliv hořlavého v přírodě. Množství dříví, které na základě rozhodnutí vedení parku bylo ponecháno v porostech, jako důsledek rezignace na boj s kůrovcovou kalamitou je, však jistě tím nejzávažnějším důvodem proč je požár tak ohromný svoji dynamikou a plošným rozsahem. Snaha o bagatelizaci této příčiny pracovníky parku, či samotnou ministryní Hubáčkovou nemůže na této skutečnosti nic změnit,“ řekl předseda Sdružení vlastníků obecních, soukromých a církevních lesů v ČR Jiří Svoboda ve vyjádření.

A komentoval dále: „Očekáváme, že se vyšetřovatelé při zjišťování příčin požáru budou zabývat i tím, zda je vůbec možné ponechávat v přírodě tak ohromná množství snadno vznětlivého suchého dřeva a zda tím nedošlo k naplnění skutkové podstaty některého z trestných činů. Rovněž škody na životním prostředí, které požár způsobil by měly být vyčísleny a snad konečně někdo v budoucnu zabrání, aby nekompetentní lidé v ochraně přírody svým rozhodnutím ohrožovali majetek a životy ostatních“.

Potřebujeme pomoc, žádali hasiči v Českém Švýcarsku. Marně

Web neovlivni.cz uvedl: Vedení situaci podcenilo, tvrdí zasahující hasiči. Stejný pocit měl i senátor a dlouholetý starosta Krásné Lípy Zbyněk Linhart, který proto volal o pomoc ministrovi vnitra.

„Pravděpodobně se ani jedno ohnisko dál nešíří,“ citovala v pondělní ranní zprávě veřejnoprávní agentura ČTK mluvčího krajských hasičů Lukáše Marvana. Ještě už ten samý den dopoledne se ukázalo, že je všechno jinak. Oheň se naopak dramaticky šířil, začalo foukat a hasiči na místě jasně viděli, že to bez další pomoci nezvládnou. Přesto trvalo dalších několik hodin, než byly povolány adekvátní posily s technikou.

„Ještě ráno nám říkali, že to není potřeba, že jde o lokální ohniska, která zvládneme. Doslova nám bylo řečeno, že to máme nechat vyhořet a jen máme ohlídat okraje, aby se to nešířilo. Jenže to už v té době nebylo v našich silách,“ řekl redakci Neovlivní.cz pod podmínkou anonymity jeden ze zasahujících hasičů. Svou identitu veřejně prozrazovat nechce, vedení krajských hasičů totiž zásah považuje za bezchybný.

A podobné obavy vyvolal začátek záchranné operace i u některých zástupců místních obcí. Jeden z nich – dlouholetý starosta Krásné Lípy a dnešní senátor – Zbyněk Linhart proto podle zjištění Neovlivní.cz sáhl k nestandardnímu kroku: zvedl telefon a volal o pomoc do Prahy. Linhart to na přímý dotaz potvrdil.

„Z informací, které jsem měl, jsem nabyl stejného pocitu, jaký zmiňujete u těch hasičů. Tedy, že se tu situaci v národním parku nedaří zvládat. Proto jsem mimo systém zavolal nejprve náměstkovi na vnitro a poté i ministra Rakušana. Vysvětlil jsem jim situaci a pak se to skutečně rozhýbalo,“ potvrdil na přímý dotaz Zbyněk Linhart, který je v senátu za STAN.

 

Podle ČTK a dalších zdrojů, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)