Vytisknout stránku

Hasičům se v neděli podařilo zmenšit plochu zásahu v Českém Švýcarsku

Hasičům se o víkendu podařilo zmenšit celkovou plochu zásahu v Českém Švýcarsku zhruba o pětinu na asi 2 860 hektarů. Spálená plocha činí 1 060 hektarů. Díky velkému nasazení se tak daří s plameny bojovat, o víkendu se zapojilo na 780 hasičů. S masivním nasazením počítá i v příštích dnech, dnes ráno přijelo dalších 150 hasičů s technikou. V místě minimálně pršelo, od úterý by měl zeslábnout vítr.

Hasičům se v neděli podařilo zmenšit plochu zásahu v Českém Švýcarsku Foto: HZS ČR

Dnes budou hasiči pokračovat v požárním útoku, počítá se opět s pomocí letecké techniky, včetně vrtulníků z Německa. Plochu, na kterou hasiči v neděli postoupili, stále drží, řekl dnes mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Šéf hasičů Ústeckého kraje Roman Vyskočil v České televizi uvedl, že hasiči přes noc přeskupili síly a techniku, dojely další jednotky z celé České republiky, které je potřeba na střídání. „Pracují v náročném terénu, potřebujeme častěji střídat a dostat se co nejdále, do těch nejzazších míst,“ řekl Vyskočil v ČT. Podle něj hasiči přivezli další přenosná čerpadla, čtyřkolky a hadice.

Foto: HZS ČR

Hasiči se v noci pohybovali v oblasti Malinového dolu a Křídelních stěn. Jednotky, které jsou na zemi, budou pokračovat v prořezávání cesty v Hlubokém dole tak, aby byla tato oblast prostupná a mohly dohašovat jednotlivá dílčí ohniska požáru. Na řadu míst se technika stále nedostane. „S klestěním cesty nám pomáhají i lesníci, používáme těžkou techniku, harvestory, abychom mohli na místo zásahu dostat techniku a dálkovou dopravu vody,“ řekla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. K takovým těžko přístupným lokalitám patří podle ní oblast Hlubokého dolu, Bouřňáku, problematická je česko-německá hranice, lokalita Křídelní stěny, prostor nad Hřenskem a hasiči monitorují také soutěsky v údolí Kamenice.

„Naše nasazení v Hřensku a okolí trvá už několik dní, hlídáme i v noci. Aktuálně je jeden náš průzkumný tým na obhlídce Divoké soutěsky. Monitorujeme, jestli se nerozhořívají případná ohniska,“ uvedl k videu na svém twitteru HZS Královéhradeckého kraje.

Kvůli počasí se od soboty až do nedělního rána do hašení nezapojila původně plánovaná letadla, tři české stroje Antonov a dva švédské letouny Air Tractor zůstaly na letištích, jejich zásah znemožňovala nízká oblačnost. S plameny tak bojovalo sedm českých a slovenských vrtulníků, polský Black Hawk ale musel odletět na plánovaný servis. K pomoci se připojily také čtyři německé vrtulníky. V neděli počasí přineslo dobré letové podmínky, stroje ale mohly kvůli husté mlze odstartovat až po 9. hodině. Ve vzduchu byla veškerá zajištěná letecká technika (6 vrtulníků a 5 letadel), a dále s hašením pomohli opět němečtí kolegové, kteří přišli s nabídkou celkem deseti vrtulníků. Letecká technika se soustředila na hašení nejvíce problematických míst nad Hřenskem, v oblastech Borového dolu, na česko-německé hranici na sever od Pravčické brány a nad Křídelní stěnou, v okolí Bouřňáku Větrovce. V oblasti byla i dnes lehce snížená viditelnost. U požáru v Českém Švýcarsku zasahuje 900 hasičů, na místě je přes 200 cisteren, 18 vrtulníků, z toho 12 z Německa.

Hasiči v neděli ukončili evakuaci obce Vysoká Lípa v Českém Švýcarsku, lidé se vracejí domů, do rekreačních objektů zamířili i chalupáři. Díky postupu hasebních prací mohli hasiči zmenšit takzvanou vnější zónu požáru, která ohraničuje prostor vymezený pro vedení zásahu, kde je nasazena technika a omezuje se zde volný pohyb osob a dopravních prostředků. Hasičům se o víkendu podařilo zmenšit plochu požárního zásahu z 3 600 hektarů na 2 860 hektarů, spálená plocha činí 1060 hektarů. Dařilo se to navzdory tomu, že jim počasí příliš nepomáhalo. Podle jejich odhadu Českého hydrometeorologického ústavu spadl v Českém Švýcarsku za poslední tři dny jeden až pět milimetrů srážek, tedy jeden až pět litrů vody na metr čtvereční. „V dalších dnech to nevypadá o moc lépe, od zítřka (úterý) aspoň zeslábne vítr,“ dodali.

Při hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko se v sobotu zranilo osm hasičů. Někteří z nich skončili v nemocnici. Vážné zranění utrpěl hasič, který odpoledne spadl ze skály. Vrtulník ho převezl na traumacentrum ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník. Při srážce hasičské cisterny a čtyřkolky se později zranili i dva dobrovolní hasiči. Oba jeli na čtyřkolce, skončili v péči záchranářů, řekla mluvčí královéhradeckých hasičů Martina Götzová. Další dva hasiči skončili v děčínské nemocnici. Tři hasiči pak utrpěli lehčí zranění.

Zranění podle Götzové nelze kvůli mimořádnému rozsahu zásahu vyloučit. Ošetření záchranářů potřebovalo dosud 35 lidí, většinou šlo o menší oděrky. „Hasiči mohli dále pokračovat v práci, byla to zranění drobnějšího charakteru na dolních končetinách,“ dodala. Záchranáři pak poskytli 11 lidem kyslíkovou terapii. „Snažíme se rizika minimalizovat, ale víme, že se pohybujeme ve velmi náročném terénu,“ uvedla mluvčí.

Live stream HZS ČR ukazující různá místa zásahu.

 

Stát podle Rakušana v první fázi uvolní 100 milionů korun na obnovu národního parku. Zásah hasičů se podle něj bude hradit z rezervy státního rozpočtu, která činí sedm miliard korun. Větší škody na hasičské technice podle něj zatím nevznikly, hasiči evidují například jen drobná poškození vozů.

„Starostové – ale to až ve chvíli, kdy skončí požár – budou kontrolovat, jestli infrastrukturně jsou obce poničeny, jak fungují sítě a podobně, jestli jsou v provozu, nebo jsou také postiženy požárem. A tady samozřejmě ministerstvo pro místní rozvoj je připraveno vypsat velkorysý titul, který tyto škody bude velmi rychle sanovat,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

O kompenzacích škod podnikatelům se zatím debata podle Rakušana nevedla, na řadu má přijít až v dalších týdnech. Na soukromém majetku podle něj velké škody nevznikly, v Mezné shořely tři domy, v Hřensku se veškerý majetek podařilo uchránit.

Stát uvažuje o možném pořízení jednoho letadla na hašení lesních požárů, řekl v sobotu novinářům v Hřensku Vít Rakušan. Počasí se podle něj mění, hrozí častější lesní požáry „Evidentně posledních 30 let se neukázala objektivní potřeba. Třicet let se tady stanovuje nějaká investiční strategie Hasičského záchranné sboru a tam se s těmito letouny prostě nepočítalo,“ řekl Rakušan. Počítalo se podle něj s technikou, která byla v podmínkách ČR daleko více využívaná. „Ale teď si prostě přiznejme, že počasí se mění. Ať se kdo chce k tomu ideologicky staví jakkoliv, tak je to prostě fakt,“ dodal. Uvažovat o pořízení jednoho letounu je tak podle něj namístě.

Ještě smysluplnější by podle něj byly sdružené, promyšlené evropské nákupy. „To znamená mít evropskou flotilu v různých zemích, aby byla dostačující pro rozsah požárů, který tady je. Aby to skutečně dávalo nějaký smysl, co jednotlivé země nakupují,“ řekl Rakušan. ČR si může nákupy dělit podle něj například se Slovenskem.

Evropská pomoc podle něj ale funguje skvěle. „Okamžitě reagovalo Polsko, Slovensko, reagovali Italové, reagovali Švédové, Španělé se nám ozvali, že ve chvíli, pokud oni dohasí některý svůj požár, tak jsou ochotni případně také pomoci. Takže evropská solidarita funguje a ty letecké síly tady byly v podstatě okamžitě,“ uvedl Rakušan.

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Vladimíra Vlčka si téma zaslouží širší diskusi. „Bezesporu počet leteckých prostředků pro hašení lesních požárů a speciálně pro hašení lesních požárů ze vzduchu je tady poměrně malý,“ a dodal: „Určitě podpoříme jakékoliv řešení, které podpoří zvýšení akceschopnosti a efektivnosti hašení požárů“.

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková řekla při návštěvě Prahy 26. července, že požár v Hřensku ukazuje potřebu mezinárodní sítě hasicích vrtulníků a letadel ve střední Evropě.

Požár u Hřenska je budíček pro české popírače změn klimatu, napsal The Guardian

V České republice se mění nálada politiků a veřejnosti vůči změnám klimatu, zatímco je milovaná oblast zalesněných hor v plamenech. O požáru v Národním parku České Švýcarsko to napsal britský levicový deník The Guardian. Zápach spáleniny, který se od pondělního rána začal šířit v až 200 kilometrů vzdálených městech, by podle listu mohl být bodem zvratu od hluboké skepse ke klimatickým změnám k plnému uznání globální krize.

„Pro mnoho lidí to bylo doslova varovné volání, respektive varovný zápach,“ řekl listu český politolog a člen Strany zelených Petr Kutílek. Vyjádřil přesvědčení, že tato událost může klimatické změny posunout na přední místa politické agendy země.

Rychlé šíření plamenů v době rekordních teplot a podobných požárů jinde v Evropě, i mimo starý kontinent, podle deníku přispělo k tomu, že i v kruzích, které to kdysi popíraly, se stále více uznává, že tato mimořádná situace je novou skutečností.

„Musel bych mít klapky na očích a nepřemýšlet rozumem (...), kdybych neviděl, že se klima určitým způsobem mění a že celá Evropa čelí požárům způsobeným neobvykle vysokými teplotami,“ cituje list slova předsedy české vlády Petra Fialy.

Podle listu k proměně nálady v Česku přispěly i další střety s počasím. Jako příklad uvedl smrtící tornádo, které loni v létě zasáhlo několik obcí na jižní Moravě, zabilo šest lidí a stovky dalších zranilo.

Deník také zmínil dřívější průzkum provedený pro Český rozhlas, který zjistil, že 93 procent Čechů uznává existenci klimatických změn a 86 procent očekává, že se tím změní svět. „V zarážejícím rozporu s tím však pouze 39 procent respondentů očekávalo, že se jich to osobně dotkne,“ podotkl list.

„Tato přetrvávající skepse vyvolává otázky ohledně politické vůle přijmout opatření ke zmírnění dopadů - pochybnosti vykrystalizovaly minulý měsíc, když česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková prohlásila, že automobily se spalovacími motory se budou prodávat i po roce 2035, a to navzdory směrnici EU, která je zakazuje v souladu s klimatickým balíčkem Green Deal,“ napsal deník.

„Současný kabinet podpořil některé klíčové právní předpisy, které dlouhodobě zvýhodňují české energetické konglomeráty těžící ze současného energetického mixu,“ řekl listu český politický analytik Albín Sybera. Podle něj zde panuje „neochota střetnout se s mocnou lobby, která tento mix udržuje pohromadě“ a kterou by mohl zničit například větší podíl obnovitelných zdrojů. Hlavní strany vládní koalice se proto podle Sybery zdráhají uznat naléhavou potřebu jednat, a to i tváří v tvář ničivému požáru.

Správa národního parku České Švýcarsko chce ponechat obnovu lesa po rozsáhlém požáru převážně na přírodě

Vysazovat dřeviny ve velkém nemá v plánu. Dnes to řekl mluvčí správy parku Tomáš Salov. Oheň zasáhl 1060 hektarů ploch, na kterých rostly hlavně smrky.

„Pokud jde o obnovu lesa, bude maximum ponecháno na přírodě. Teď si vybíráme, jestli to bude dělat příroda dobře a zadarmo, nebo jestli tam bude člověk pomáhat za peníze a blbě,“ řekl Salov. Přirozené zmlazení je podle správy parku nejúčinnějším a nejjednodušším způsobem náhrady za shořelé porosty. Pokud by vysadili stromky, zmlazení by je podle Salova v příštích letech začalo utlačovat a správci parku by museli stále vytvářet životní prostor pro výsadbu.

Správa národního parku chce u obnovy po největším požáru na území České republiky využít zkušenosti z roku 2006. Tehdy shořelo v okolí Jetřichovic v Českém Švýcarsku zhruba 20 hektarů a správa nechala požářiště spontánně zalesnit. Dnes podle Salova nikdo nepozná, že na místě hořelo. Spáleniště bylo už v roce 2016 zarostlé břízou, olší, borovicí, jeřábem, bukem a dubem, břízy dorostly do pětimetrové výšky, dnes mohou mít podle strážců parku kolem deseti metrů a les je velmi hustý.

Ze satelitních snímků požářiště vyplynulo, že ohni, u kterého desátým dnem zasahují hasiči, odolaly některé listnaté stromy, a to hlavně v případě, že byly ve větší skupině. Listnaté stromy nejsou tolik bohaté na různé silice a pryskyřice, které dobře hoří.

 

Podle ČTK a dalších zdrojů, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)