Vytisknout stránku

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku bude stát stovky milionů korun

Hasiči v národním parku České Švýcarsko budou dnes pokračovat ve zmenšování plochy požářiště, zasahují jedenáctým dnem. Za úterý se podařilo plochu zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Hasiči zaměřují na dohašení ohnisek, která místy vystupují ze země. Zásah bude zřejmě stát stovky milionů korun. Náklady ještě není možno přesně vyčíslit, ale jen nasazení jednotek stojí až 20 milionů korun denně.

Zásah hasičů v Českém Švýcarsku bude stát stovky milionů korun Foto: HZS ČR

„V noci přeskupovali hasiči síly, přicházely nové jednotky a seznamovaly se s terénem a s odvedenou prací,“ popsal mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Hasiči se věnovali také servisu své techniky.

Během rána provádějí průzkum drony s termokamerou, poté nastupuje letecká technika, dodal Rudolf.

„Plochu požáru jsme zmenšili na 498 hektarů. Zasahujeme v oblasti Bouřňáku, na jehož vrchol jsme natáhli hadicové vedení, dále Větrovce, Trianglu, Křídlových stěn, v soutěskách Kamenice a čelní stěny v Hřensku,“ napsali o postupu zásahu během dnešního dopoledne HZS Ústeckého kraje na svém twitteru.

Mluvčí krajských hasičů v úterý také upozornil, že v dalších dnech budou teploty dál vysoké a ke konci týdne se má rozfoukat vítr, což může hasičům práci komplikovat. Teploty v oblasti Českého Švýcarska mohou v nejbližších dnech stoupnout až na 34 stupňů Celsia. Srážky by se v oblasti mohly objevit v pátek, řekl v úterý Martin Hynčica z ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Při požáru zasahovala v posledních dnech až tisícovka profesionálních i dobrovolných hasičů a stovky kusů hasičské techniky. „V tuto chvíli nejsme schopni kvantifikovat celkové náklady. Pokud se ale zcela jednoduše vynásobí počet jednotek se standardní cenou, pak se provozní náklady - ať už za dobrovolné, nebo profesionální hasiče - pohybují minimálně mezi 15 až 20 miliony korun denně,“ sdělil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR Vladimír Vlček. „V tomto ale není zahrnuta veškerá logistika a další. Celkový náklad se bude pohybovat někde ve stovkách milionů korun,“ doplnil.

Foto: HZS ČR

Hasiči se nyní soustředí na kritické oblasti, spolupracují při tom s národním parkem, po kterém chtějí, aby prokácel některá další nepřístupná místa. Nová ohniska se objevila na západní straně Pravčické brány. „Přeskupujeme tam síly na místo, protože terén je velmi nepřístupný. Snažíme se to nepodcenit a dostat tam co nejvíc vody,“ řekl v úterý podvečer novinářům mluvčí hasičů Martin Kavka. Skrytá ohniska se podle něj objevují také na německé straně, proto tam také odletěly vrtulníky z Německa, které v předešlých dnech vypomáhaly v Českém Švýcarsku.

Ministerstvo životního prostředí dnes informovalo, že dotační program na obnovu obcí zasažených požárem vyhlásí v půli srpna. Podle ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (KDU-ČSL) resort na opravy poničené infrastruktury vyčlenil 100 milionů korun a v případě potřeby částku navýší. Dotace budou určené i na obnovu zeleně nebo sanaci svahů a žádosti o podporu bude přijímat a vyplácet Státní fond životního prostředí ČR, sdělil za MŽP Ondřej Charvát.

Nyní ministerstvo platí zasahujícím jednotkám jídlo a část pohonných hmot. Podle dřívějšího vyjádření Hubáčkové MŽP připravilo na pohonné hmoty pro leteckou techniku deset milionů korun. Stejnou částku uvolnilo i na likvidaci odpadu, který při požáru vznikl. Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl včera hejtman Jan Schiller (ANO).

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)