Vytisknout stránku

Odborové organizace nesouhlasí s odvody finančních prostředků z LČR do státního rozpočtu

Státní podnik Lesy ČR  letos odvede do státního rozpočtu 3,81 miliardy korun, naposledy do rozpočtu odvedl 2,5 miliardy Kč v roce 2018. Odborové organizace působící u státního podniku vnímají odvod finančních prostředků negativně a jako nedodržení programového prohlášení vlády ČR. Zaslaly proto dne 5. 8. 2022 vyjádření předsedkyni a předsedům koaličních stran, ministru zemědělství a vládě ČR. 

S odvody od státních podniků počítá návrh novely rozpočtu, který 27.7. schválila vláda. Ministerstvo k tomu doplnilo, že ceny dříví letos výrazně vzrostly, což pomohlo Lesům ČR k výrazně lepšímu zisku v loňském roce než se původně předpokládalo a ceny dříví stoupají i letos. Resort chce stále investovat do obnovy lesů a předpokládá, že i přes odvod peněz do státního rozpočtu na to zbyde dostatek prostředků. „Rozhodnutí vlády respektujeme a musíme mu přizpůsobit naše plánované investice,“ uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Čtěte také: Lesy ČR odvedou letos dohromady do rozpočtu 3,8 miliardy Kč

Odborové organizace to ale považují za nedodržení programového prohlášení vlády ČR v oblasti lesního hospodářství ve věci odvodů finančních prostředků ze zisku státních lesů do fondu zakladatele. Vyšší zisky státního podniku Lesy ČR z lepšího zpeněžení dříví by podle nich měly být směřovány do rozvoje podniku a především obnovy lesních porostů po kalamitách. 

Čtěte také: Vláda Petra Fialy zveřejnila programové prohlášení

Odborové organizace upozorňují, že podnik má značný investiční deficit z minulých let, a to zejména v oblasti stavebních, strojních a ostatních investic. Státní podnik dále zatěžují a několik dalších let zatěžovat budou vysoké náklady na obnovu, ochranu a výchovu lesa. Oborové organizace v této souvislosti připomínají období let 2014-2017, kdy došlo až k drastickému čerpání rezerv podniku, což vyústilo k nedostatku finančních prostředků na chod podniku. Vyzývají proto vládu ČR, ministra zemědělství a premiéra, aby dodržovali programové prohlášení a zisky podniku směřovali zpátky do lesního hospodářství, zejména do obnovy lesa po kalamitě a následné výchovy a podpory mimoprodukčních funkcí.

Vyjádření odborových organizací působících u Lesů ČR, s.p.

Podle Sdružení odborových organizací Odborový Svaz Bohemia, Lesy České republiky, státní podnik, a dalších zdrojů, red.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)