Vytisknout stránku

Policie vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako trestný čin obecné ohrožení

Policie vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako trestný čin obecné ohrožení, původně ho vyšetřovala jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Policie vyšetřuje požár v Českém Švýcarsku jako trestný čin obecné ohrožení Foto: HZS ČR

„Na základě vyhodnocení dosud získaných informací a důkazů jsme případ překvalifikovali na trestný čin obecného ohrožení. Příčina požáru je nadále předmětem prověřování,“ potvrdila informaci pro ČTK policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Na případu pracuje speciální tým krajských kriminalistů s pracovním názvem Park, který spolupracuje s děčínskými kolegy. „V současné době provádíme ohledání místa činu v jednotlivých sektorech za účelem zjištění kriminalistického ohniska požáru. Spolupracujeme s vyšetřovateli hasičů. Prověřování bude trvat pravděpodobně ještě v řádu několika týdnů až měsíců,“ doplnila mluvčí.

Foto: SOŠ PO a VOŠ PO

Nejrozsáhlejší požár v České republice se rozhořel 24. července, zasáhl plochu o velikosti 1 060 hektarů. Na místě se vystřídalo zhruba 6 000 hasičů a 400 kusů techniky. V pátek 12. srpna hasiči zásah ukončili a poslední hašené místo předali správě národního parku.

Správa si zajistila dobrovolné jednotky hasičů, které hlídají jednotlivé úseky. Pomáhají jim v tom pracovníci národního parku a pomoct přijeli také revírníci z dalších národních parků v zemi. Celkově činnost koordinuje hasičský záchranný sbor. Zasažená oblast je nadále monitorována drony, které objevují místa se zvýšenou teplotou. Potenciální ohniska prolévají hasiči vodou a rozhrabávají motykami.

Obyvatelé Hřenska a jeho částí Mezná a Mezní Louka se od sobotního rána mohou do evakuovaných obcí vracet, nutná je ale povolenka. Silnice mezi Hřenskem a Mezní Loukou, kterou by za běžných podmínek lidé k návratu využili, ale zůstává zavřená. Stromy tam nejsou v dobrém stavu a vozovka je poškozená těžkou technikou hasičů.

Podle ČTK, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)