Vytisknout stránku

Lesy ČR v pololetí znásobily zisk na 4,73 miliardy korun z loňských 677 milionů

Státní podnik Lesy České republiky v letošním prvním pololetí meziročně zmnohonásobil hrubý zisk na 4,73 miliardy korun z loňských 677 milionů korun. V růstu zisku se především odrazily vyšší ceny dřeva a větší prodej dřeva ve vlastní režii podniku. Tržby Lesů ČR vzrostly o 56 procent na 9,4 miliardy korun z 6,1 miliardy korun před rokem.

„Zvýšení zisku souvisí zejména s vyššími tržbami za dříví a změnou struktury obchodních kanálů, kdy více dříví prodáváme ve vlastní režii, takže zvyšujeme jeho zpeněžení,“ uvedla mluvčí.

Zároveň podnik podle ní snížil provozní náklady na umělou obnovu lesů, protože postupně zvyšuje podíl takzvané přirozené obnovy. „Kvůli doznívající (kůrovcové) kalamitě a postupnému návratu k běžnému hospodaření také poklesl objem těžeb s tím, že směřujeme k plánovaným těžbám, které reflektují šetrnější, především podrostní způsob hospodaření,“ uvedla.

Těžba dřeva ve státních lesích s ústupem kalamity v pololetí meziročně klesla o 14 procent na 4,83 milionu metrů krychlových. Za celý rok 2021 těžba dřeva ve státních lesích klesla o pětinu na 11,4 milionu metrů krychlových. Letos bude zřejmě následovat další pokles na asi deset milionů metrů krychlových dřeva.

Letos by měl podnik podle představ vlády odvést do státního rozpočtu 3,81 miliardy korun. Naposledy do rozpočtu odvedl 2,5 miliardy Kč v roce 2018. S odvodem počítá návrh novely státního rozpočtu, který na konci července schválila vláda. Odborové organizace v lesnictví s odvodem nesouhlasí, vnímají to jako nedodržení programového prohlášení vlády. Peníze by podle nich měly jít hlavně do rozvoje podniku a obnovy lesů po kalamitě. Podnik uvedl, že rozhodnutí vlády respektuje a přizpůsobí mu plánované investice.

V loňském roce Lesy ČR zvýšily čistý zisk na 2,74 miliardy korun ze 44 milionů korun v roce 2020. Také loni bylo hlavním důvodem růstu zisku zvýšení cen dřeva. Podnik také od státu získal dotace na obnovu kůrovcem zničených lesů. Výší loňského zisku se Lesy ČR téměř vrátily na úroveň posledního roku před kůrovcovou kalamitou. Tehdy v roce 2017 vytvořily čistý zisk 3,08 miliardy korun.

V letech 2018 až 2020 ziskovost LČR zásadně ovlivnila kůrovcová kalamita spojená s pádem cen dřeva. V roce 2019 podnik utrpěl ztrátu 790 milionů korun a v roce 2020 se v mírném zisku 44 milionů korun udržel jen díky přijetí státní kompenzace za snížení cen dřeva z důvodu kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Lesy ČR jsou od loňského 22. prosince bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal z funkce Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil lesního správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiřího Grodu. Následně ministerstvo vypsalo výběrové řízení, v němž ale ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) nikoho nevybral. V červenci ministerstvo vypsalo druhé výběrové řízení, do něhož se přihlásilo 21 zájemců.

Hospodaření Lesů ČR v letech 2010 až 2022:

Zdroj: Lesy ČR

ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)