Vytisknout stránku

Výdaje MZe by příští rok měly klesnout o 2,24 mld. Kč, kráceny byly prostředky na lesní hospodářství

Ministerstvo zemědělství by příští rok mělo hospodařit s rozpočtem 57,44 miliardy korun. Oproti letošnímu rozpočtu je to pokles o 3,8 procenta, tedy 2,24 miliardy Kč. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který v pondělí schválila vláda. Po letošní novele rozpočtu ministerstvo hospodaří s výdaji 59,64 miliardy korun, výdaje oproti původně schválenému rozpočtu letos stouply o zhruba miliardu.

 

Mluvčí MZe Vojtěch Bílý sdělil, že se podařilo vyjednat navýšení částky na vodní hospodářství o miliardu Kč, naopak ale byly kráceny prostředky na národní zemědělské dotace a lesní hospodářství. „S ohledem na náběh nového programovacího období Společné zemědělské politiky (SZP) není zcela podle našich požadavků pokryto kofinancování SZP ze státního rozpočtu,“ uvedl Bílý.

Doplnil, že se podařilo s ministerstvem financí vyjednat v souladu s programovým prohlášením vlády dvě miliardy pro Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond. „Rozpočet pro příští rok zohledňuje priority vlády a s ohledem na budoucí vývoj v roce 2023 předpokládáme, že dojde k jeho aktualizaci,“ dodal.

Vláda v úterý schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 295 miliard korun. Největší změnou proti původnímu návrhu, který počítal s deficitem 270 miliard, jsou výdaje na zastropování cen elektřiny a plynu. Pokrýt by je měly příjmy z daně z mimořádných zisků a odvody z příjmů prodeje elektřiny nad cenový strop schválený Evropskou komisí. Rozpočet dostane k posouzení Sněmovna.

ČTK

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)