Vytisknout stránku

P & L v zemi tisíce jezer. Zpětná vazba je pro nás důležitá!

Firma P & L, spol. s r.o. se od roku 2005 zabývá prodejem lesnické techniky. K nejúspěšnějším prodejním úspěchům patří probírkové harvestory a vyvážečky SAMPO ROSENLEW, kterých se na českém trhu pohybuje od zahájení prodeje v roce 2015 více než 120 kusů. Ke konci září společnost zorganizovala odborný zájezd pro svoje stávající, ale i budoucí klienty do města Pori, sídla výrobce v jihozápadní části Finska. Vedle seznámení s novinkami včetně praktických ukázek v lese proběhlo osobní setkání s vedením společnosti a briefing, na kterém konstruktéry i manažery společnosti SAMPO ROSENLEW zajímaly praktické zkušenosti z provozu strojů včetně námětů na zlepšení konstrukce, použitých komponentů a servisu. Novinkou je navázání spolupráce P & L s výrobcem zalesňovacích hlavic RISUTEC.

Výrobní program

Ředitel společnosti Jussi Malmi představil kompletní výrobní program – deset modelů sklízecích mlátiček pro zemědělství, dva harvestory do probírek (HR46x) a předmýtních těžeb (HR86) a tři vyvážecí traktory pro lesní hospodářství (FR28 10 t, FR48 12 t a FR68 14 t). Výrobní závod v Pori zaměstnává 240 lidí a má roční obrat 60 mil. EUR. Prodejní síť zahrnuje 24 dealerů především v celé Skandinávii a střední Evropě. Nechybí zastoupení v Severní a Jižní Americe. V Rusku je v současné době prodej zastaven.

 

Novinky v oblasti TDS

Na finském veletrhu METKO představila společnost SAMPO ROSENLEW několik novinek. První novinkou je rozšířená nabídka harvestorových hlavic (KESLA a KETO) pro harvestor HR86 v podobě nového modelu AFM 55. Ve srovnání s hlavicemi KETO má AFM robustnější rám, vynikající řezací jednotku, tři podávací válce, speciálně pro SAMPO změněnou geometrii předních odvětvovacích nožů a větší sílu při odvětvování. Je tak ideální volbou při zpracování hustě zavětvených i křivých kmenů. Velmi populární je v Německu. Měřicí systém ve všech strojích SAMPO je značky TECHNION. Předností strojů SAMPO jsou úsporné motory AGCO (Sisu Diesel).

Dalšími novinkami jsou otočná kabina u největší vyvážečky FR68, kterou si mohli čeští operátoři vyzkoušet při praktické ukázce v lese, či nové joysticky s loketní opěrkou.

Na veletrhu METKO byla představena nová funkce ovládání špičky jeřábu SAMPO Crain Control s omezením zpětného rázu při pohybu jeřábu. Výsledkem jsou menší otřesy a plynulejší pohyb jeřábu. V nabídce se objevila i možnost vybavení vyvážeček přední radlicí.

Další novinkou bylo představení konceptu harwarderu SAMPO CR68, kdy je jeřáb s hlavicí umístěn vedle kabiny na předním rámu (otoč o 360°) a zadní rám je určen pouze pro vyvážení. SAMPO očekává reakci trhu a podle toho bude, nebo nebude zahájena výroba. Harwarder by měl sloužit pro menší vlastníky lesů a výrobu energetického dříví s akumulační hlavicí. Kombinace komponentů z HR86 a FR68 umožňuje poměrně rychlou realizaci tohoto projektu.

 

Zpětná vazba

V reakcích na otázku, co by uživatelé chtěli změnit ve výrobním programu SAMPO, byl zaznamenán zájem o střední harvestor HR66 (4 x 4) ideální do středoevropských probírek, s větší otočnou kabinou z HR86 nebo s možností posunu sedadla více dozadu. Dále byl zájem o jeřáb 10 m s naklápěním sloupu, s hlavicí KESLA nebo AFM a s úřezem 60 cm. V přáních zaznělo i zachovat malou šířku 2,70 m a kola široká 60 cm naplnit vodou pro dobrou stabilitu. SAMPO vyrobilo prototyp HR46 v provedení 6 x 6, který testují v Estonsku. Z diskuze vyplynulo, že provedení 6 x 6 na trhu existuje (např. Komatsu 901 a 911), ale větší čtyřkolka chybí.

Následovala prohlídka výroby. Výrobní doba pro HR46 je 8–12 dní a pro HR68 21–28 dní. Po dokončení probíhá 2–3 dny test a seřízení stroje.

 

RISUTEC – integrované zalesňování

Společnost P & L neustále rozšiřuje svoji nabídku a hledá nové možnosti pro mechanizaci prací v LH. Příkladem je navázání nové spolupráce s výrobcem energetických a zalesňovacích hlavic RISUTEC. V roce 2004 firma zahájila výrobu akumulačních hlavic pro efektivní zpracování slabých porostů určených pro výrobu energetického dříví. V roce 2011 započal vývoj zalesňovacích hlavic, které od roku 2014 nabízejí téměř na všech kontinentech. Smyslem je rychlá, efektivní a kvalitní obnova lesů.

 

Zakladatel firmy Jussi Aikala zkombinoval mechanizaci zalesňování velkých kalamitních ploch s přesnou evidencí zalesnění pomocí systému GPS. Vznikla inteligentní automatizovaná platforma obnovy lesa, která nabízí řešení celé řady problémů při obnově velikých ploch např. po kalamitě.

 

V nabídce je sedm modelů určených pro připevnění na bagrový podvozek nebo střední či velký harvestor:

  • ASP – vybavený půdním kultivátorem pro kvalitní prokypření jamky a výsadbu hlubokokořenné sadby
  • SKB – pro náročné podmínky (svahy, kamení), úprava terénu (terasy, římsy)
  • PM – do podmáčených porostů pro kopečkovou výsadbu (nahrnuje nebo obrací půdu)

Hmotnost hlavice se pohybuje podle modelu od 600 do 3 000 kg. Zásobník má kapacitu 120 nebo 160 buněk (průměr 55 mm nebo dle požadavků až do 100 mm), které lze doplňovat přímo na hlavici (3–4 min) nebo vyměňovat za náhradní, již naplněné. Výška sazenice prakticky není omezena. Hydraulické sázecí ústrojí konstrukčně vychází ze systému Pottiputki. Výkon v ideálních podmínkách činí 140 sazenic/hod. v kamenném terénu a na ostatních půdách 350 sazenic/hod. Výroba jedné hlavice se pohybuje okolo 3–4 týdnů.

Z Finska
Oto Lasák

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)