Vytisknout stránku

Zpráva o stavu lesa 2021: rekordní plocha obnovy a pokles nahodilých těžeb

V roce 2021 se výrazně zvýšila plocha obnovených lesních porostů oproti předchozím rokům. Narůstala plocha přirozené obnovy, podíl listnatých dřevin na celkové umělé obnově se lehce zvyšoval a zastoupení smrku nadále klesalo. Celková těžba dříví se snížila díky příznivější situaci z hlediska vlivu škodlivých činitelů a poklesu nahodilých těžeb o 7,6 mil. m3. Uvádí to Zpráva o stavu lesa a lesního hospodářství ČR v roce 2021 („Zelená zpráva“), kterou 1. 11. 2022 zveřejnilo Ministerstvo zemědělství.

Plocha obnovených lesních porostů představovala rekordních 49 790 ha, což činí navýšení oproti předchozímu roku o 9 504 ha. Důvodem dalšího nárůstu je zalesňování holin po rozsáhlých nahodilých těžbách. Zelená zpráva hodnotí pozitivně, že se zvětšila plocha přirozené obnovy, a to na 9 111 ha (o 2 496 ha více oproti roku 2020). Podíl listnatých dřevin na celkové umělé obnově tvořil 52,1 % a smrkem bylo zalesňováno na 29,8 % plochy. Celkové zastoupení smrku v lesích nadále klesalo na 48,1 %.

Celková těžba surového dříví činila 30,26 mil. m3 b. k. Ve srovnání s rokem 2020 to znamenalo pokles o 5,49 mil. m3. Z celkové těžby byl objem nahodilých těžeb 26,28 mil. m3, a s 87 % stále tvořil zásadní podíl na těžbě. Samotné nahodilé těžby však zaznamenaly pokles o 7,63 mil. m3 oproti roku 2020. Podíl jehličnatého dříví na celkových těžbách činil 95 %. Celkovou výši těžby dřeva a následných dodávek surového dříví nadále zásadně ovlivnila povinnost vlastníků lesů přednostně zpracovávat nahodilou kalamitní kůrovcovou dřevní hmotu.

Vliv hlavních škodlivých faktorů byl obdobný jako v roce 2020. Negativní působení biotických činitelů způsobilo výrazně vyšší objemy nahodilých těžeb (18,3 mil. m3), než tomu bylo v případě abiotických vlivů (7,6 mil. m3). V případě biotických činitelů působil škody především podkorní hmyz, z abiotických vlivů se jednalo hlavně o větrné polomy a o lokálně přetrvávající působení sucha. Ve srovnání s posledními lety hodnotí Zelená zpráva rok 2021 z pohledu ochrany lesa jako příznivější, k čemuž přispělo chladnější a vlhčí počasí společně s poklesem výměry atraktivních smrkových porostů pro kůrovce. Aktuální situace je označena stále za velmi vážnou, kůrovcová kalamita gradovala v kraji Vysočina, v oblasti Lužických hor v Libereckém kraji a ve Šluknovském výběžku kraje Ústeckého. V ostatních krajích byly zaznamenány dílčí poklesy v intenzitě postupující kůrovcové kalamity v ČR.

V průměrných cenách všech sortimentů jehličnatého dříví nastal po silném propadu v letech 2018-2020 obrat a od 1. čtvrtletí 2021 docházelo k jejich výraznému navýšení. Průměrná cena sortimentu smrk III A/B třídy (smrkové kulatiny) byla v roce 2021 ve výši 2 215 Kč/m3 a meziročně vzrostla o 843 Kč/m3 (61 %).

Souhrnná ekonomická situace vlastníků lesa se meziročně výrazně zlepšila především v důsledku zvýšení cen surového dříví a vyplacených dotací ze státního rozpočtu. Průměrný hospodářský výsledek vlastníků lesa dosáhl za lesy státní, lesy měst a obcí a lesy soukromé (včetně příspěvků na hospodaření v lesích) za rok 2021 hodnotu 4 488 Kč/ha, což činilo oproti rokům 2018 a 2019 přibližně šestinásobně vyšší a oproti roku 2020 téměř čtyřnásobně vyšší hodnotu.

Přesto se projevily i negativní vlivy na tvorbu zisku a tvorbu nutných rezerv, jako zvýšená nákladovost a provádění rostoucího objemu pěstebních prací na kalamitních plochách, zvýšené náklady na pořizování investic, vyšší finanční potřeby na údržbu a výstavbu lesních cestní sítě a výrazný nedostatek pracovníků na provádění prací v lesích. Ekonomickou situaci vlastníků (nájemců) lesů pozitivně ovlivnilo navýšení dotací (příspěvek na hospodaření v lesích a příspěvek na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích). Bez celkové dotační podpory by se hospodářský výsledek výrazně propadl u všech vlastníků lesů, a to u státních lesů na hodnotu 1 572 /Kč/ha lesa, u lesů v majetku obcí a měst na hodnotu -1 846 Kč/ha lesa a u lesů soukromých na hodnotu 3 425 Kč/ha lesa.

Ministerstvo zemědělství vydalo v roce 2021 finanční příspěvky na hospodaření v lesích v rekordní výši 1 793,8 mil. Kč. Jde o nárůst o 613,7 mil. Kč oproti roku 2020. Z celkové částky tvořily přibližně 78 % příspěvky na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů.

V rámci programu na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích Ministerstvo zemědělství pokračovalo v poskytování finančních příspěvků a do konce roku 2021 vyplatilo 3 299 mil. Kč. V reakci na regionální potřeby lesního hospodářství některé kraje doplňovali finanční příspěvky ze státního rozpočtu o specifické finanční příspěvky poskytované z rozpočtu kraje, kterými bylo vyplaceno 72,5 mil. Kč.

Podle Zprávy o stavu lesa a lesního hospodářství ČR v roce 2021, red.

Líbil se vám článek?
(0 hlasů)